Značenje snova

horoscope guru

San

  San je izraz same i prave suštine čovjekove skrivene u srcu njegovome ispod obmanjujuće mreže prividne besmislenosti ~ Dostojevski
San je dragocjen izvor poruka ali su one rijetko kada izravno uočljive. Zbog čega je prikrivena poruka sna? Psiholozi kažu da je to zbog cenzure. U budnom stanju ona ne dozvoljava nesvjesnim psihičkim sadržajima da dopru u svijest, međutim, tijekom spavanja cenzura popušta i oni dolaze u san. Ako bi se pojavili ogoljeni, odnosno ako bi se u snu neposredno video njihov sadržaj, snevača bi se probudio. Da se to ne bi dogodilo, san koristi simbole,sredstva pomoću kojih se neka poruka prenosi iz nesvjesnog u svjesni dio uma, pretvara stvarni sadržaj u simboličke slike i skriva poruku sna. čak i ako su jasni, simboli ne izražavaju ono što prepoznajemo kada se susretnemo s njima. U njima je sadržano duhovno iskustvo i smisao koji ukazuje na nešto nejasno i nepoznato, pa vidljivi sadržaji sna, prizori i događaji o kojima snevača govori, mogu se znatno razlikovati od njegovog skrivenog značenja. Zbog toga je za pravilno razumijevanje sna nužno poznajemo simbolički jezik koji nas čini inteligentnijim, mudrijim i sposobnijim da bolje rasudjujemo u snu nego kada smo budni. Ako ga ne poznajemo, odnosno ako simbol svedemo na znak, na ono što je vidljivo i očito, možemo pomisliti da je san besmislen i da se bavi trivijalnim stvarima.

Kao što biljka stvaraa svoj cvijet, tako i psiha stvaraa svoje simbole ~ rekao je velikan psihoanalize Karl Gustav Jung.

Na razini osobnosti, oni predstavljaju vlastito iskustvo i neraskidivo su vezani za život snevača. Nalaze se u individualnom nesvjesnom, pripadaju jednoj ličnosti i ne dijele se ni s jednom drugom, bez obzira jesu li svjesni ili nesvjesni.S druge strane, svako društvo i svako vrijeme stvaraa svoje simbole, možemo ih zvati kolektivnim, pa je zbog toga značenje nekih simbola neraskidivo povezano s društvenom sredinom. Njih određuje pripadnost jednom narodu, jednoj kulturi, religiji, društvenim odnosima i to je jedan od razloga zbog kojih različito tumačimo jedan te isti simbol. Postoje i univerzalni simboli koji nisu vezani za povijesnu tradiciju, već predstavljaju kolektivnu svijest, duhovno iskustvo i mudrost generacija, koja se može prepoznati kao urodjena ili nasledjena psihička struktura i njihovo značenje je općeprihvaćeno. To što su stari, ne znači i da su bezvrijedni, naprotiv, sadržajno su najbogatiji, obrasci su ponašanja i ko pronikne u njih, može očekivati dobar život. Jung ih je nazvao arhetipovima, praslikama, koje se kao sastavni dio kolektivnog nesvjesnog pojavljuju u snovima, maštanjima, a možemo ih prepoznati u mitovima, legendama i bajkama.

Njemački filozof i sociolog Erich From kaže ~ Jezik simbola je univrezalne jezik koji je ljudska vrsta razvila. Vjerujem da je simbolički jezik onaj jedinstveni jezik koji svatko od nas mora naučiti. Razumijevanje tog jezika približava nas jednom od najstarijih izvora mudrosti, mitu, i uspostavlja vezu s dubljim slojevima naše osobnosti. Za razliku od konvencionalnog i osobnog, univerzalni simbol nije vezan za pojedinca ili grupu. U njemu postoji bitna povezanost izmedju simbola i onoga što on predstavlja. Jezik univerzalnog simbola zaista je jedini jezik koji je razvila ljudska vrsta, jezik koji je nažalost zaboravljen.

AstroTarot

Vrhunski tarot majstori, vidovnjaci, i astrolozi! Zabavite se uz naš besplatni tarot i horoskop , rune i numerologija Članak slobodno podjelite sa prijateljima ili na svojim stranicama (uz navođenje izvora)