Akne, kako nastaju i kako ih se riješiti

horoscope guru

Tijekom života u našem se organizmu događaju različite promjene od kojih neke prođu potpuno neopažene. One druge dozi-vljavamo snažno, a ponekad i bolno, posebice u vrijeme puberteta i u ostalim životnim razdobljima, značajnima za psihički i tjelesni razvoj. Akne su neestetske promjene na koži. uočavaju se na prvi pogled, mogu biti uzrok nezadovoljstva, a često i uzrok slabljenja ili potpunog gubitka samopouzdanja.

Akne su također jedna od najčešćih kroničnih bolesti kože. Gotovo uvijek su prisutne na licu, a često zahvaćaju vrat, ramena, gornje dijelove leda te nadlaktice. Uglavnom se pojavljuju između 13. i 15. godine života, kod djevojčica nešto ranije nego kod dječaka. U većini slučajeva, akne se povlače nakon razdoblja adolescencije, oko dvadesete godine života. No, nije rijedak slučaj akni koje se zadržavaju l u odrasloj dobi, obično u žena oko 30. godine života.

Kako nastaju akne?

Više je uzročnika koji dovode do nastanka akni. To su najčešće: hiperseboreja odnosno pojačano lučenje loja, promjene u kvaliteti loja, hiperkeratinizaclja odnosno prekomjerno orožn javan je izvodnih kanala žlijezda (ojnica, razvoj i pojačana aktivnost bakterija i nastanak upale.

Na površini kože lica, ako promatramo samo jedan kvadratni centimetar, naći ćemo oko 800 lojnih žlijezda koje su smještene u neposrednoj blizini folikula tj. korijena gotovo svake dlačice. Aktivnost lojnih žlijezda neposredno je vezana uz lučenje spolnih hormona. Povećana aktivnost androgcna, muških spolnih hormona, i naslijeđena osjetljivost lojnih žlijezda na njihovo djelovanje uzrokuje povećanje lojnih žlijezda, što za posljedicu ima pretjerano lučenje loja (sebuma). Usporedo s tim dolazi do promjena u kvaliteti loja i zgušnjavanja loja, do kojega dolazi radi procesa oksidacije jednog njegovog sastojka skvalena. Ove promjene prati i pojačano odlaganje mrtvih stanica rožnatog sloja kože u sam dlačno lojni kanal, kojeg pojednostavljeno možemo zvati pora. To je mjesto na kojem iz kože izlazi dlačica i kanal kroz koji lojnica luči loj. Zgusnuti loj i odbačene mrtve stanice pretvaraju se u bi jelo-žuč kastu gustu masu. koja ne može izaći na površinu kože, pa se nakuplja u pori. Tako nastaje miteser odnosno komodon. Ako komedon ima cmi vrh, koji nastaje radi oksidacije skvalena. zovemo ga otvoreni komedon. Većina otvorenih komedona nije podložna upalnim procesima i lagano se prazne, jer su otvoreni prema površini kože.

Zatvoreni komedon i mogu se smatrati predstadijem, nakon čega obično nastaje akna. Pod utjecajem bakterije Propionfbocterlum ocnes, koja je inače normalan stanovnik kožne mikroflore. loj se razgrađuje na glicerol i masne kiseline. Ovako razgrađen loj s bakterijama izaziva nadražaj i dolazi do upale, što dodatno potiče keratinizaciju kanala. Zapravo, radi se o svojevrsnom obrambenom mehanizmu, a zbog zaostajanja loja 1 pojačane bakterijske aktivnosti dolazi do pucanja ovojnice folikula. Potom sadržaj prodire u okolinu, uzrokuje upalnu reakciju, a na koži se pojavljuju upalne promjene koje nazivamo papulama i pustulama.

Oblici i stupnjevi akni

Najčešći oblik su očne vulgoris, odnosno vulgarne akne, kod kojih razlikujemo tri stupnja. Najblaži je stupanj očne comedonlca, gdje prevladavaju komedoni, uglavnom na licu. Acne pepulopustulosa predstavljaju srednje teški stupanj, kod kojeg uz komedone nastaju crvene i bolne papule i pustule. Pojavljuju se na licu i gornjem dijelu trupa (leda, ramena, dekolte…). Najteži stupanj su acneconglobato, kod kojih upala zahvaća dublje slojeve kože, uz pojavu gnojnih i bolnih čvorova koji se mogu spajati u veće plohe. Osim na licu javljaju se i na ramenima, nadlakticama, leđima i stražnjici. Ovaj stupanj akni je češći u muškaraca, a posljedica može biti koža izbrazdana ožiljdma. Vrlo rijetko susrećemo i druge oblike akni. primjerice očne inversa ili acne venenata.

Tretman akni

Danas znamo da se akne mogu uspješno liječiti. Uz liječenje, posebno značajnu ulogu ima pravilna higijena i njega kože s aknama. Upravo se pravilnim tretmanom čišćenja kože, izborom proizvoda za njegu, ovlaživanje i reguliranje lučenja loja može spriječiti razvoj težih oblika ovog poremećaja.

Na akne je važno je djelovati u prvoj fazi njihova nastanka, odnosno ne dozvoliti pretjerano nakupljanje loja. promjene u njegovoj kvaliteti i nastanak komedona.
Izvor: Vase zdravlje

AstroTarot

Vrhunski tarot majstori, vidovnjaci, i astrolozi! Naši stručnjaci imaju ogromno znanje i iskustvo i pomoći će vam jasnim predviđanjima, proricanjem sudbine i savjetima za svako područje života. Bilo da je u pitanju ljubavni, poslovni, novčani, zdravstveni ili neki drugi problem mi ćemo vam pomoći jasnim uputama i savjetima! Nazovite s povjerenjem naš tarot centar! HR: Pošaljite sms TAROT247 na 88 55 55 (3,72KN/sms) SR: Pošaljite sms TAROT247 na 7008 (60RSD/sms) BiH: Pošaljite sms TAROT247 na 091510720 (0,94BAM/sms) SLO: Pošaljite sms TAROT247 na 3600 (0,49EUR/sms) CG: Pošaljite sms TAROT247 na 14941 (0,70EUR/sms) MK: Pošaljite sms TAROT247 na 149330 (35,40DEN/sms) AT: Nazovite 0900/520-832 (2,16EUR/min) DE: Nazovite 0900/3113-133 (f:1,99,m:2,99e/min) CH: Nazovite 0901/034-430 (1CHF/min) ATECOing u.o. 18+ ODJAVA=STOP InfoTel:072/700-700 admin@astrotarot.com.hr Članak slobodno podjelite sa prijateljima ili na svojim stranicama (uz navođenje izvora)