Praznovjerja o trudnicama i bebama

horoscope guru

sujevjerje

Priče o trudnicama i praznovjerja i danas u nekim  podnebljima neke plaše, a neke to zabavlja. Tako razna praznovjerja o trudnicama kažu da prvu noć nakon poroda nikako se ne smije spavati pored otvorenog prozora.  Također robu bebe koju operete nikako se ne smije ostavljati preko noći vani da bebu ne bi progutao mrak. Obavezno novorođenčetu treba oko ruke staviti crveni konac da ga se zaštiti od uroka.

Također tokom trudnoće postoji praznovjerje  o tome nosite li nisko ili visoko dijete. Ako je trbuh nizak muško dijete se nosi, a ako je tr5buh visoko žensko je dijete. Trudnicama su podmetali dvije stolice a na jednu stavljali škare, na drugu nož. Ako trudnica sjedne na stolicu sa škarama, nos žensko dijete, a ako sjedne na stolicu sa nožem, muško je.sujevjerje

Ako žena u trudnoći poželi neku hranu i u tom trenutku se uhvati za neki dio tijela, uho, vrat ili slično, djetetu će ostati trag na tom dijelu kada se rodi. Praznovjerja  idu toliko daleko da trudnice ne smiju jesti zečetinu iz razloga što  ako ste trudnica i jedete zeca, velika je opasnost da će vam dijete spavati otvorenih očiju.sujevjerje

Praznovjerje je nekada bilo duboko ukorijenjeno u živote ljudi, a poseban je strah vladao od raznih vradžbina i uroka. Vjerovalo se da je rodilja nečista četrdeset dana nakon poroda, te je u tom periodu iznimno podložna raznim vradžbinama i urocima. Posebno se trudnica morala čuvati, da neke neprirodne i nadnaravne moći, a koje su «posjedovali» određeni ljudi, ne naude njoj ili bebi. Tako se trudnicama preporučivalo da poslije sumraka ili zdravomarije same ne izlaze iz kuće, da ne prelaze na putu, preko kakvoga čudnog predmeta, neprirodnog položaja drveta ili kamena, te da zaobilaze ugažena mjesta u travi ili žitu, jer je praznovjerni puk vjerovao da su na tim ugaženim mjestima vile plesale svoje kolo. Pazilo se na rast kose, prve korake, prve riječi koje bi dijete izgovorilo, izbijanje prvih zubi itd. Kad bi djetetu ispao prvi zub, mater ga je morala spremiti u maramicu i treći dan baciti preko glave, na mjestu gdje ga više nitko ne može naći, izgovarajući riječi kojima se, za dijete traži bolji, čvršći zub. Ako je prva riječ koju je dijete izgovorilo bila – tata, vjerovalo se da će slijedeće dijete te obitelji biti muško, ili – ako je dijete prije zazvalo majku, u kući se očekivalo slijedeće – žensko novorođenče.

AstroTarot

Vrhunski tarot majstori, vidovnjaci, i astrolozi! Naši stručnjaci imaju ogromno znanje i iskustvo i pomoći će vam jasnim predviđanjima, proricanjem sudbine i savjetima za svako područje života. Bilo da je u pitanju ljubavni, poslovni, novčani, zdravstveni ili neki drugi problem mi ćemo vam pomoći jasnim uputama i savjetima! Nazovite s povjerenjem naš tarot centar! HR: Pošaljite sms TAROT247 na 88 55 55 (3,72KN/sms) SR: Pošaljite sms TAROT247 na 7008 (60RSD/sms) BiH: Pošaljite sms TAROT247 na 091510720 (0,94BAM/sms) SLO: Pošaljite sms TAROT247 na 3600 (0,49EUR/sms) CG: Pošaljite sms TAROT247 na 14941 (0,70EUR/sms) MK: Pošaljite sms TAROT247 na 149330 (35,40DEN/sms) AT: Nazovite 0900/520-832 (2,16EUR/min) DE: Nazovite 0900/3113-133 (f:1,99,m:2,99e/min) CH: Nazovite 0901/034-430 (1CHF/min) ATECOing u.o. 18+ ODJAVA=STOP InfoTel:072/700-700 admin@astrotarot.com.hr Zabavite se uz nase besplatne servise Horoskop, Tarot, Rune, Numerologija, Sanjarica sanovnik Članak slobodno podjelite sa prijateljima ili na svojim stranicama (uz navođenje izvora)