Šta su rune?

horoscope guru

rune

Šta su rune? Rune su magijsko pismo. I ako su se uvijek koristile za pisanje, osobito za kratke magijske zapise, njihova prvoshodno primjena bila je za divinaciju i donošenje odluka.

Jedan mit o porijeklu Runa povezan je s plemenom” Volsungerom”. To je staro pleme koje se sa sjevera nastanilo u Europu prije ledenog doba. Smatralo se da su polubožanskim bića koja su se starala o svijetu. Oni su čuvari šuma, starih puteva koji povezuju svjetove, čuvari” zmajevih staza”. Obogatili su svijet znakovima i mudrošću Ur – Rune, koje nude pomoć. U jednom trenutku su Ur – Horde znakova došle u dodir sa alfabetom. Kroz to spajanje one su postale oruđe divinacije, kao i magijsko pismo. Sam čin spajanja opisan je u mitu o Odinu. Bog mudrosti visio je naglavačke devet dana na svetom drvetu Yggdrassil, žrtvovajući se sam sebi. Na samom kraju svog šamanskog putovanja shvatio je kako se mogu sjediniti magija, moć znakova i sam um. Tada ugleda Rune isklesane u kamenu i prihvati ih.

Kulture koje su se služile Runama cijenile su žene i moć Božica. Mudre žene i poznavatelji Runa služili su se njma da bi saznali što Bogovi žele i na taj način su mogli vidjeti, pa čak i promijeniti buduće događaje. Ratnici su Rune urezivali po oružju. Šamani su čuvali svoje tajne, produbljivali svoje znanje i štitili su pleme kroz vezu s bogovima, dok su ih ostali koristili kao pismo, ali i za divinaciju i magiju.

Riječ Runa znači” šapat” ili” tajna”. One su sastav tajnog govora i simbola koji nas povezuju s precima, duhovima i živim svijetom. Put Runa i samo njihovo otkrivanje čovjeku kao jedinki, podjednako je bitno kao Odinu kroz devet svjetova. Sa svakom runom dobiva se znanje kroz određeno iskustvo i putuje se dalje kroz vlastitu prirodu da bi otkrili tajne samog života.

Najstariji i nakčešće korišten oblik Runa je zbirka od dvadesetčetiri germanske rune, koja se zove Stariji Futhark. Dvadesetčetiri znaka podijeljena su na tri ætt i svaki sadrži osam znakova. Raspored i slijed znakova u svakom ætt je važan. Svaka Runa se može promatrati kao magijski talisman koji povezuje iskustva, osjećaje, arhetipske i duhovne procese.

Za Rune možemo reći da su ključevi naše podsvijesti. Stoljećima ljudi pokušavaju ovim ključevima podsvijesti otvore kapije koje će im pomoći da prodru u svijet Bogova. Kada govorim o Bogovima imajte na umu, da oni predstavljaju silu koja se nalazi u samom čovjeku i oko njega. Naši preci su te sile imenovali, dali im lik, osobine, u pokušaju da ih spoznaju. Ali to je samo jedno mišljenje. Mnogi vjeruju da su Bogovi stvarni i da su nekad hodali zemljom. Čovjeka je od početka vremena gonila glad za znanjem. Spoznati sebe i sile unutar nas samih dovodi do spoznaje i samih Bogova.Svaka runa ima svoje posebno značenje i odnos s kozmičkim silama u skladu sa njihovom prirodom. Vrijednost njihove prirode skrivena je u njihovom obliku, imenu i zvuku. Svaka ima svoju posebnu priču, koja je povezana s jednim od Sjevernih bogova.

Rune su oruđe iz koga se traži savjet, one najbolje ostvaruju svoju funkciju ukoliko se detaljno sagledaju trenutne okolnosti. Divinacija Runama odnosno bacanje runa nije objava budućih događaja. One daju značenje i analizu puta kojim je netko krenuo. Divinacija nije glavna značajka runa, one svoju snagu ostvaruju ukoliko se koriste kao instrument na putu spoznaje. Meditacijom nad simbolom i detaljnom analizom njegovog značenja, vremenom uviđamo da se rune redaju u krug vodeći nas kroz inicijaciju koja je u skladu s našom prirodom i onoga ga čemu težimo.

Izvor: odlomak iz knjige “Rune”, autorica Snežana Lončina.

AstroTarot

Vrhunski tarot majstori, vidovnjaci, i astrolozi! Naši stručnjaci imaju ogromno znanje i iskustvo i pomoći će vam jasnim predviđanjima, proricanjem sudbine i savjetima za svako područje života. Bilo da je u pitanju ljubavni, poslovni, novčani, zdravstveni ili neki drugi problem mi ćemo vam pomoći jasnim uputama i savjetima! Nazovite s povjerenjem naš tarot centar! HR: Pošaljite sms TAROT247 na 88 55 55 (3,72KN/sms) SR: Pošaljite sms TAROT247 na 7008 (60RSD/sms) BiH: Pošaljite sms TAROT247 na 091510720 (0,94BAM/sms) SLO: Pošaljite sms TAROT247 na 3600 (0,49EUR/sms) CG: Pošaljite sms TAROT247 na 14941 (0,70EUR/sms) MK: Pošaljite sms TAROT247 na 149330 (35,40DEN/sms) AT: Nazovite 0900/520-832 (2,16EUR/min) DE: Nazovite 0900/3113-133 (f:1,99,m:2,99e/min) CH: Nazovite 0901/034-430 (1CHF/min) ATECOing u.o. 18+ ODJAVA=STOP InfoTel:072/700-700 admin@astrotarot.com.hr Članak slobodno podjelite sa prijateljima ili na svojim stranicama (uz navođenje izvora)