Refleksoterapija – drevna terapija zona

horoscope guru

Refleksoterapija je drevna metoda samoozdravljivanja i aktivacije iscjeljujućih procesa u tijelu, kako fizičkog tako i psihičkog stanja. Početkom dvadesetog stoljeća američki kirurg dr. William Fitzgerald iz Connecticuta razvio je modernu zonalnu teoriju ljudskog tijela. Otkrio je da se pritiskom na prste može izazvati lokalni anestetički učinak na šaci, rukama, ramenu, čeljusti, licu, ušima i nosu.

Zonalna terapija

Zonalna terapija smatra se osnovom današnje refleksologije, iako nije jedino načelo na kojem se ona temelji. Ispravnije bi bilo reći da se današnja refleksologija temelji i na drevnim načelima meridijanske terapije koja potječe iz Kine i koju poznajemo pod nazivom akupunktura.

Zonalna terapija (energetski) dijeli tijelo na 10 označenih zona (okomitih simetričnih) uzduž našeg tijela, pet s lijeve i pet s desne strane od stopala do glave i obratno. Svaka zona uključuje određene organe koji su smješteni unutar nje.
Osim te postoji i vodoravna podjela i to na liniju ramena koja ide ispod nožnih prstiju, liniju ošita koja odvaja jastučiće stopala od svoda, te liniju kukova. Kada spojimo dva stopala zajedno, ona čine trup ljudskog tijela. Nožni prsti su glava i vrat, jastučići prsni koš, želudac i crijeva nalaze se u donjoj polovici tabana, a područje zdjelice je oko pete.

Kako funkcionira refleksoterapija?

Kako se na stopalima i dlanovima nalazi mapa cijelog tijela, stimulacijom refleksnih zona svih dijelova tijela smještenih na stopalu na kojem se nalazi 7 000 živčanih završetaka, izazivamo reakciju u pojedinim odgovarajućim dijelovima tijela. Time postižemo ravnotežu krvnoga, endokrinog, limfnoga, živčanog i drugih sustava.
Pritiskom na određenu zonu dajemo impuls koji tada putuje i podražuje sve ono što se nalazi na toj liniji. Organi koji dobro funkcioniraju podržavaju slobodan tijek energije te na tim zonama ne osjećamo nelagodu (u energetskom smislu, ne mora uvijek značiti fizičkom), za razliku od oštećenih područja kod kojih možemo osjetiti nelagodu i ponekad laganu ubodnu bol. Međutim, ta je bol trenutačna i iscjeljujuća.
Refleksoterapija potiče cirkulaciju koja je potrebna i za opskrbu tijela hranjivim tvarima i za otplavljivanje štetnih tvari i ostalih otrova. Različite napetosti uzrokuju konstrikciju krvnih žila zbog čega se usporava cirkulacija. Čari refleksoterapije možemo osjetiti ako se prepustimo rukama stručnjaka, a možemo načiniti i samomasažu.

Masirati stopalo možete i sami

Potrebno je raditi s vrlo malom količinom temeljnog ulja kako stopala ne bi bila skliska. Ako tome dodamo nekoliko kapi eteričnih ulja iznimno pojačavamo blagotvorni učinak refleksoterapije. Za preporuku su eterična ulja ružmarina (pojačava cirkulaciju) te lavande i matičnjaka (smiruje i opušta). Ako želimo djelovati na kralježnicu, trebamo lagano masirati unutrašnji rub stopala na kojem je predočena cijela kralježnica.
Za poticanje cirkulacije i jačanje imuniteta potrebno je djelovati na cijelo stopalo. Kako bismo postigli željeni učinak potrebno je šest tjedana masirati cijelo stopalo. Posebnu pozornost treba posvetiti zonama limfnih čvorova, slezene i štitne žlijezde.
Autorica: Daniela Marušić Bešić, wish
Fotografija: Shutterstock

AstroTarot

Vrhunski tarot majstori, vidovnjaci, i astrolozi! Naši stručnjaci imaju ogromno znanje i iskustvo i pomoći će vam jasnim predviđanjima, proricanjem sudbine i savjetima za svako područje života. Bilo da je u pitanju ljubavni, poslovni, novčani, zdravstveni ili neki drugi problem mi ćemo vam pomoći jasnim uputama i savjetima! Nazovite s povjerenjem naš tarot centar! HR: Pošaljite sms TAROT247 na 88 55 55 (3,72KN/sms) SR: Pošaljite sms TAROT247 na 7008 (60RSD/sms) BiH: Pošaljite sms TAROT247 na 091510720 (0,94BAM/sms) SLO: Pošaljite sms TAROT247 na 3600 (0,49EUR/sms) CG: Pošaljite sms TAROT247 na 14941 (0,70EUR/sms) MK: Pošaljite sms TAROT247 na 149330 (35,40DEN/sms) AT: Nazovite 0900/520-832 (2,16EUR/min) DE: Nazovite 0900/3113-133 (f:1,99,m:2,99e/min) CH: Nazovite 0901/034-430 (1CHF/min) ATECOing u.o. 18+ ODJAVA=STOP InfoTel:072/700-700 admin@astrotarot.com.hr Članak slobodno podjelite sa prijateljima ili na svojim stranicama (uz navođenje izvora)