Trputac – čuvar rana i liječi kašalj

horoscope guru

Trputac

Trputac u narodnu zovu čuvarom rana. Trputac je samonikla biljka Europe, zapadne Azije i sjeverne Afrike, ali je nalazimo i u drugim dijelovima svijeta.

Raste kao korov na poljima djeteline, u vrtovima na ugarima, uz ceste, na livadama i pašnjacima, od nizinskih do brdskih krajeva. U ljekovite svrhe upotrebljavaju se svježi ili osušeni listovi cijeli nadzemni dio biljke.

U liječenju  iznutra se upotrebljavao kod bolesti dišnih putova, upala mjehura, bolesti debelog crijeva, mokrenja u krevet, jetrenih bolesti, želučanih grčeva, proljeva i kao diuretik. Izvana se primjenjivao za liječenje rana, kod furunkula, upala spojnica oka i za zaustavljanje krvarenja. Za vanjsku primjenu preporuča se pri upalnim promjenama kože i sluznice, za liječenje rana koje teško zacjeljuju i kod hemoroida. Trputac se najčešće koristi za liječenje i ublažavanje suhog kašlja koji nastaje kao posljedica infekcija i iritacija u dišnim putovima, i to u obliku čajeva, tableta i sirupa.Ova ljekovita biljka  najčešće se koristi sirup koji je posebno omiljen kod djece.

Priprema čaja od trputca

Čaj trputca se priprema tako da 3 g čaja prelijemo s 250 ml vruće vode, ostavimo poklopljeno 10 minuta i procijedimo. Pije se četiri puta na dan.
Kada radimo obloge za rane, oni se pripremaju kao hladne iscrpine. Četiri grama trputca namoči se u 200 ml hladne vode i ostavi dva sata, te se procijedi.

 

AstroTarot

Vrhunski tarot majstori, vidovnjaci, i astrolozi! Zabavite se uz naš besplatni tarot i horoskop , rune i numerologija Članak slobodno podjelite sa prijateljima ili na svojim stranicama (uz navođenje izvora)