Tarot otvaranje keltski križ

horoscope guru

keltski kriz

  Priča o tarotu ne može se ispričati bez najpoznatijeg otvaranja, čuvenog “Keltskog križa“, za  koje se ne zna kada se pojavilo u uporabi. Prvi put ga je objavio A. E. Vajt 1910. godine i od tada je  najpopularnije otvaranje tarota do danas.

 Dakle, Keltski križ čini deset karata od kojih su dvije preklopljene u centru, a četiri karte oko  središta predstavljaju četiri smjera protoka vremena. Ove karte su poredane po ugledu na kompas  Ružu vjetrova koja predstavlja Točak vremena. Ako je bolje pogledate uočit ćete da su postavljene u  određenom smjeru, a upravo to je smjer sortiranja karata u Keltskom križu. Četiri karte koje čine  stup redaju se odozdo prema gore. Raspored kojim se redaju karte na određene položaje dopunjuju samo značenje karte na taj način se formira jedna cjelina, odnosno kompaktna priča, koja ima svoj početak, razvoj događaja, okolnosti, moguće smetnje i konačni ishod.

Prva karta je centar ili mali križ i ona se odnosi na osobu kojoj se tarot otvara. Prva karta je početak puta, centralna karta, koja opisuje osobu u trenutku kada se tarot otvara, opisuje njezinu poziciju u sadašnjosti, kao i trenutne okolnosti.

Tu kartu, unakrst, pokriva druga po redu karta i ona govori o preprekama ili ukazuje na problem, ako problem ili prepreka postoje. Te dvije, početne karte su osnovica na koju se nadovezuju sve ostale karte u otvaranju.

Sljedeća karta je treća koja se postavlja ispod prve dvije i govori o porijeklu, ljudima iz prošlosti ili okolnostima iz dalje prošlosti koje su utjecale na trenutnu situaciju.

Odavde se karte dalje postavljaju u smjeru kazaljke na satu, što znači da je četvrta karta postavljena s lijeve strane i, za razliku od treće, ona opisuje neposredne događaje, izravno povezane s trenutnom situacijom.

Nakon što su sagledane treća (dalja) i četvrta (bliža) prošlost, može se prijeći na sljedeću kartu, petu po redu, karta na toj poziciji otkriće stremljenja, ciljeve, nade i strahove osobe kojoj se tarot otvara i u najdirektnijoj je vezi sa središnjem kartom kao njezina dopuna. Kada se do tog trenutka postavljene karte sagledaju kao cjelina, dobiva prilično jasan portret osobe kojoj se otvara Keltski križ, njezine nade, strahovi, bliža i dalja prošlost i tek tada se može preći na sljedeću kartu koja će zaokružiti osnovicu i ujedno napraviti most, odnosno konekciju sa stupom Keltskog križa.

“Most karta” je šesta po redu, nalazi desno od središnje karte i predstavlja blisku budućnost, a odnosi se na dolazeći period ili “upliv u prvi trenutak”, dakle govori o tome u što se situacija razvija. Postavljanjem šeste karte vremenski kotač je upotpunjen i povezan sa sedmom kartom Keltskog križa koja predstavlja bazu stuba i početak je putokaza koji vodi ka raspletu ili odgovoru na postavljeno pitanje. Ova karta govori o tome kakav je odnos osobe kojoj se gleda prema situaciji i koliki je njezin utjecaj na ishod, ako ga ima. Ova karta također govori o instiktivno reagiranju u datoj situaciji koga osoba nije svjesna, a nerijetko ukazuje na emotivno stanje osobe u odnosu na okolnosti.

I kao što je ova karta usredotočena na unutarnje, tako su u fokusu sljedeće karte vanjski utjecaji, a karta koja se na tom mjestu nalazi ukazaće na osobe koje imaju utjecaja na razvoj događaja, kao što može ukazati na to da razrješenje događaja ne ovisi ni od druge osobe, ni od vanjskih utjecaja. Karte koje se nađu na ovoj poziciji govore o obitelji, prijateljima, suradnicima. Ako postoji osoba koja može utjecati na tijek događaja, ona će se svakako pojaviti na ovoj poziciji.

Pretposlednja karta u otvaranju je ona na poziciji broj devet i to je karta nada i strahova. Ova karta može ukazivati ​​na izbjegavanje da se suoči sa realnošću, ili pokušajem da se prikriju okolnosti, a također govori o težnji da se spriječi razvoj događaja. Malo je vjerojatno da se na ovoj poziciji pojavi karta koja predstavlja osobu, jer ova pozicija je rezervirana za emotivno i mentalno stanje osobe kojoj se karte otvaraju.

Deseta pozicija je vrh stuba i govori o konačnom ishodu, u kombinaciji s ostalim kartama stuba, daje jasnu sliku razvoja događaja i jasno oslikava događaje. Povezana sa kompletnim keltskim križem daje cjelinu sa svim okolnostima i razlozima za ishod tumačenja, drugim riječima, ova karta predstavlja zaključak čitavog otvaranja i zaokružuje sve informacije u cjelinu. Mnogi tumači ovu kartu ne smatraju konačnom, već je koriste kao polazište za novo otvaranje tako što je stavljaju na prvu poziciju i otvaraju novi Keltski križ ako procjene da je otvaranje nejasno ili nepotpuno.

Za što god da se odlučite, Keltski križ je putokaz, nikako sudbina uklesana u kamen. Karte možda otkrivaju vaše snove, nade, strepnje, ali na vama je da sve sagledate i odlučite kako sami možete utjecati na razvoj događaja. Tarot je odličan savjetnik, kao prijatelj koji vam govori i ono što ne želite čuti ili da priznate sebi, zato je vaš saveznik i vaše ogledalo.

AstroTarot

Vrhunski tarot majstori, vidovnjaci, i astrolozi! Naši stručnjaci imaju ogromno znanje i iskustvo i pomoći će vam jasnim predviđanjima, proricanjem sudbine i savjetima za svako područje života. Bilo da je u pitanju ljubavni, poslovni, novčani, zdravstveni ili neki drugi problem mi ćemo vam pomoći jasnim uputama i savjetima! Kontaktirajte s povjerenjem naš tarot centar! Članak slobodno podjelite sa prijateljima ili na svojim stranicama (uz navođenje izvora)