6 pitanja prije braka

horoscope guru

Zajedno ste već nekoliko godina i već ste se sasvim navikli jedno na drugo ali kako možete da budete sigurni da ta osoba može da ispuni sve vaše nade? Kada biramo partnera za ceo život, idealna osoba trebalo bi da bude naša druga polovina, neko ko nas razumje. Međutim, u nekim vezama pojavljuju se obrasci koji otkrivaju nezdravu dinamiku; ukoliko prepoznate svoju vezu u nekom od sledećih pitanja, možda ćete morati da napravite neke izmene.

Da li postoji balans braka?

Ne postoje dve veze koje su potpuno iste, ali podsvjesni spoj koji nas vuče ka određenim osobama može uzrokovati ponavljanje obrazaca iz prošlosti upravo zato što su to uloge koje znamo i prepoznajemo. Svakome se može desiti da u kriznim trenucima posrne, ali ravnopravnost mora biti kamen temeljac svake dobre i sigurne veze.Da li neko od vas stalno igra ulogu zahtjevnog djeteta? Ako se ponašate previše zaštitnički, možete povećati partnerovu zavisnost od vas i učiniti da veruje da ćete voditi računa o njemu ako postane nesiguran i bespomoćan. Kada igrate ulogu partnera-roditelja, zapravo skrivate sopstvena osećanja i ranjivost jer ste previše zauzeti negovanjem partnera. Da li vam se balans moći i kontrole u vezi čini nejednakim? Ko donosi sve važne odluke? Da li to znači da se jedno od vas plaši odgovornosti? To obično može biti signal za postojanje problema sa autoritetom. Ako se vaš partner oseća nesigurno u podređenoj ulozi, pokušajte da mu prepustite donošenje važnih odluka.Potpuna saglasnost čini da se oboje osjećate sigurno, ali vezu zapravo ne čini zdravom. Udruživanje pri rešavanju svih problema može biti znak nesposobnosti da se sami suočite sa teškoćama. Koncentrišući se na spoljašnje probleme izbjegavate svaki konflikt sa partnerom.

Da li ste u stanju da se raspravljate?

Strast može biti jedan od sastojaka bjesa. Svako ko je gledao film Ko se boji Virdžinije Vulf posmatrao je brak u kome se par stalnim raspravama brani od straha od intimnosti. Biti stalno ljut na partnera nije zdravo, ali dobra rasprava ponekad može biti upravo ono što vam je potrebno.Bes je normalan deo svake veze, ali trebalo bi da ste u stanju da mirno sagledate razlike. Ako ste u stanju da se dobro raspravljate, ne morate strahovati da ćete stalno biti u svađi. Ukoliko osećate da je nešto neprihvatljivo, trebalo bi da budete u stanju da to saopštite partneru ili će se osećanje ozlojeđenosti nagomilati.Ponekad je svađa jedini način da pokažete svoja prava osjećanja. Naravno, i zadovoljstvo što ste se pomirili i izgladili odnose igra veliku ulogu i može da učvrsti vezu. Da li strahujete da će rasprava ugoziti vezu i dovesti do toga da budete ostavljeni? Skrivena nezadovoljstva mogu se gomilati sve dok ne postanu opasna, zato morate biti u stanju da se suočite s njima: podelite svoje zamerke sa partnerom bez okrivljavanja i dajte mu priliku da odgovori.

Da li možete da prihvatite partnerova interesovanja i druge osobe u njegovom zivotu?

Vaš zajednički život mora biti otporan na razna namjetanja i zahteve. Da li ste u stanju da ponekad budete isključeni a da ne budete ljubomorni na partnerove prijatelje, kolege ili hobije? Naravno da samo jedna osoba ne može da ispuni sve vaše potrebe, ali da li činjenica da je ponekad nedostupan čini da ga jurite ili stalno gunđate i zahtevate više pažnje? Stalna zauzetost takođe je način za izbegavanje intimnosti koja vam je oboma potrebna. Kada razumno prihvatite šta možete da očekujete od partnera a šta dobijate od prijatelja, porodice ili na poslu, osećaj da jedino partner može da vas upotpuni znatno će se smanjiti.

Da li ste u stanju da prihvatite partnera bez želje da ga menjate?

Samopouzdanje je osnova koja nam pruža pravu sigurnost i osećaj sopstvene vrednosti. U dobroj vezi treba uživati zbog pozitivnih aspekata koje ona donosi, a ne na nju gledati kao na osiguranje, odbranu od usamljenosti. Ako se emocionalno osjećate cjelim, nada da će neko drugi ispuniti tu prazninu može biti izuzetno zavodljiva.Prihvatite činjenicu da se vaš partner neće promjeniti. Nada da će se adaptirati kako bi vam više odgovarao jeste lažna i izuzetno frustrirajuća. Pogledajte kako stvari stoje iz njegovog ugla. Istina je da jedino vi možete da se mjenjate, a kada se to desi, partnerova reakcija može biti neočekivana. Pregovaranje sa partnerom i molbe da promeni ponašanje vode jedino u razočaranje.

Šta je zaista važno?

Prepoznavanje sličnosti kod partnera čini da se osećamo sigurno. Međutim, razmislite da li ćete na osnovu toga moći da formirate odnos zdrave međuzavisnosti. Nemojte se plašiti različitosti. Ako ste tihi i povučeni, izaberite osobu koja je u stanju da izrazi svoje mišljenje i da preuzme rizike koji se vama čine preteškim. Vaša sposobnost da kontrolišete svoja osjećanja svakako će biti izvor sigurnosti za partnera.Obje ove osobine potrebne su u vezi, pa će i razumjevanje i prihvatanje dovesti do poštovanja razlika umesto da činjenica da stvari rešavate na potpuno različit način bude izvor frustracija.

Da li imate iste ciljeve?

Jeste li dozvolili sebi da istražite koje ciljeve oboje smatrate vitalnim? Kada započinjete zajednički život, neophodno je da ustanovite koji su vaši dugoročni ciljevi.Razgovarajte sa partnerom o osnovnim potrebama i vrednostima, ostavite dovoljno mjesta za diskusiju o svim važnim temama. Ukoliko ih skrivate, tabu teme mogu da postanu prave bombe – zato budite sigurni da ste razrešili sva pitanja. Morate biti u stanju da otvoreno razgovarate o poverenju, načinima komunikacije, kao i o temama u vezi sa stvaranjem porodice. Da li oboje želite decu? Ako je tako, kada? Neka vaša očekivanja budu fleksibilna – život se menja, i to često na način koji nismo planirali.

Sposobnost da se prilagodite od vitalnog je značaja. Biti uspješan partner znači međusobno se podržavati šta god da se desi.

AstroTarot

Vrhunski tarot majstori, vidovnjaci, i astrolozi! Zabavite se uz naš besplatni tarot i horoskop , rune i numerologija Članak slobodno podjelite sa prijateljima ili na svojim stranicama (uz navođenje izvora)