Serijal o novcu – III dio – Svjesni i podsvjesni um

horoscope guru

Donosimo vam treći dio prezentacije Aleksandra Nikolića u emisiji Jutarnja kafa. Nikolić je licencirani konsult Life Success sistema Boba Proctora. Kako stoji na njegovoj stranci Škola života, Aleksandar je  pomogao  nekoliko kompanija da se oporave od skoro sigurnog bankrotstva i da se vrate na put stabilnog razvoja. Takodje je od strane PMI (Project Management Institute) certifikovan kao profesionalac u oblasti projekt-menadžmenta i rizika u projekt-menadžmentu. 

“Ako želite da naučite da vozite bicikl ili automobil, prvo morate da naučite bar osnovne stvari o tome. Ako želite da upotrebite bilo koji alat, prvo morate da naučite osnovne stvari kako taj alat funcioniše. Ne možete da gledate TV, a da ne znate osnovne stvari kako da ga uključite, kako da ga isključite, kako da birate kanale.

Da bismo bili vrhunski u tome što radimo, mora da menjamo sebe. Da bismo mogli da menjamo i koristimo sebe prvo mora da znamo šta smo mi to i kako funkcionišemo. U školi su nas jako malo o tome učili, učili su nas, uglavnom, kako biološki funkcionišemo, ali nas nisu učili o tome kako npr. um funkcioniše.

Zamislite vaš stan ili vašu kuću i pokušajte da je opišete tako da svi koji je nisu videli steknu tačnu sliku kako izgleda. Ili, recimo, ako ste službenik i obavljate posao u kancelariji, pokušajte opisati kancelariju tako da svi oni koji je nikad nisu videli steknu tačnu sliku kako izgleda. Ili, vaš automobil… Da li ste primetili proces koji se dešava dok razmišljate o kući, kancelariji, automobilu? Kada razmišljate o bilo čemu, slika toga o čemu razmišljate pojavi se na ekranu vašeg uma. Vi, praktično, vašim umom, unutrašnjim okom vidite sliku i onda je opisjujete. Isto to se dešava kada razmiščjamo o bilo čemu drugom.

Kada pitam ljude da mi opišu sebe, da kažu nešto o sebi, uglavnom, ono što opišu , to je fizički izgled, koliko su visoki, teški, šta su pročitali, čime se bave i t d. Kada pitam ljude da mi opišu um, ako uopšte dobijem neki odgovor, onda je to opis mozga. Ali, naš mozak nije naš um. Naš mozak neće sam da misli.
Negdje u Americi, u Nju Džersiju, oni čuvaju mozak Alberta Ajnštajna, ali taj mozak ne čini nikome ništa dobro, jer Ajnštajna nije sa njim. Mi koristimo naš mozak da mislimo, ali naš mozak neće sam da misli.

Da bismo imali mogućnost da jasno razmišljamo, da nemamo konfuziju u našem razmišljanju, mi možemo da imamo sliku toga o čemu razmišljamo. A ako nemamo sliku uma, kako onda možemo jasno da razmišljamo o umu? Davne 1934. jedan američki doktor je to shvatio i on je rekao, pošto niko do sad nije video um, (jer um nije stvar, on je energija) onda ću ja napraviti sliku uma i eliminiraću konfuzije. Ovdje je taj crtež koji govori na koji se većina onih koji ga prvi put vide, nasmeju, jer liči kao da je to crtalo dete u prvom razredu osnovne škole.

Veći krug je namerno nacrtan veći, nije slučajno, zato što sve što nas okružuje, sve naše okolnosti, celo naše okruženje je proizvod našeg uma. Naš um se sastoji iz dva dela: svesni um i podsvesni um.

Naravno, tu je i naš instrumnet – telo.
Naš svesni um možemo drugačije zvati i misleći um, obrazovani um ili intelekt.
Nas podsvesni um je naš emotivni um. U našem emotivnom umu mi čuvamo naša sećanja, naše navike, programirane načine razmišljanja i našu sliku o sebi.
Naš svesni um i naš podsvesni um imaju, naravno, neke osobine. Koristeći naš svesni um, mi možemo da izaberemo ideju, da prihvatimo ili odbacimo ideju i možemo da proizvedemo novu ideju. Mi potpuno kontrolišemo naš svesni um.

Naš podsvesni um, takodje, ima neke osobine, a to su:

  • Naš podsvesni um ne može da odbaci ideju koju mu naš svesni um daje u obliku slika.
  • Naš podsvesni um ne razlikuje izmedju onoga što je stvarno i onoga šo je zamišljeno. Ovo je lepa osobina našeg podsvesnog uma jer kad naučimo kako da je koristmo onda nema toga što ne možemo da postignemo. Za naš podsvesni um ništa nije veliko i ništa nije malo. Kako to funkcioniše? Mi prihvatamo, odbacimo ili napravimo ideju u našem svesnom umu, pravljenjem slika. Te slike uranjaju u naš podsvesni um , mi se emotivno vezujemo za tu sliku, pozitivne slike i pozitivne misli daju pozitivne emocije, negativne slike daju negativne emocije. Mi se emotivno vezujemo i te emocije pokreću naše telo na akciju, naše akcije daju naš rezultat. Primjer: zamislite da spavate i sanjate ružan san. Verovatno svako od nas ima neku noćnu moru. U pola noći se uplašimo, trgnemo i probudimo. Ako pogledate vaše telo, obično se ljudi znoje i imaju povećan broj otkucaja srca i povećan pritisak. Šta se desilo?Naš svesni um je napravio sliku, a naš podsvesni um nije mogao da je odbaci. Morao je da je prihvati. Naš podsvesni um nije razlikovao da li je ona stvarna ili je izmišljena. Automatski je pokrenuo naše telo na akciju: znojenje, povećan broj otkucaja srca i povišen pritisak. Tako funkcionišemo u svemu. Za naš podsvesni um jedan euro je mnogo veliki, milion eura je mnog mali. Za naš podsvesni um ne postoji veliko i malo, to samo naš svesni um, koji je potpuno u našoj kontroli, odredjuje.
  • U našem podsvesnom umu se nalaze i naši programi, odnosno, naše paradigme. Paradigme su skup programa, skup naših navika i razmišljanja.

Kako smo mi te paradigme stekli? Ispod na crtežu, na lijevoj strani, imate odraslu osobu, kod koje je svesni deo potpuno razvijen i zatvoren. Na desnoj strani imamo novorodjeno dete kod koga svesni deo uma nije razvijen i podsvesni deo uma je potpuno otvoren i izložen je svim mogućim spoljnim uticajima. To su ideje okoline, misli, slike, TV, radio, rodbina, roditelji, i sve to bez ikakvog filtera, bez ikakve selekcije se direktno upisuje u naš podsvesni um. Tako su nastale paradigme. Da bismo menjali bilo šta u životu, pre svega moramo da želimo i da budemo spremni da menjamo paradigme.”

Izvor: Tim Sinergija

AstroTarot

Vrhunski tarot majstori, vidovnjaci, i astrolozi! Naši stručnjaci imaju ogromno znanje i iskustvo i pomoći će vam jasnim predviđanjima, proricanjem sudbine i savjetima za svako područje života. Bilo da je u pitanju ljubavni, poslovni, novčani, zdravstveni ili neki drugi problem mi ćemo vam pomoći jasnim uputama i savjetima! Nazovite s povjerenjem naš tarot centar! HR: Pošaljite sms TAROT247 na 88 55 55 (3,72KN/sms) SR: Pošaljite sms TAROT247 na 7008 (60RSD/sms) BiH: Pošaljite sms TAROT247 na 091510720 (0,94BAM/sms) SLO: Pošaljite sms TAROT247 na 3600 (0,49EUR/sms) CG: Pošaljite sms TAROT247 na 14941 (0,70EUR/sms) MK: Pošaljite sms TAROT247 na 149330 (35,40DEN/sms) AT: Nazovite 0900/520-832 (2,16EUR/min) DE: Nazovite 0900/3113-133 (f:1,99,m:2,99e/min) CH: Nazovite 0901/034-430 (1CHF/min) ATECOing u.o. 18+ ODJAVA=STOP InfoTel:072/700-700 admin@astrotarot.com.hr Članak slobodno podjelite sa prijateljima ili na svojim stranicama (uz navođenje izvora)