Zanimljiva istraživanja o voćnim sokovima

horoscope guru

JABUČNI SOK SMANJUJE MASNE NASLAGE

Prema istraživanju, čaša jabučnog soka dnevno može smanjiti naslage masnoća kod pretilih osoba, pri čemu je djelovanje izraženije kod osoba određenog genetičkog profila.

Četiri tjedna pijenja po 750 ml jabučnog soka, koji osigurava 802,5 mg polifenola dnevno, povezano je sa statistički značajnim smanjenjem ukupnih tjelesnih masnoća (za 1%) te povećanjem proteinske mase (za 1,25 kg). Kod pojedinaca određenog genetičkog profila konzumacija jabučnog soka smanjila je tjelesne masnoće za čak 2%!

Autori studije objavljene prošle godine u časopisu European Journal of Nutrition smatraju kako su za ovakvo djelovanje jabučnog soka „odgovorni” jabučni polifenoli koji reguliraju metabolizam masnoća, potiču smanjenje energetskog unosa te smanjenje apsorpcije masti.

SOK OD VIŠANJA ČUVA ZGLOBOVE I MIŠIĆE

Kisele višnje imaju najveće vrijednosti protuupalnih sastojaka od bilo koje hrane pa bi mogle pomoći u liječenju osteoartritisa.

Istraživanje provedeno na pacijenticama s osteoartritisom otkriva da se pijenjem kiselog soka od višanja dva puta dnevno, kroz 3 tjedna, mogu značajno smanjiti pokazatelji upale, osobito kod osoba s najvećim stupnjem bolesti. Pritom se bol u zglobovima smanjuje za više od 20%.

Osteoartritis je najčešći oblik artritisa, a osobito je čest kod sportaša jer naporni treninzi oštećuju zglobnu hrskavicu i uzrokuju bol i upalu.
Glavni antioksidativni sastojci višanja su antocijanini, tvari koje daju specifičnu intenzivnu boju ovom voću.

No, sok od višanja smanjuje i oštećenje mišića nakon intenzivnog treninga, pokazuju rezultati istraživanja objavljenog u časopisu Medicine & Science in Sports & Exercise. Britanski istraživači su desetorici sportaša, dva puta dnevno tijekom sedam dana prije intenzivnog treninga, te potom još dva dana poslije intenzivnog treninga, davali otprilike 2 dl soka od višanja bogatog antioksidansima. Oporavak mišića nakon uzimanja soka bogatog fitonutrijentima bio je znatno brži, u odnosu na oporavak mišića nakon uzimanja napitaka s manjim sadržajem fitonutrijenata. Nakon konzumacije soka od višanja, sportaši su se, u roku od 24 sata, oporavili na oko 90% normalne mišićne sile, dok je oporavak kod sportaša koji nisu pili sok, iznosio 85% od normalne sile.

Istraživači smatraju da su za ovakvo djelovanje soka od višnje zaslužni snažni antioksidansi koji umanjuju oksidativna oštećenja mišića sportaša.

SOK OD GROŽĐA  JAČA TJELESNU OBRANU

Novo istraživanje znanstvenika sa Sveučilišta u Floridi objavljeno u časopisu Journal of Medicinal Food otkriva kako redoviti unos 100-postotnog soka od grožđa jača imunitet.

U istraživanju je sudjelovalo 85 ispitanika srednjih godina koji su bili podijeljeni u dvije skupine. Prva skupina je tijekom devet tjedana svakodnevno pila sok od grožđa, dok je druga skupina pila placebo napitak. Prema naputku istraživača, ispitanici su se tijekom trajanja istraživanja suzdržavali od unosa ostalog voća crvene do ljubičasto plave boje.

Rezultati studije su pokazali kako su osobe koje su unosile sok od grožđa imale značajno veći broj gama-deltaT obrambenih stanica, za koje je utvrđeno da pospješuju zacjeljivanje rana, te višu razinu vitamina C – nego osobe koje su dobivale placebo napitak. Znanstvenici su stoga zaključili kako redoviti unos soka od crnog grožđa blagotvorno djeluje na imunitet.

SOK OD NARANČE POMAŽE SNIZITI TLAK

Istraživanje francuskih znanstvenika objavljeno u časopisu American Journal of Clinical Nutrition otkriva kako svakodnevno uzimanje soka od naranče može značajno sniziti krvni tlak kod muškaraca koji imaju prekomjernu tjelesnu masu, ali su inače dobrog zdravlja.

Znanstvenici smatraju da je za takav blagotvoran učinak na zdravlje zaslužan flavanon hesperidin, koji čini 90% ukupne količine flavanona iz soka naranče. Zaključak temelje na četverotjednom ispitivanju utjecaja unosa – soka od naranče, napitka koji sadrži obilje hesperidina te placebo napitka – na krvni tlak ispitanika. Otkrili su, naime, kako unos i soka od naranče i napitka bogatog hesperidinom, značajno poboljšava aktiviranje krvnih žila – nakon obroka – za razliku od placebo napitka. Međutim, ni sok od naranče ni napitak sa hesperidinom nisu značajno promijenili aktivnost krvnih žila nakon noćnog posta.

SOK OD BRUSNICE ČUVA SRCE

Trideset muškaraca starih oko 50 godina, uzimanjem soka od brusnice značajno je smanjilo čimbenike koji povećavaju rizik za srčanožilne bolesti. Zajednička karakteristika svih ispitanika bilo je trbušno salo (abdominalna pretilost) koje se smatra uzročnikom mnogih zdravstvenih problema.

Muškarci su u tri navrata, tijekom 4 tjedna konzumirali sok od brusnice, s time da su u prvom navratu uzimali količinu od 125 ml soka, u drugom 250 ml, dok su zadnja 4 tjedna konzumirali po 500 ml soka dnevno.

Studija je pokazala kako je sok od brusnice povezan sa smanjenjem koncentracije spoja MMP – 9 (metalopreteinaza matriksa ili želatinaza B) u krvi, koji utječe na pojavu visokog tlaka i aterosklerotskih plakova.

Znanstvenici smatraju kako je moguće da su za zaštitni učinak na naše srčanožilno zdravlje zaslužni polifenoli iz soka brusnice.

Izvor: ZdravljeIQ 

AstroTarot

Vrhunski tarot majstori, vidovnjaci, i astrolozi! Naši stručnjaci imaju ogromno znanje i iskustvo i pomoći će vam jasnim predviđanjima, proricanjem sudbine i savjetima za svako područje života. Bilo da je u pitanju ljubavni, poslovni, novčani, zdravstveni ili neki drugi problem mi ćemo vam pomoći jasnim uputama i savjetima! Nazovite s povjerenjem naš tarot centar! HR: Pošaljite sms TAROT247 na 88 55 55 (3,72KN/sms) SR: Pošaljite sms TAROT247 na 7008 (60RSD/sms) BiH: Pošaljite sms TAROT247 na 091510720 (0,94BAM/sms) SLO: Pošaljite sms TAROT247 na 3600 (0,49EUR/sms) CG: Pošaljite sms TAROT247 na 14941 (0,70EUR/sms) MK: Pošaljite sms TAROT247 na 149330 (35,40DEN/sms) AT: Nazovite 0900/520-832 (2,16EUR/min) DE: Nazovite 0900/3113-133 (f:1,99,m:2,99e/min) CH: Nazovite 0901/034-430 (1CHF/min) ATECOing u.o. 18+ ODJAVA=STOP InfoTel:072/700-700 admin@astrotarot.com.hr Članak slobodno podjelite sa prijateljima ili na svojim stranicama (uz navođenje izvora)