Ljekovita biljka aloja – za zdravlje i dugovječnost

horoscope guru

aloja

Zbog njenih čudotvornih svojstava, Aloja je tokom vremena u raznim dijelovima svijeta nazivana mnogim imenima, kao što su: biljka besmrtnosti, fontana mladosti, tihi iscjelitelj, biljka života, nebeski blagoslov, harmonični lijek, pustinjski ljiljan… Ovu skromnu ljekovitu biljku vijekovima i milenijumima okružuju razni mitovi i legende, tako da je u nekim drevnim kulturama poprimila božanski status. U prirodi postoji više od 250 vrsta Aloje, ali samo četri imaju značajna ljekovita svojstva. Najljekovitija i najbogatija vitaminima, mineralima, aminokiselinama, enzimima i ostalim korisnim sastojcima je Aloe Barbadensis Miller, poznata pod nazivom Aloja Vera, što znači prava Aloja.

Aloja je prava riznica hranjivih i ljekovithih fito jedinjenja koja se nalaze u gelu (unutrašnjosti lista). U prirodnom Aloja vera gelu nalazi se 12 vitamina, 20 minerala, 18 aminokiselina, 16 enzima, mnoštvo mono i polisaharida, antrakinona i njihovih derivata, lignina, saponina, sterola, mono i poliestera i nezasićenih esencijalnih masnih kiselina. Taj sastav je čini najkompletnijom ljekovitom biljkom i objašnjava njeno mnogostruko farmakološko djelovanje.

Aloja vera kod redovne oralne upotrebe dovodi u ravnotežu skoro sve funkcije organizma, od uredne probave od zdravog sna. Snabdijeva tijelo vitalnim sastojcima neophodnim za normalan rad organizma. Vrši detoksifikaciju cijelog organizma. Stimulira rad jetre i bubrega. Regulira probavu, absorbciju i pražnjenje digestivnog trakta. Djeluje povoljno na endokrini sistem, ukjučujući pankreas i tiroidnu žlijezdu, kao i na krvotok. Ublažava nus-pojave kod hemoterapije i terapije radijacijom. Otklanja zamor i iscrpljenost. Povećava imunitet organizma. Djeluje antibakterijski, antivirusno, antifungicidno. Otklanja reumatske smetnje i bolove. Smiruje upalne procese u zglobovima i mišićima.

Ova ljekovita biljka bogat je izvor kalcija, kroma, bakra, selena, magnezija, kalija, kalcija i cinka od kojih su mnogi nužni za ispravno funkcioniranje metabolizma.

Recepti

35 dag svježeg lišća aloe arborescens

6 jušnih žlica destiliranog alkohola (whisky, rakija, rum)

50 dag prirodnog meda

Suhom krpom s lišća uklonite nečistoću i iglice s ruba. Listove iskidajte na komade, ne guleći ih, stavite ih u mikser i dodajte im med i alkohol. Sve izmiksajte u jednoličnu smjesu. Ovaj pripravak nije potrebno kuhati niti cijediti. Važno je da listovi budu sasvim sitno samljeveni. Smjesu izlijte u tamnu staklenu posudu i čuvajte u hladnjaku. Uzimajte po jednu jušnu žlicu pripravka 3 puta dnevno, 30 minuta prije obroka. Važno je da se pripravak potroši do kraja.

Losion za lice

50 ml ružine vodice

50 ml glicerina

50 ml soka aloje

1-2 žlice limunovog soka

U staklenu bočicu staviti ružinu vodicu, glicerin, sok aloe i limunov sok, te dobro protresti. Laganom masažom losion nanijeti na ovlaženu kožu lica, a potom isprati toplom vodom. Rok upotrebe: 3-5 dana.

 

AstroTarot

Vrhunski tarot majstori, vidovnjaci, i astrolozi! Naši stručnjaci imaju ogromno znanje i iskustvo i pomoći će vam jasnim predviđanjima, proricanjem sudbine i savjetima za svako područje života. Bilo da je u pitanju ljubavni, poslovni, novčani, zdravstveni ili neki drugi problem mi ćemo vam pomoći jasnim uputama i savjetima! Kontaktirajte s povjerenjem naš tarot centar! Članak slobodno podjelite sa prijateljima ili na svojim stranicama (uz navođenje izvora)