Ljekovita svojstva kukuruza i kukuruzne svile

 

kukuruz

Kukuruz kao biljka ili bolje rečeno žitarica ima velika ljekovita svojstva koja se i danas koriste kao narodni prirodni lijek.

Kukuruz je žitarica koja se često naziva zlatnim zrnom, važi za namirnicu koja je lako svarljiva i bogata hranljivim sastojcima, a isto tako odličan je izvor i gradivnih materija.

Kukuruzna svila se već jako dugo koristi kao narodni lijek, ne samo kod nas nego širom svijeta. Jeste li znali da svježa kukuruzna svila u sebi sadrži eterično ulje, alkaloid, smolu, gumu i steže krvne žile, klorofil, fosfornu kiselinu,kalij.  Zato je kukuruzna svila jedno od najačih prirodnih diuretika.

Konzumiranjem ovog čaja se u toku 24 sata može nekoliko puta povećati količina izlučene mokraće, i to bez štetnih posljedica. Čaj od kukuruzne svile smanjuje sve grčeve bubrega; ukoliko ga koristite duže vrijeme, rastvara kamen u bubregu i izbacuje pijesak iz bubrega.  Sa vodom će se izlučiti i ostale štetne materije, pa redovno konzumiranje ovog čaja potpomaže cirkulaciju, štiti krv i olakšava rad jetri.

Zbog izraženog diuretskog djelovanja, čaj od kukuruzne svile može vam pomoći i kad želite da smršavite jer će uz njegovu pomoć vaš organizam ubrzano izbacivati sve štetne materije.

RECEPTI

Čaj za mršavljenje

Priprema: 1 malu žlicu  dobro osušene kukuruzne svile preliti šalicom  vrele vode, ostaviti nekoliko minuta i procijediti. Uzimati po 1 jušnu žlicu toplog i nezaslađenog čaja svaka 2-3 sata.

Napitak za snižavanje visokog tlaka

Priprema: Staviti 3 jušne žlice kukuruznog brašna u 3 dl hladne vode. Ostaviti da odstoji 3-4 sata. Pripremljeni napitak ne treba miješati. Brašno se ostavlja na dnu posude kao talog. Ovaj napitak treba konzumirati svaki dan, tokom dužeg vremenskog perioda.

Čaj protiv upale jajnika

Priprema: Pomiješati 6 jušnih žlica kukuruzne svile i 4 jušne žlice medvjeđeg grožđa, nevena i majčine dušice. Uzeti 4 jušne žlice ove smjese i kuhati u pola litre vode 10 – 15 minuta. Kada se čaj prohladi, piti 3 puta dnevno prije jela po 1 šalicu.

 

AstroTarot

Vrhunski tarot majstori, vidovnjaci, i astrolozi! Zabavite se uz naš besplatni tarot i horoskop , rune i numerologija Članak slobodno podjelite sa prijateljima ili na svojim stranicama (uz navođenje izvora)