Chi (Či) hodanje kao meditacija u pokretu

horoscope guru

Svi smo barem jednom otišli u šetnju kako bismo raščistili misli i “uzeli svježeg zraka”. Američko istraživanje sa Univerziteta u Ilinoisu pokazalo je da šetnja tri puta sedmično, pa čak i sasvim lagana, poboljšava mentalne sposobnosti, npr. pamćenje i sposobnost planiranja. Osim djelovanja na mentalnom nivou, redovna šetnja smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa, moždanog udara i smanjuje visoki krvni pritisak. Takođe deluje opuštajuće, poboljšava san, podiže imunitet, povećava nivo energije i raspoloženje, piše Lovesensa.rs.

Američki trener trčanja Deni Drejer je otišao korak dalje i osmislio posebnu formu šetanja za opuštanje tela i duha. Spajanjem “obične” šetnje sa mudrostima i principima drevne kineske tehnike tai či kreirao je “či hodanje”. Cilj je blago vježbanje, ispravljanje položaja i opuštanje.

Či hodanje deluje poput meditacije u pokretu jer se pažnja usmjerava na disanje i procese u telu, a fokusiranjem na tjelesne senzacije utičemo na ublažavanje fizičkog i mentalnog stresa. Duboko dišite i pri svakom izdisaju zamislite da otpuštate tenziju u glavi, vratu, leđima, grudima, stražnjici i bedrima.

Dok svesno opuštate svaki pojedini deo tela, zadržite se na svakom delu nekoliko udisaja i izdisaja posvećujući mu punu pažnju. Odaberite mesto daleko od gradske gužve i saobraćaja. Šetajte se kao da nemate unaprijed zacrtan cilj i kao da vam se nikuda ne žuri. Izdvojite barem 15 minuta.

Ako želite nakon opuštajuće šetnje da ubrzate hod, tvorac či hodanja savetuje: “Blago nagnite gornji deo tela prema napred držeći ramena u zamišljenoj liniji iznad bokova. Uvucite stomak i stegnite stražnjicu kako biste aktivirali mišiće abdomena. Kada hodate vrlo brzo, treba da osetite zatezanje u mišićima abdomena. Tu se, prema tai čiju, nalazi centar moći. Kada postanete toga svjesni, znači da crpite energiju iz pravog mesta. Neka vaši koraci budu mali i brzi: napravite između 140 i 160 koraka u minuti. Razmišljajte kako se stopala “valjaju” svakim novim korakom, od pete pa sve do vrhova prstiju. Ako želite da hodate brže, zamahujte rukama brže. Noge će raditi ono što rade ruke.”

AstroTarot

Vrhunski tarot majstori, vidovnjaci, i astrolozi! Naši stručnjaci imaju ogromno znanje i iskustvo i pomoći će vam jasnim predviđanjima, proricanjem sudbine i savjetima za svako područje života. Bilo da je u pitanju ljubavni, poslovni, novčani, zdravstveni ili neki drugi problem mi ćemo vam pomoći jasnim uputama i savjetima! Nazovite s povjerenjem naš tarot centar! HR: Pošaljite sms TAROT247 na 88 55 55 (3,72KN/sms) SR: Pošaljite sms TAROT247 na 7008 (60RSD/sms) BiH: Pošaljite sms TAROT247 na 091510720 (0,94BAM/sms) SLO: Pošaljite sms TAROT247 na 3600 (0,49EUR/sms) CG: Pošaljite sms TAROT247 na 14941 (0,70EUR/sms) MK: Pošaljite sms TAROT247 na 149330 (35,40DEN/sms) AT: Nazovite 0900/520-832 (2,16EUR/min) DE: Nazovite 0900/3113-133 (f:1,99,m:2,99e/min) CH: Nazovite 0901/034-430 (1CHF/min) ATECOing u.o. 18+ ODJAVA=STOP InfoTel:072/700-700 admin@astrotarot.com.hr Zabavite se uz nase besplatne servise Horoskop, Tarot, Rune, Numerologija, Sanjarica sanovnik Članak slobodno podjelite sa prijateljima ili na svojim stranicama (uz navođenje izvora)