Ji đing,kinesko proricanje sudbine

horoscope guru

Ji đing

Ji đing,kinesko proricanje sudbine je u stvari vrsta proricanja, skupljenih u knjizi koja se zove Knjiga promjenejer je osnova kineske filozofije da nema statično stanje, da u svakom momentu dolazi do prevladavanja janga (jako, pozitivno, svjetlo) nad jinom (slabo, negativno , tamno). Knjiga koja je nastala u Kini prije najmanje dvije tisuće godina. sadrži 64 heksagrama zapravo šest linija koje mogu biti jang ili yin.

Pojam pozitivnog, tj.muškog principa i negativnog, tj.ženskog principa ima vrlo široko značenje. Cijele linije unutar heksagrama koji se dobiva tako što se za svaku liniju bacaju kovanice i zbrajaju se vrijednosti (npr. glava novčića ima značenje broja 3 a pismo, tj. naličje ima značenje broja 2.Broj tri je jang a broj 2 je jin) . Kada se dobiju u bacanju dvije troje i jedna dvojka dobiva se osmica koja kao paran broj odgovara yin tj.. isprekidanoj liniji a kada se dobiju npr.. dva nalični novčića tj.. dvije dvoje i jedan novčić okrenut licem prema gore broj tri dobije se neparan broj sedam koji je yang broj. Tako se šest puta bacaju kovanice i redaju se od dolje prema gore. Tih šest linija predstavljaju jedan heksagram.

Pojmovi koji se koriste u heksagramom su npr.trigram (tri linije jer je heksagram sačinjen od dva trigrama) nebo, ili otac, sastavljen od tri yang linije dok je trigram sastavljen od tri yin, tj.. isprekidane linije, trigram koji predstavlja majku ili zemlju. Zatim postoji trigram grom, drvo (vjetar), voda (Mjeseca), vatra (Sunce), planina i močvara.Simbolika u kineskoj filozofiji i proricanju je potpuno drugačija od zapadne tako da su i savjeti koji se mogu dobiti drugačiji nego što je čovjek zapadne civilizacije navikao.

Glavni cilj je postizanje unutarnje ravnoteže, zatim ravnoteže duha i tijela, ravnoteže pojedinca i članova obitelji, pa sve do postizanja harmonije u društvu. Kako dostići taj stadij ravnoteže u sebi i oko sebe je cilj savjeta koje sadrži Ji đing.

AstroTarot

Vrhunski tarot majstori, vidovnjaci, i astrolozi! Zabavite se uz naš besplatni tarot i horoskop , rune i numerologija Članak slobodno podjelite sa prijateljima ili na svojim stranicama (uz navođenje izvora)