10 pravila za lijepu i zdravu kosu

horoscope guru

Neka pravila kao da su napravljena tako da bi se kršila. Moramo da priznamo da često prilagođavamo sebi pravila poput onih vezanih za stil i modu. I to je sasvim u redu. Ipak, postoje pravila koja su jako bitna, pravila koja, jednostavno, moramo poštovati ako želimo da dobijemo zadovoljavajuće rezultate.
Pravila koja slede bi trebalo da poštujete, ukoliko želite da imate lepu i zdravu kosu.

1. Ne perite kosu svaki dan

Oduprite se iskušenju da perete kosu baš svaki dan, bez obzira koliko vam se sviđa onaj osećaj sveže oprane i isfenirane kose. Dnevno četkanje je pravi izazov za vašu kosu jer uklanja prirodna ulja ostavljajući je suvom, krhkom i beživotnom. Još jedan problem koji se može pojaviti je isušivanje temena, a time i svrabež. Dakle, nemojte kosu prati svaki dan, a ako za tim zaista postoji potreba, koristite suvi šampon da kosa ne bi izgledala masna pri korenu i kako bi dobila na volumenu.

2. Redovno se šišajte

To znači da bi trebalo da posetite svog frizera na 4 do 8 sedmica. Naravno, što je kosa kraća, posete moraju biti češće, ukoliko želite da frizura zadrži svoj oblik i dobar izgled. Redovno šišanje pomaže da kosa deluje zdravo i lepo, a redovne posete frizeru ne smeju se preskakati čak i kada puštate kosu. U tom slučaju, dobar način je da pratite stanje svoje kose i čim primetite da su vlasi počele da cvetaju, odmah posetite frizerski salon, kako bi ih vaš frizer pravilno uklonio.

3. Odaberite frizuru koja je pogodna za vašu kosu

Moramo da priznamo da mi žene najčešće želimo da imamo kosu drugačiju od prirodne, bez obzira da li nam je kosa ravna, kovrdžava ili talasasta. Međutim, nemojte se boriti s prirodom kose baš svaki dan. Ne samo da je za to potrebno mnogo truda i da proces oduzima dosta vremena, već i nije dobro za kosu. Mnogo bolje je da pokušate da odaberete frizuru koja će dobro izgledati na vašem tipu kose, a tako ne samo da ćete uštedeti vreme i novac, već ćete imati i manje problema sa kosom.

4. Izbegavajte bojenje s bojama za kućnu upotrebu

Većina komercijalno dostupnih proizvoda ovog tipa može ozbiljno oštetiti vašu kosu i, u većini slučajeva, ne postiže se željena boja. Takođe postoji velika mogućnost da napravite grešku i propustite da ofarbate pramen kose u predelu potiljka. Rešenje je da odaberete profesionalne boje i boje u salonu ili, barem, zamolite nekoga da vam pomogne. Ono što morate uraditi pod obavezno je da slijedite uputstva napisana na pakovanju i proverite da li je proizvod u roku trajanja.

5. Nemojte previše posvetljivati kosu

Ne može se od svih tipova kose dobiti platinasto plava, a da ne pominjemo da prečesto izbeljivanje uz korišćenje prevelike količine boje, blanša i hidrogena može ozbiljno oštetiti kosu i teme. Dakle, ne smete bojati kosu u boju koja je za više od dve ili tri nijanse svetlija od prirodne.

6. Koristite prave proizvode

Izaberite proizvode koje su pogodni za vaš tip kose i frizuru koju želite da nosite. Ako vam je kosa tanka, koristite penu, ako je suva, bolji izbor je krema za oblikovanje ili balzam, a gel je idealan za kovrdžavu kosu jer kovrdže drži pod kontrolom.

7. Hranite se zdravo i vaša kosa će biti zdravija

Uravnotežena ishrana podstiče brz rast svih tipova kose. Pokušajte da putem ishrane unosite dovoljnu količinu vitamina iz B grupe, Omega 3 masne kiseline, belančevine, voće i povrće.

8. Promenite frizuru

Dobro je s vremena na vreme probati nešto novo kad je frizura u pitanju. Čak i ako vam se sviđa klasični izgled vaše kose, nijansa koja je blizu vaše prirodne boje ili par pramenova dobićete moderniji izgled.

9. Nađite vremena za kosu svaki dan

Rezultati koji su garantovani ne samo da će vam podići raspoloženje, već će biti i dodatna motivacija da njega kose postane vaša dobra navika. Takođe, najmanje dva puta mesečno upotrebite svoju omiljenu domaću masku koja će dodatno nahraniti vašu kosu.

10. Ne dirajte kosu!

Nemojte stalno dirati svoju kosu jer tako tanjite dlaku i mastite teme. Što više dodirujete kosu, češće ćete morati da je perete.

Izvor: zenasamja.me

AstroTarot

Vrhunski tarot majstori, vidovnjaci, i astrolozi! Zabavite se uz naš besplatni tarot i horoskop , rune i numerologija Članak slobodno podjelite sa prijateljima ili na svojim stranicama (uz navođenje izvora)