Ljekovita biljka – preslica eliksir života i ljepote

horoscope guru

 

preslica

U narodnoj je medicini ova ljekovita biljka bila jako cijenjena još u staro doba prije svega zbog svoje moći da zaustavi krv i uspješnosti u liječenju najtežih oboljenja bubrega i mjehura. Nije samo prirodan lijek, nego je i sredstvo za pranje posuđa, pjeskarenje i poliranje, a koriste je i za čišćenje arheoloških izložaka.

Preslica je jedna od onih nevjerojatnih biljaka koje liječe skoro sve bolesti. Može se koristiti od glave do pete, iznutra i izvana, za ljepotu i zdravlje. Preslica sadrži visokovrijedne silicijeve spojeve, mangan, kalcij, željezo, flavonoide, fitosterole, glikozide, fenolne i akonitične kiseline. Preslica slovi za jedan od najjačih biljnih diuretika, jer može pojačati eliminaciju vode iz organizma i do 30 posto. Koristi se i za otapanje, smanjivanje i tjeranje bubrežnih kamenaca. Antiupalni spojevi preslice pomažu u smanjivanju upale i neugode uzrokovane upaljenim ranama, ozljedama ili menstrualnim grčevima.

Ljekovita biljla preslica proljepšava i pomlađuje kožu, liječi tvrdokorne kožne tegobe i jača nokte. Spada među poznatije biljke za njegu i liječenje vlasišta. Jača korijen kose, uklanja perut, potiče rast kose.

Recepti

Čaj od preslice – Žličicu biljke kuhajte pet minuta u 2,5 dcl vode, zatim procijedite i pijte u gutljajima. Pijte 2-4 šalice na dan.

Tonik protiv bora – Kuhajte jušnu žlicu suhe preslice u 1,5 dcl vode 10 minuta i procijedite. Tonik koristite navečer prije stavljanja kreme za lice.

 

AstroTarot

Vrhunski tarot majstori, vidovnjaci, i astrolozi! Zabavite se uz naš besplatni tarot i horoskop , rune i numerologija Članak slobodno podjelite sa prijateljima ili na svojim stranicama (uz navođenje izvora)