Crtanje fraktala – terapija i umjetnost

horoscope guru

Fraktal je slika koja se sastoji od jedne neisprekidane linije i obojanih polja.
Kombinacije boja, različite vrste linija i različiti pritisci koji se koriste u fraktalu su terapeutski. Linija je zadužena za davanje smjera našim mislima, u ovom slučaju pozitivnim mislima, a svaka boja zaslužna je za postizanje sklada unutar nekog područja u životu (zdravlje, odnosi, kreativnost – posao…).

Fraktal sam za sebe ne može pomoći u rješavanju ozbiljnijh problema. On je podrška na putu rješavanja problema u trenutku kada smo se odlučili za promjenu. On je podsjetnik da sami moramo preuzeti odgovornost u svoje ruke i prisjetiti se pozitivnih misli i afirmacija.
Uz svaki fraktal osoba dobiva i popis pozitivnih afirmacija koje povremeno može čitati.

Harmonija se ne može misliti niti imati. Harmonija se može jedino doživjeti.
Jedno od pravila crtanja fraktala je da fraktal mora biti lijep i harmoničan. Kao takav on osobi koja ga promatra pruža izravno iskustvo harmonije koja je toliko potrebna svima nama.
Fraktal u prostor unosi pozitivnu energiju koja djeluje ne samo na osobu kojoj je namjenjen, već i na sve ostale koji u toj prostoriji borave. Svatko dobiva onoliko koliko je njegovoj fiziologiji
potrebno.

Metoda crtanja fraktala

Crtanje fraktala je nova forma art terapije. Terapijsku metodu osmislila je Tanzilia Polujahtova, klinička psihologinja i obiteljska psihologinja koja radi i djeluje u Rusiji. Od 1991. godine, kada je osmišljena ova metoda, Tanzilia Polujahtova napravila je mnogobrojne kliničke testove i studije koje pokazuju činjenicu da su se ljudi koji su crtali fraktale brže oporavljali od svojih bolesti.

Tehnika crtanja fraktala omogućava ljudima da postanu zdravi i riješe svoje probleme u životu. Metoda pomaže ljudima koji imaju iskustvo traume, koji su u stresu, anksioznosti, depresiji i ostalim negativnim psihološkim stanjima.

Tehnika crtanja fraktala ne utječe pozitivno samo na oporavljanje od bolesti i različitih negativnih stanja. Ona također daje odgovore na pitanja kako upoznati samog sebe, kako dobiti pristup informacijama skrivenima u dubinama naše podsvijesti, kako naučiti prepoznati svoje životne ciljeve i ostvariti svoja postignuća te kako se podignuti na novu razinu u razvoju.

Fraktalni crtež je energetski crtež. Njegova vibracija prodire u naše tijelo, misli i osjećaje. Crtajući fraktale mi se otvaramo višoj svijesti te oslobađamo kreativnu energiju. Povezujemo se sa bićem koje je izvor sreće, veselja, zadovoljstva i svih duhovnih vrijednosti. U svijetu apstraktnih boja i linija dobivamo mjesto u kojem misli nestaju. Ostaje samo duh spojen s višim vibracijama. Crtanjem fraktala uranjamo u meditativno stanje u kojem postoje samo sklad i ravnoteža. Dok crtamo, mi se mijenjamo. Otvaramo se novim mogućnostima. Crtanjem stvaramo kreativan pristup životu i njegovim problemima.

Zašto fraktali?

Fraktali su objekti koji daju jednaku razinu detalja neovisno o razlučivosti koju koristimo. Fraktale je moguće uvećavati beskonačno mnogo, a da se pri svakom novom povećanju vide neki detalji koji prije povećanja nisu bili vidljivi, i da količina novih detalja uvijek bude otprilike jednaka.
Iako su ti detalji slični, sastoje se od umanjenih verzija samih sebe, previše su nepravilni da bi se opisali jednostavnom geometrijom.

Iako fraktale najčešće vidimo kao rezultat stvaranja u nekom računalnom programu, također ih vidimo i u prirodi. Promotrite oblik pahuljice, šenona, lista ili čuvarkuće. Otkrit ćete kako se cjelina raščlanjuje na dijelove koji su zapravo istog oblika kao i cjelina.

Kao što zlatni rez (božansku proporciju) možemo pronaći svugdje na (i u) tijelu, tako možemo pronaći i fraktale. Naše tijelo je jedan veliki fraktal u kojem se ogleda cjelina – Univerzum. A naše misli i osjećaji su manji dijelovi tog istog fraktala u kojima se također ogleda cjelina. Svaki organ, stanica, atom… prožeti su Duhom koji povezuje sve dijelove. Crtajući fraktal mi crtamo dio sebe. Dio veće cjeline.

Spajamo se s Duhom koji povezuje misli, osjećaje i tijelo.

O tehnici

Postoje nekoliko vrsta fraktala:

dijagnostički i korekcijski fraktali – crtaju se kada osoba želi uravnotežiti svoju energiju, usmjeriti svoj život u pravilnom smjeru. Prvo se radi testiranje unutarnjeg stanja, a zatim korekcija. Analizom prva četiri korekcijska fraktala jasno se može definirati problem osobe koja ga crta. Zatim se crtanjem ostalih fraktala (sveukupno 21) radi korekcija, odnosno „ispravljanje“ problema.
grupni fraktali – crtaju se u paru u svrhu poboljšanja odnosa
fraktali u svrhu ispunjenja želja – crtaju se ukoliko želimo raditi na određenom problemu
umjetnički fraktali – crtaju se iz same potrebe za umjetničkim izražavanjem
Za sve vrste fraktala tehnika crtanja je ista.
Crtež se izvodi zatvorenih očiju. Vrijeme crtanja ovisi o vrsti fraktala.
Po završetku crteža, crtež se boja drvenim bojicama. Boje se odabiru intuitivno, ili prema njihovoj funkciji.

Znanost je otkrila da boja ima znakovito značenje na ljudsko zdravlje i raspoloženje.
Kada crtamo fraktale mi se koncentriramo na boju. Boja dopire kroz naše oči i uzrokuje terapeutski efekt. Svaka boja ima drugačije djelovanje. Za vrijeme crtanja korekcijskih fraktala koriste se terapeutske kombinacije boja. Uz njihovu pomoć osoba može napraviti korekciju vlastitog unutarnjeg stanja.

Kome je namjenjeno crtanje fraktala?

Ova metoda namijenjena je psiholozima, terapeutima, učiteljima, odgajateljima, umjetnicima, liječnicima, roditeljima, kao i svima koji rade na samospoznaji i osobnome razvoju. Svima onima koji žele riješiti svoje životne probleme kao i onima koji pomažu drugima da riješe svoje životne probleme.

Može se crtati i u paru. Ako crtamo u paru možemo se bolje upoznati. Možemo otkriti novi magični put komunikacije. Crtajući zajedno bolje se možemo razumijeti, možemo učiti jedni od drugih. Riješiti probleme zajedno.

Jedna osoba crta linije, a druga boja. Iako je vrlo zabavno, ne crta se u svrhu zabave. Jedan mali dio života jedne osobe spaja se s životom druge osobe. Osoba čije linije mi bojamo ima priliku da se osjeća bolje, osjeća našu podršku i pomoć. Ako je osoba bolesna može se oporaviti, ako je osoba tužna može se razveseliti.

Crtanje fraktala je također vrlo lijep i koristan način da provedete vrijeme s obitelji. Djeca uživaju crtati fraktale.

Ovu tehniku upoznali su mnogi koji svjedoče o poboljšanju emocionalnog, psihološkog i fizičkog blagostanja. Osim što djeluje na nevidljivom nivou, crtanje fraktala predstavlja užitak, radost i veselje.

Fraktalni crtež nije samo umjetnost. To je duboki rad na sebi (i drugima), što je ekvivalent za meditaciju. Fraktal nas spaja s izuzetno jakim izvorom energije.
I osim što fraktal djeluju energetski, on je i slika koja očarava. Lijepo ga je vidjeti i doživjeti u prostoru u kojem boravimo.

Autor: Vesna Špalj Senta, crtanje-fraktala.com

 

AstroTarot

Vrhunski tarot majstori, vidovnjaci, i astrolozi! Naši stručnjaci imaju ogromno znanje i iskustvo i pomoći će vam jasnim predviđanjima, proricanjem sudbine i savjetima za svako područje života. Bilo da je u pitanju ljubavni, poslovni, novčani, zdravstveni ili neki drugi problem mi ćemo vam pomoći jasnim uputama i savjetima! Kontaktirajte s povjerenjem naš tarot centar! Članak slobodno podjelite sa prijateljima ili na svojim stranicama (uz navođenje izvora)