ISTINA Ili Mit – Praznovjerja i priče o vješticama

horoscope guru

 

vještice

Vještice: Priče o vješticama  spominju se još od drevnog Egipta kada su se vršile razne ceremonije i vračanja. Vještice su bile žene koje su povezivali sa misterioznim i mračnim svijetom koje su prakticirale ceremonije i mračne obrede i naravno kako se vjeruje u to, bile povezane sa đavlom.

Praznovjerja o vješticama postoje i danas. Vjeruje se da vještice raznim recepturama i poznavanjem svojstva određenih biljaka, spremaju neobične napitke i masti.

U zapadnjačkom društvu je u nekoliko zadnjih desetljeća postalo iznimno popularno proslavljanje Halloweena ili Noći vještica. Nažalost, mnogi ljudi ovu noć doživljavaju samo kao bezazlenu zabavu, te nažalost nisu svjesni njene opasne okultne i paganske poruke. Postoje mnoga praznovjerja o vješticama i danas. Ako je netko želio saznati tko je u selu vještica legenda kaže da je samo trebao napraviti tzv. Lucijin stolčić. Odakle naziv? Stolčić se morao početi izrađivati na dan Sv. Lucije, 13.12. i morao se raditi do Badnjaka, svaki dan pomalo. Nije smio biti završen ranije. Stolčić se potom morao odnijeti na polnoćku, staviti na pod ispred ulaza u crkvu i na njega se moralo stati. Svaka žena koja se okrenula prema osobi koja je stajala na stolčiću bila je vještica! Da bi se spasio od vještica koje su ga mogle pretvoriti u vukodlaka i vampira, onaj tko je stajao na stolčiću morao je biti jako brz i imati pun džep makovih sjemenki. Po završetku mise kad su vještice krenule u jurnjavu za njim on je morao bacati sjemenke maka bježeći kući, a vještice su morale pokupiti sva zrna. Ako je stigao do kućnog praga prije njih, spasio se.

Da li vještice postoje ili su to samo priče i praznovjerja naših predaka koji u zimske večeri su sjedili oko toplog ognjišta i pričali priče, provjerite sami, možda u ponoć kad po vjerovanju vještice uzimaju svoje metle na kojima odlete do raskrižja u šumama i plešu svoje kolo.

 

AstroTarot

Vrhunski tarot majstori, vidovnjaci, i astrolozi! Zabavite se uz naš besplatni tarot i horoskop , rune i numerologija Članak slobodno podjelite sa prijateljima ili na svojim stranicama (uz navođenje izvora)