Naše unutrašnje dijete

horoscope guru

Postoji mnogo načina na koje možemo voljeti sebe, počevši od onih fizičkih, kada na primjer, sebi nešto udovoljavamo i posvećujemo pažnju, preko medjuljudskih odnosa, sve do onog malog unutrašnjeg djeteta koje postoji u nama i kada odrastemo. Ovaj zadnji način, ljubav prema unutrašnjem djetetu je moćna tehnika iscjeljivanja bola i patnje koji su nam zadati u djetinjstvu i redovnim kominiciranjem sa tim djetetom na dobrom smo putu samoostvarenja i zdravog odnosa prema sebi.

Kao djeca obično brzo upoznamo tačno odredjene načine na koje ćemo primiti ljubav i načine na koje ćemo primiti grdnju. Svaki put kada nas roditelji grde, nebitno koji su njihovi razlozi, mi znamo šta će se desiti, jer smo upoznali obrazac: kada uradimo nešto “loše” dobijemo kaznu. I, obrnuto, kada uradimo nešto “dobro”, roditelji nas pohvale, iskazuju više ljubavi  i sl. Dok odrastamo, svi ti obrasci ostaju sa nama, mi smo ih usvojili i znamo da kada nešto uradimo na odredjeni način dobijemo kaznu ili pohvalu. Roditelji nestaju iz naše “slike”, ali ostajemo mi sa svojim obrascima. Dijete u nama i dalje ima svog roditelja i to smo sada mi.

Iz stečene navike često vodimo dijalog sami sa sobom, kritikujemo se, a ponekad i kažnjavamo zato što nešto nismo uradili bolje ili drugačije. Zašto to radimo? Iako su naši roditelji nestali iz vidokruga, mi smo zadržali njihov način odnosa prema nama kao djetetu. Kritikom odbacujemo dio po dio sebe, mislimo da nešto nije u redu s nama, jer kada god smo kao djeca zgriješili bili smo kažnjeni, te automatski smo odbacili taj dio nas, za koji mislimo da nije u redu s nama. Sada kao odrasle osobe, kad god poželimo nešto , pojavljuje se onaj roditelj u nama i govori da to ne smijemo, da nismo doboljno dobri u tome, da smo za to prestari i sl.

Dialog koji vodimo sa svojim unutrašnjih djetetom je od neizmjerne važnosti. Mi moramo da to dijete prigrlimo i da se počnemo brinuti o njemu, trebamo stalno razgovarati s njim. Najbolje je da ono što imamo da kažemo sebi i svom unutrašnjem djetetu raditi ispred ogledala, zapisivati ili crtati sve to. Recite mu da ga volite, da ga štitite i da je u redu da bude takvo kakvo jeste, da ne mora da se pretvara i sl.

Ako vam je teško da uspostavite kontakt s vašim unutrašnjim ja, ili je previše emotivno suočavati se sa nekim stvarima, možete koristiti neku fotografiju iz djetinjstva, pogledati i sjetiti se atmosfere i osjećaja koja ste tada imali i na taj način komunicirati sa unutrašnjim djetetom. Ako niste imali roditelje kakve ste željeli, možete izmisliti neki lik idealnog roditelja i vizualizirati kako provodite divne trenutke u društvu tog roditelja. Isto tako, ako su vam roditelji bili alkoholičari ili drugi ovisnici, da ih vizualizirate trijezne i t d, i da svo vrijeme govorite svom unutrašnjem djetetu da je bezbjedno i da ste vi sada tu. Ako ste bili neželjena beba, dobro je da poželite dobrodošlicu svom unutrašnjem djetetu kao što biste poželjeli nekoj željenoj bebi koja dolazi na svijet.

Rad sa unutrašnjim djetetom nije nešto što ćete samo započeti i ostaviti, taj rad treba da traje cijeli život i to je dobar način kako da naučite da volite sebe i da budete ono što jeste. Komuniciranjem sa unutrašnjim djetetom učiniće da se osjećate slobodno i ono što zapravo jeste, dajete sebi podršku kao što bi pravi roditelj dao svom djetetu, ne kočite i ne gušite svoje talente i počnite da radite sve ono što ste nekad željeli i voljeli, a niste imali podršku ili su vas u tome obeshrabrivali.

Autor: Ratnici Svetlosti

 

AstroTarot

Vrhunski tarot majstori, vidovnjaci, i astrolozi! Naši stručnjaci imaju ogromno znanje i iskustvo i pomoći će vam jasnim predviđanjima, proricanjem sudbine i savjetima za svako područje života. Bilo da je u pitanju ljubavni, poslovni, novčani, zdravstveni ili neki drugi problem mi ćemo vam pomoći jasnim uputama i savjetima! Nazovite s povjerenjem naš tarot centar! HR: Pošaljite sms TAROT247 na 88 55 55 (3,72KN/sms) SR: Pošaljite sms TAROT247 na 7008 (60RSD/sms) BiH: Pošaljite sms TAROT247 na 091510720 (0,94BAM/sms) SLO: Pošaljite sms TAROT247 na 3600 (0,49EUR/sms) CG: Pošaljite sms TAROT247 na 14941 (0,70EUR/sms) MK: Pošaljite sms TAROT247 na 149330 (35,40DEN/sms) AT: Nazovite 0900/520-832 (2,16EUR/min) DE: Nazovite 0900/3113-133 (f:1,99,m:2,99e/min) CH: Nazovite 0901/034-430 (1CHF/min) ATECOing u.o. 18+ ODJAVA=STOP InfoTel:072/700-700 admin@astrotarot.com.hr Zabavite se uz nase besplatne servise Horoskop, Tarot, Rune, Numerologija, Sanjarica sanovnik Članak slobodno podjelite sa prijateljima ili na svojim stranicama (uz navođenje izvora)