Tarot

horoscope guru

SONY DSC

Tarot je špil od 78 karata, koji služi za proricanje. Porijeklo Tarota je nepoznato. Neki smatraju da je nastao u Indiji i da su ga u Europu donijeli Cigani, ili Križari, neki pak da je izmišljen u Europi. Smatra se i da Tarot čuva mudrost starog Egipta. Čak ni njegovo ime ne možemo sa sigurnošću odrediti. Izvodi se iz egipatskog, hebrejskog, latinskog jezika ili se povezuje sa sirijskom boginjom plodnosti – Asterot. Nije isključena ni permutacija riječi Rota (kotač), Orat (govoriti), Hator (egipatska boginja plodnosti).

Postoje različiti špilovi vezani za mitove, vjerovanja, magiju. Najvjerojatnije je da je Tarot nastao u Europi, u Italiji i da je dobio naziv po rijeci Taro – desnoj pritoci rijeke Po u vrijeme humanizma i renesanse, kada počinju se obnavljaju mitovi. Postoje razni špilovi: venecijanski, marseljski, bolonjski, fjorentinski. Za tumačenje ovog sustava veliku zaslugu imaju XIX vijek i okultna organizacija “Zlatna zora”. Ona je pretvorila Tarot u koherentni sustav zasnovan na Svetoj Kabali, alkemiji, astrologiji, numerologiji i magiji. Od posebnog su značaja imena Elifasa Levija i Aleistera Crowleya. Crowley je prorok Teleme – slobodne volje u čovjeku. On je sa slikaricom Fridom Haris radio 5 godina na oslikavanju karta, tako da je stvorio najbolji špil svih vremena, koji ujedno i predstavlja najznačajnije Kroulijevo djelo.

Kapitalan značaj za Tarot ima poznati psiholog Carl Gustav Jung – tvorac teorije o kolektivno nesvjesnom. Po njegovoj teoriji čovjekov um je formiran tijekom milijuna godina. U okviru kolektivno nesvjesnog svako ljudsko biće nosi primitivne dojmove svojih predaka. Iskustvo cjelokupnog ljudskog roda uobličeno je u arhetipove, koji nalaze izlaz u religiji, mitologiji, filozofiji, nauci, simbolima.

Svijeta Kabala, a posebno Drvo života za koje je kabaliste nadahnuo Pitagora predstavljaju ključeve za razotkrivanje misterija Tarota. Kabala je filozofski pogled na svijet, ključ za prodor u okultno. Ona predstavlja jedinstvo makrokozmosa i mikrokozmosa. Pošto je čovjek Univerzum u malom, sve sto se nalazi na Drvetu života zastupljeno je ne samo na fizičkom, već i psihičkom razini ličnosti. Božanska sila izražava se kroz muško-žensku suprotnost. Vidovi ispoljavanja Božanske energije su elementi

AstroTarot

Vrhunski tarot majstori, vidovnjaci, i astrolozi! Naši stručnjaci imaju ogromno znanje i iskustvo i pomoći će vam jasnim predviđanjima, proricanjem sudbine i savjetima za svako područje života. Bilo da je u pitanju ljubavni, poslovni, novčani, zdravstveni ili neki drugi problem mi ćemo vam pomoći jasnim uputama i savjetima! Kontaktirajte s povjerenjem naš tarot centar! Članak slobodno podjelite sa prijateljima ili na svojim stranicama (uz navođenje izvora)