Kako tumačiti karte sebi i prijateljima

Najbolji pokusni kunić za učenje tarota smo mi sami. Istovremeno je sebi i najteže tumačiti jer to zahtijeva na trenutak se odvojiti od onoga što znamo o sebi. A znamo, što god vi mislili, malo. Tarot, ako mu se otvorite kao zagonetki bez unaprijed postavljenih pretpostavki, put je da saznate više. Tek nešto manje zahtjevno je slagati priču za svoje prijatelje i ljude koje volite. Upravo ta ljubav i poznavanje njihovog života može vas opet odvesti na pogrešan put.

Meni se to dogodilo prije godinu dana s veoma bliskom prijateljicom i te su mi karte koje je tada izvukla još uvijek žive pred očima.

Pitanje je bilo o poslu, dakle jednostavno pitanje lako za tumačenje. Koristila sam omiljeno Golden Dawn bacanje s 15 karata. To bacanje ima dvije pozicije za budućnost pa se one mogu tumačiti ili kao prirodan i linearan slijed događaja ili kao dva alternativna razvoja događaja ovisno o našoj volji. Naime, ukoliko nam se ono što nam slijedi u životu ne sviđa, možemo uložiti dodatan trud i promijeniti razvoj događaja, a rezultat opisuju karte na poziciji druge budućnosti.

Future I

future1x

Love – VIII Adjustment – X Fortune

Future II

FutueII

XIII Death – XV Devil – XXI Universe

Kad se ovoliko Velikih Arkana nađe na jednom mjestu, tada znate da slijedi nešto veliko! Stresla sam se od uzbuđenja znajući da joj život nakon ovoga više neće biti isti. Čekale su je korjenite promjene.

Prva budućnost naprosto je vrištala da je posrijedi brak (2 of Cups i Adjustment) zbog preokreta životnih okolnosti (Fortune). Dakle, udaj se, to ti je prilika za ugrabiti sreću! No, to baš i nema previše smisla za nekog tko je u sretnoj izvanbračnoj vezi i ne pada joj na pamet potpisivati papir kao dokaz ljubavi. Također, uz posao joj te tada bio usko vezan i jedan neriješeni sudski spor. Da to nisam znala, ovu početničku kombinaciju karata ne bih ni pogrešno protumačila. Doduše, samo donekle.

Referirala sam se na sudski spor (Justice) i da će ubrzo dobiti sudsku odluku, koja najvjerojatnije neće biti u njezinu korist (Fortune okrenuta), ali da treba zadržati hladnu glavu i s partnerom pokušati uravnotežiti posljedice. Tako je i bilo, ali je bilo i sklapanje braka. Na brak najčešće ukazuju kombinacije s V Hierophantom, dok kombinacije s VIII Justice znače doslovce “ozakonjenje veze” ili brak iz računa. U našem slučaju veza jeste ozakonjena, no ipak ne bez ljubavi (2 of Cups) i ne bez računice, koja je bila vezana upravo za taj sudski spor.

Pouka je da jedno odabrano značenje karte, pogotovo kad je riječ o Velikim Arkanama koje su svemiri za sebe, nužno ne isključuje drugo! Također, naši životi su misteriji koji nemaju okvire, mi ih sami sebi postavljamo.

Druga budućnost (Future II) je bila puno zanimljivija. Ukratko, konačno će se osloboditi okova prošlosti (XIII Death i XV Devil) koji je već jako dugo drže na mjestu (pasivni elementi Zemlje i Vode). Time će zaključiti jedno životno razdoblje i započeti novi ciklus (XXI Universe).

Pojavljivanje Vraga u tumačenju obično znači: strah, ovisnost (o osobi, situaciji ili doslovce supstanci) i jaku ambiciju. Za razliku od svih ostalih sfera života, Vrag je izrazito povoljan za posao uz upozorenje da se treba čuvati zlouporabe moći. Stoga se uz kartu materijalizacije planova, odnosno ostvarenja (XXI Universe), mojoj prijateljici posao trebao pokrenuti s mrtve točke i donijeti uspjeh kakav je željela. Ali ne bez bolnih rezova (XIII Death) koji se događaju kada ne ispravljamo jednu te istu pogrešku i paralizirani strahom se vrtimo u krug (XV Devil).

No, poruka je bila puno jednostavnija, gotovo školski primjer. Opet nisam vidjela ono očito – da će se odseliti u inozemstvo!

Naime, to je jedno od tradicionalnih značenja karte Atu XXI koju je Crowley nazvao “Universe”, dok se u drugim špilovima naziva “World = Svijet”. U kombinaciji s Atu XIII Death doslovce znači “prekinuti korijene i otići na dalek put”, a razlog je upravo XV Devil koji je u centru i kojeg karte sa strane pojašnjavaju.

Na neki način, ona je morala otići. Zašto to nisam vidjela? Zbog moje slike o njoj. Jer JA to nisam očekivala! Znala sam da je izvan granica Hrvatske rijetko putovala jer joj to financije nikad nisu dopuštale.

Sada znam da su se te dvije budućnosti nastavljale jedna na drugu i govorile mi na najjednostavniji mogući način o slijedu događaja u njihovom životu.

Ključ ove zagonetke bile su Velike Arkane na središnjim pozicijima – VIII Adjustment i XV Devil. Isto tako, karte su joj poručile da rješavanje poslovne situacije dolazi tek nakon svih ovih događaja (nigdje štapova i diskova). Tarot joj je rekao što će za nju biti puno važnije u bliskoj budućnosti.

Mnoge tajne otkrivaju nam se tek nakon što se dogode i zato je važno voditi dnevnik tarot tumačenja. Kad god možete dopunite ih događajima koji su nakon njih uslijedili. Na taj način upoznat ćete prirodu svake karte, ali imati i preglednu statistiku točnosti vaših predviđanja.

AstroTarot

Vrhunski tarot majstori, vidovnjaci, i astrolozi! Zabavite se uz naš besplatni tarot i horoskop , rune i numerologija Članak slobodno podjelite sa prijateljima ili na svojim stranicama (uz navođenje izvora)