Što su noćne more i kako ih se riješiti?

horoscope guru

noćne more

Noćne more su epizode snova ispunjenih strahom za sigurnost ili život, uz detaljno sjećanje na osjećaj bespomoćnosti. Za razliku od njih noćni strahovi ili terori javljaju se češće u prvoj trećini noćnog spavanja, često su praćeni znojenjem, drhtanjem, vrištanjem, ali za njih ne postoji sjećanje ili je djelomično. Oni su češći kod djece. A ako dođe do poremećaja u kojem su združena obilježja spavanja i budnosti, pa osoba u snu šeta, pokazuje neke motorne vještine i čini određene radnje, govorimo o mjesečarenju, hodanju u snu, somnabulizmu. Za te epizode uglavnom nema sjećanja.
U ovim slučajevima događaju se promjene u periodu sanjanja, koji prepoznajemo po brzim pokretima očiju osobe koja spava. Taj period u kojem se javljaju snovi vrlo je sličan budnom stanju, prema srčanom i ritmu disanja, potrošnji kisika, seksualnoj pobudljivosti, a razlikuje ga jedino atonija tj. potpuna opuštenost mišićja. Snovi i period sanjanja važni su u sređivanju pamćenja i upamćivanja, a kad ih ne bi bilo, nastupaju brojni poremećaji. Faze sanjanja javljaju se u određenim intervalima, npr. prva nastupa otprilike nakon 1,5 sat, pa je od izuzetne važnosti dovoljno vrijeme provedeno u spavanju, koje dozvoli pojavu snova. Što duže spavamo, faze sanjanja su sve duže. Također je važno izbjeći nagla buđenja, ako je ikako moguće.

Dobro i kvalitetno spavanje jedan je od uzroka i znakova dobrog zdravlja. Zdrav san čuva energiju i daje nam snagu za dan koji je pred nama. No nije to uvijek tako lako izvesti, pa tako neke statistike govore kako čak trećina odrasle populacije i oko 15% djece ima problema sa spavanjem. Zbog toga su tijekom dana pospani i kronično umorni. Posebno je teško ako se razvije neki od poremećaja spavanja. Osobe u smjenskom radu tijekom životnog vijeka uglavnom iskuse poremećaj ritma spavanja i budnosti. Prekomjerna dnevna pospanost je rjeđa od nesanice, koja je može i uzrokovati. Ponekad je teško usnuti, loša je kvaliteta prosnivanja, rascjepkano spavanje i prerano buđenje dovodi do smanjenjenja dnevne učinkovitosti, jer je smanjeno vrijeme potrebno za oporavak i obnovu tijela, misli i osjećaja.

Čest uzrok takvih stanja je loša tzv. “higijena spavanja”, koja bi trebala uključivati prije svega naviku polaska na počinak uvijek u isto vrijeme, prije 23 sata. To je vrlo važno zbog naših prirodnih dnevnih ritmova koje cijelim tijelom osjećamo. “Devet u krevet” je izvrsno rješenje, naravno ako je moguće. No, barem bi ga djeci trebalo priuštiti. Ali za ostvarenje takvog rješenja trebalo bi učiniti neke drastične korake, npr. prigušiti svjetlo u sobi, izbaciti televizijski prijemnik iz spavaće sobe! Zatim, tijekom dana trebalo bi upražnjavati barem 40 minuta tjelesne aktivnosti koja bi uzrokovala znojenje, ma što to bilo, trčanje, hodanje, vježbanje, a tu aktivnost treba dovršiti barem šest sati prije odlaska na spavanje. Kasni večernji aerobik nije preporučljiv, a preporučljiva je topla kupka i topli slatki napitak barem dva sata prije spavanja, isključujući one koji sadrže kofein i alkohol. Jesti ne bismo smjeli barem tri sata pred spavanje, a nikako u krevetu. No, također se ne bi smjelo leći s osjećajem gladi. Spavaća soba treba biti prozračna, ugodne temperature. Ponekad usnivanju pomaže čitanje neobaveznih sadržaja, kao i koncentracija na ugodne sadržaje ili vođena meditacija, poznata bakina molitva…Važna je i kvaliteta ležaja i jastuka, ovisno o našim navikama. Ako je to moguće, izvrsno je kada se spavaća soba ne koristi za druge dnevne aktivnosti.

Svatko zna koliko mu je sati sna potrebno za postizanje osjećaja odmora. Tako treba planirati dan. Jer se u protivnom stvara “dug sna”, koji se rijetko može nadoknaditi tijekom vikenda.

 

AstroTarot

Vrhunski tarot majstori, vidovnjaci, i astrolozi! Naši stručnjaci imaju ogromno znanje i iskustvo i pomoći će vam jasnim predviđanjima, proricanjem sudbine i savjetima za svako područje života. Bilo da je u pitanju ljubavni, poslovni, novčani, zdravstveni ili neki drugi problem mi ćemo vam pomoći jasnim uputama i savjetima! Nazovite s povjerenjem naš tarot centar! HR: Pošaljite sms TAROT247 na 88 55 55 (3,72KN/sms) SR: Pošaljite sms TAROT247 na 7008 (60RSD/sms) BiH: Pošaljite sms TAROT247 na 091510720 (0,94BAM/sms) SLO: Pošaljite sms TAROT247 na 3600 (0,49EUR/sms) CG: Pošaljite sms TAROT247 na 14941 (0,70EUR/sms) MK: Pošaljite sms TAROT247 na 149330 (35,40DEN/sms) AT: Nazovite 0900/520-832 (2,16EUR/min) DE: Nazovite 0900/3113-133 (f:1,99,m:2,99e/min) CH: Nazovite 0901/034-430 (1CHF/min) ATECOing u.o. 18+ ODJAVA=STOP InfoTel:072/700-700 admin@astrotarot.com.hr Zabavite se uz nase besplatne servise Horoskop, Tarot, Rune, Numerologija, Sanjarica sanovnik Članak slobodno podjelite sa prijateljima ili na svojim stranicama (uz navođenje izvora)