5 tajni disanja

horoscope guru
pixabay.com

Disanje je jedna od glavnih misterija čovjeka, što nas vjekovima intrigira, od početka civilizacije. To je ključ za mnoge tajne. Tajna zdravlja, tajna produžetka života i tajna prirodnih mogućnosti. Samo se po disanju razlikuje živo od neživog. Naša planeta od svih ostalih u Sunčevom sistemu. Kamenje od cvijeća, život od smrti.

Čovjek može živjeti nedjelju dana bez vode, mjesec bez hrane, nekoliko dana bez sna, a posle 2-3 minuta njegov život se prekida, ako ne diše.

Još prije nekoliko hiljada godina drevni iscjeljitelji su znali, da disanje čovjeku omogućava da bolje spozna sebe, da obnovi energetske rezerve organizma. Ovo se i sada potvrdjuje.

Utvrdjeo je da se čovjek sastoji od 75 triliona ćelija, i sve one moraju da dišu. Vi vidite savremeno istraživanje čovjekove aure, na specijalnom aparatu. Po njezinom svjetlu može se govoriti o energetskom stanju pacijenta u datom trenutku. Stručnjaci zaključuju , da postoji apsolutna zavisnost osjećaja čovjeka od njegovog disanja.

“Disanje je osnova života, mnogi ne razumiju da disanje nije samo udisanje vazduha, to je dobijanje životne energije iz okruženja. Zato disanje direktno utiče na stanje energetike. Cjelokupno praktično iskustvo pokazuje da vježbama disanja, razumnim pristupom, čovjek može izbjeći upotrebu lijekova. ” (Konstatin Korozkov)

Neobična svojstva disanja su dobro poznati, psihoterapeutima i psiholozima. Utvrdjeno je da disanje uravnoteženog čovjeka, razlikuje se od disanja čovjeka u stanju stresa. Naime, vježbe disanja mogu pomoći u rješavanju mnogih problema savremenog svijeta, u liječenju sindroma hroničnog umora, depresije, ili sličnog stanja.

Utvrdjeno je da ako dišete sa radošću, poslije nekog vremena ćete osjetiti radost. Takodje, može da se izazove bol, tjeskoba, pa čak i strah. Svaka emocija ima svoj ritam disanja.

 Disanje, mladost i zdravlje

Ritam disanja je veoma važan za sportiste. Najveća dostignuća u sportu nisu moguća, ako ne znate pravilno disati. Prije devet godina Aleksandr Sasnjin je bio nezadovoljan svojim zdravljem, imao je hronočnu bolest, pošto nije znao pravilno disati.
“Kontrola i pristup prirodnom ispravnom disanju dovodi do povećanja od dva do četiri puta efektivnost treninga. Bukvalno sa ispravnim disanjem čovjek radi stvari koje nije uopšte mogao. Za dvije tri nedjelje on ostvaruje rezultate koje nije mogao za dva mjeseca pri običnom disanju” – kaže Aleksandr Sasnjin, Novosibirsk.
Ali, šta se dešava kada dišemo? Ovdje je takodje skriveno ne malo tajni.

 Štetni kiseonik

Kada mi udišemo, pluća se šire a alveole – mali mjehurići od kojih su izgradjena pluća, pune se vazduhom. Dalje, kiseonik ulazi u organe i tkiva, a zatim u ćelije gdje dolazi do reakcije oksidacije, koja nam je neophodna za razmjenu materija. Ovdje su naši i strani naučnici došli do zanimljivog zaključka: Kiseonik koji je od vitalnog značaja za naš život i njegove procese, može biti smrtonosan neprijatelj za naše zdravlje. Nauka to zove – paradoks kiseonika.

“Jedan od vodećih naučnika Bernos svojevremeno je nazvao kiseonik jednim od najjačih otrova na planeti. On je kao Janus sa dva lica, s jedne strane ima toksične osobine, a s druge strane kiseonik je odigrao ključnu ulogu u procesima evolucije živih bića. Medjutim, u velikom broju patoloških stanja pri djejstvu nepovoljnih uticaja okoline, stresa, zapaljenskih i malignih oboljenja tada ti reaktivni oblici kiseonika, kako mi kažemo u medicini, igraju veoma važnu ulogu u patogenezi, tj. u mehanizmu razvoja tih ili drugih bolesti.” (Vječeslav Kulikov)

Mi radimo: 1000 udisaja na sat, 24 000 udisaja na dan, 9 miliona godišnje. Vrlo uprošćeno, naš organizam je kao vatra. U njemu sagorijevaju hranljive materije i dolazi do reakcije oksidacije. ŠTo više i brže kiseonika ulazi u organizam, tim brže ova vatra gori. U skladu s tim možemo govoriti o povezanosti disanja i životnog vijeka. Još jedno uočavanje naučnika: Što sporije i mirnije dišeš, duže živiš. Poredjenja radi, pas radi oko 40 udisaja u minuti, čovjek – 17 udisaja, kornjača od 1 do 3 udisaja u minuti, u zavisnosti od vrste. Pas živi prosječno 20 godina, čovjek 70 godina, kornjača skoro 500, u ovoj pravilnosti, skrivena je još jedna tajna disanja.

Da li ste se ikada zapitali zašto najveći broj stogodišnjaka je koncentrisan u planinskim oblastima, gdje ljudi dišu razrijedjeni vazduh? Ispostavilo se da svako od nas na početku svog životnog puta, gotovo da i nema potrebu za kiseonikom. U trenutku začeća i prvih minuta trudnoće jajna ćelija se nalazi, gotovo u serdini bez kiseonika. Tokom rasta fetus se razvija u uslovima kiseoničkog limita. Zato je i moguće rodjenje u vodi, jer je beba 9 mjeseci vježbala da živi u uslovima hipoksije (nizak sadržaj kiseonika)

 Ljekoviti ugljen-dioksid

Početkom prošlog vijeka, veliki ruski fiziolog, Branislav Veriga, pokazao je dominantnu ulogu ugljen-dioksida u procesu transporta kiseonika u krvi. Naime, ugljen-dioksid inhibira reakcije obrazovanja reaktivnih oblika kiseonika i štiti ćelije od oštećenja. Njegov nedostatak dovodi do raznih oboljenja respiratornog, endokrinog i kardivaskularnog sitema, mišićno-skeletnog sistema, metaboličkih poremećaja i alergijskih reakcija.

“Čovjek ima receptore, koji jasno reaguju i daju alarmni signal za nedostatak kiseonika, a potpuno nedostaju receptori za nizak nivo ugljen-dioksida u krvi.” (Valerij Illarionov)

U plućima, zdrave osobe treba da bude konstantan nivo CO2=6,5% , ta vrijednost je jedan od najvažnijih parametara po kome se razlikuje zdrava osoba od bolesne. Nikakvim lijekovima ili terapijom uticati na ovaj parametar nije moguće. Sadržaj ugljen-dioksida u organizmu može se regulisati samo vježbanjem disanja. Ovu dobrobiti čovjek može raditi u bilo kom uzrastu.

Velika tajna disanja

Najveća tajna našeg disanja je u tom, što je mudra Priroda dala nam sposobnost da se sami izliječimo, produžimo svoj život, razvijamo mogućnosti svog organizma. Čovjek je jedino stvorenje na planeti koje je u stanju da svjesno kontroliše svoje disanje. Nama ostaje samo da iskoristimo to što posjedujemo, raditi na sebi, poslušati iskustvo predaka. Treba koristiti jedinstvenu mogućnost kontrole disanja, cijeniti svaki udisaj, sa ljubavlju pratiti svaki izdisaj, uživati u dugom i srećnom životu!

AstroTarot

Vrhunski tarot majstori, vidovnjaci, i astrolozi! Naši stručnjaci imaju ogromno znanje i iskustvo i pomoći će vam jasnim predviđanjima, proricanjem sudbine i savjetima za svako područje života. Bilo da je u pitanju ljubavni, poslovni, novčani, zdravstveni ili neki drugi problem mi ćemo vam pomoći jasnim uputama i savjetima! Nazovite s povjerenjem naš tarot centar! HR: Pošaljite sms TAROT247 na 88 55 55 (3,72KN/sms) SR: Pošaljite sms TAROT247 na 7008 (60RSD/sms) BiH: Pošaljite sms TAROT247 na 091510720 (0,94BAM/sms) SLO: Pošaljite sms TAROT247 na 3600 (0,49EUR/sms) CG: Pošaljite sms TAROT247 na 14941 (0,70EUR/sms) MK: Pošaljite sms TAROT247 na 149330 (35,40DEN/sms) AT: Nazovite 0900/520-832 (2,16EUR/min) DE: Nazovite 0900/3113-133 (f:1,99,m:2,99e/min) CH: Nazovite 0901/034-430 (1CHF/min) ATECOing u.o. 18+ ODJAVA=STOP InfoTel:072/700-700 admin@astrotarot.com.hr Zabavite se uz nase besplatne servise Horoskop, Tarot, Rune, Numerologija, Sanjarica sanovnik Članak slobodno podjelite sa prijateljima ili na svojim stranicama (uz navođenje izvora)