Praznovjerja o hrani i kuhanju

horoscope guru

 

Hrana

Ne postoji u svijetu država u kojoj  narod nema svoja vjerovanja ili praznovjerja. Praznovjerja su u  nkim državama i dio kulturne baštine, dok u nekima samo zanimljivot kojom se začini život. Praznovjerje može biti izbor dobre i nevine zabave, ali također oni koji su skloni praznovjeru svakako drže do značenja tog vjerovanja i žive ga kroz svoj život. Ovo su neka praznovjerja o hrani, možda netko prepozna i svoja vjerovanja ili praznovjerja u njima.

Šuplji kruh
Bilo je jednom (a možda i još uvijek je) praznovjerje da ako pronađete rupu u kruh nakon što ga izrežete, to simbolizira lijes i znači da će netko uskoro umrijeti.

Jaja
Ako niste slomili ljuske nakon što ste pojeli jaja, vještica će okupiti ljuske i koristiti ih za brod kojim bi otišla do mora i podigla oluju. To je vrlo staro praznovjerje za koje se čini da potječe iz 1580. godine. Ako razbijete ljuske, to će stvoriti dovoljno komadića koji će biti beskorisni za izgradnju broda.

Prekriženi kruh
Ovo nevino staro praznovjerje datira iz doba kada je kruh morao biti označen znakom križa prije pečenja. Ideja je bila da će križ spriječiti da vrag sjedi na kruhu.

Sol
Hrana  Svi smo čuli za praznovjerje oko prosipanja soli, ali ovo je ipak malo neobičnije. Smatralo se lošim ako nekome pomognete da dođe do soli, primjerice ako nekome dodate sol. Sol je tako dugo važan dio ljudskog života stoga ni ne čudi da se pojavljuje tako često u povijesnim praznovjerjima.

Čaj
Nekada se smatralo zlom srećom ako dvije osobe piju čaj iz istog lonca. Osim toga, ako niste spustili poklopac čajnika, to je značilo da će vas uskoro posjetiti stranac. Postojao je čak i niz malih obreda koje ste morali obavljati na ovisno o danu, satu ili o spolu posjetitelja.

Božićni kolač
Hrana  Praznovjerja koja se tiču Božića su mnogobrojna. Jedno takvo praznovjerje kaže da svi članovi obitelji moraju sudjelovati u miješanju božićnog kolača ili će ih zadesiti loša sreća. Mlade neudate djevojke su posebno trebale sudjelovati u ovome inače će ostati same još godinu dana.

Jaja i sreća
U mnogim dijelovima Europe, poljoprivrednici bi svježe jaje odnijeli u polje u nadi da će to donijeti dobre usjeve. Jaja su također korištena za gatanje: dva žumanjka bi značila da brak dolazi uskoro, crne točke na žumanjku su loš znak, a jaje bez žumanjka je najgori mogući loš znak.

Češnjak
Hrana U Grčkoj postoji drevno praznovjerje koje se zove urokljivo oko. Smatra se da kada vam netko uputi ovakav pogled, zadesit će vas loša sreća. Sada se možda pitate kakve to ima veze s praznovjerjima oko hrane? Način na koji možete spriječiti utjecaj urokljivog oka je nošenje komada češnjaka.

Vjenčanje i riža
Bacanje riže na vjenčanjima je uobičajeno za gotovo sve krajeve svijeta. Ova vrlo praznovjerna praksa ima tradiciju s vrlo dugom povijesti. Bacanje riže je donosilo prosperitet, bogatstvo i sreću paru.

AstroTarot

Vrhunski tarot majstori, vidovnjaci, i astrolozi! Naši stručnjaci imaju ogromno znanje i iskustvo i pomoći će vam jasnim predviđanjima, proricanjem sudbine i savjetima za svako područje života. Bilo da je u pitanju ljubavni, poslovni, novčani, zdravstveni ili neki drugi problem mi ćemo vam pomoći jasnim uputama i savjetima! Nazovite s povjerenjem naš tarot centar! HR: Pošaljite sms TAROT247 na 88 55 55 (3,72KN/sms) SR: Pošaljite sms TAROT247 na 7008 (60RSD/sms) BiH: Pošaljite sms TAROT247 na 091510720 (0,94BAM/sms) SLO: Pošaljite sms TAROT247 na 3600 (0,49EUR/sms) CG: Pošaljite sms TAROT247 na 14941 (0,70EUR/sms) MK: Pošaljite sms TAROT247 na 149330 (35,40DEN/sms) AT: Nazovite 0900/520-832 (2,16EUR/min) DE: Nazovite 0900/3113-133 (f:1,99,m:2,99e/min) CH: Nazovite 0901/034-430 (1CHF/min) ATECOing u.o. 18+ ODJAVA=STOP InfoTel:072/700-700 admin@astrotarot.com.hr Članak slobodno podjelite sa prijateljima ili na svojim stranicama (uz navođenje izvora)