Gospin plašt – magična biljka za ženske bolesti

Gospin plašt

Ovu ljekovitu biljku krase razni nazivi i imena poput, zečja šapa, gospin plašt, rosnik. Latinsko ime za ovu biljku je Alchemilla, a to ime ova ljekovita biljka je dobila zbog svojih velikih iscijeljujućih moći.

Ova ljekovita biljka ima važnu ulogu u liječenju kod žena. Smatra se i biljkom koja ima magične moći u liječenju ženskih bolesti. Bogata je mineralima i ostalim organskim tvarima.

Vrkuta ili gospin plašt je ljekovita biljka za sve ženske bolesti poput krvarenja i rana. Odlično ima djelovanje i kod tegoba sa želucem, crijevima, hemeroidima. Koristi se u liječenju raznih upalnih stanja, za ispiranje usne šupljine i grla. Također ova ljekovita biljka ima vrlo dobar učinak u liječenju raznih virusa.

Pomaže kod bolnih menstruacija i obilnih krvarenja kod žena, uravnotežava rad hormona, a koristi se i kao vaginalno ispiranje kod raznih vrsta iscijedaka. Kao nekad i danas mnogi je preporučaju u liječenju neplodnosti kod žena jer djeluje kao odličan regulator hormona, potiče rast progesterona, te dovodi do urednije menstruacije. Ljekovita biljka gospin plašt, djeluje i protiv mioma i cista.

Recepti

Čaj –  3 velike žlice svježe ili suhe vrkute preliju se litrom vrele vode i nakon 20 minuta se procijedi; popije se tijekom dana vrlo topao; posebno se preporučuje trudnicama jer im olakšava porod.

Opisani je čaj vrlo djelotvoran kod analnog i vaginalnog svrbeža, a pije se 3-4 šalice dnevno; istovremeno se tim čajem ispiru dotična mjesta. Isti se čaj rabi i za ispiranje gnojnih rana, vlažnih ekcema i upaljenih očiju.

Ako tom čaju dodamo malo orahova lišća, dobivamo izvanredni lijek protiv krvarenja, posebno poslije prometnih udesa. Pije se 3-4 šalice dnevno, tijekom dva tjedna. Istovremeno se preporučuje i kupelj od vrkute.

Mješavina čaja –  1 veliku žlicu suhih listova srebrne vrkute prelijemo s 1/4 1 hladne vode, ostavimo da zakipi i nakon 15 minuta procijedimo. Dnevno se popije 1/4 1 toga čaja, kao lijek koji jača srce i slabe mišiće kod djece te pospješuje izlučivanje vode iz tijela. Tom čaju, uglavnom radi poboljšanja okusa, redovito dodamo malo matičnjaka i metvice.

Kupka – 200 g suhe ili svježe vrkute prokuha se u 3 1 vode i izlije u kadu s i pripremljenom vodom. U vodi se ostaje 10-20 minuta i odlazi u krevet.

AstroTarot

Vrhunski tarot majstori, vidovnjaci, i astrolozi! Zabavite se uz naš besplatni tarot i horoskop , rune i numerologija Članak slobodno podjelite sa prijateljima ili na svojim stranicama (uz navođenje izvora)