Za žensko zdravlje ~ akupresura

horoscope guru

 Jeste li kada primijetili kako tijekom glavobolje spontano dodirujete čelo, područje između obrva ili sljepoočnice? Ili kako zbog napetosti u ramenima ili vratu masirate bolne mišiće, prstima pritiskajući određene točke? Možda niste znali, ali na sličan način je prije 5000 godina počela razvijati jedna od drevnih grana tradicionalne kineske medicine – akupresura.

Prema drevnim spisima Kinezi su tada podjednako spontano otkrili kako pritiskom na određene točke na tijelu mogu ukloniti lokalni bol ali i da blagotvorno djeluju na druge dijelove organizma. Stoljećima se to znanje proširivalo i nadopunjavalo, a prema jednoj legendi, razvoju akupresure pridonijeli su i drevni kineski ratnici: tijekom ranih kineskih dinastija kad se ratovalo strijelama i kamenjem, vojnici su primijetili kako su im rane na određenim dijelovima tijela uklonile simptome nekih bolesti. Liječnici su u početku bili zbunjeni jer nisu mogli naći vezu između tih rana i drugih zdravstvenih problema ali dugotrajnim promatranjem takvih i sličnih pojava razvili su način za djelotvorno tretiranje bolesti pritiskanjem ili probadanjem određenih točaka na tijelu. Nastale su najprije akupresura a potom i akupunktura.

Kako li je samo drevna tehnika samoliječenja poput akupresure uspjela preživjeti sve uspone i padove čovječanstva i opstane do današnjih dana? Kako to da i danas u vrijeme kada su nam dostupni mnogi lijekovi i dijagnostički uređaji posežemo za nečim što su osmisliti naši preci prije toliko tisuća godina? Kako žene poput mogu tu drevnu kinesku metodu iskoristiti za učestale svakodnevne tegobe poput glavobolja i PMS-a? U borbi protiv učestalih glavobolja skoro svakodnevno posežemo za lijekovima protiv bolova. Može li ih akupresura dostojno zamijeniti?

Na prvo pitanje odgovor je vrlo jednostavan. Akupresura postoji i danas zato što je vrlo učinkovita, ta drevna kineska tehnika oslanja se na sposobnosti tijela da se samo izliječi a posebno je pogodna za uklanjanje blažih simptoma neravnoteže organizma. Iako je podjednako blagotvorna i za muškarce i za žene, ženama može posebno pomoći u rješavanju učestalih problema poput glavobolja, blažih hormonalnih poremećaja, problema s menstrualnim ciklusom ili pak PMS-om. Kineskinje akupresuru koriste čak i za pomlađivanje lica: pritiskom na određene točke na licu može se poboljšati izgled kože i tonirati i opustiti mišići lica, što usporava nastanak bora.

 Što su zapravo akupresurne točke i kako to da nas pritisak na njih može izliječiti? Prema kineskoj medicini, svugdje oko nas iu nama postoji energija či, koja je pokretačka snaga svega. S druge strane, krv je nutritivna baza našeg organizma: ona odražava ono što jedemo, što unosimo u sebe. Baš kao što krvni sudovi raznose krv do svih organa i na taj način fizički hrane naše tijelo, meridijana tijelom raznose či opskrbljujući organe potrebnom životnom energijom. Pojava bolesti popraćena je neravnotežom ili energije či ili krvi, a na terapeutu tradicionalne kineske medicine je utvrditi o kakvoj je vrsti neravnoteže riječ. U slučaju neravnoteže energije či, terapija može uključivati shiatsu kojim se tretiraju cijeli meridijana ili akupresuru koja tretira pojedine točke smještene duž meridijana. Pritom je prednost akupresure u tome što je pacijent može izvoditi sâm i tako ubrzati izlječenje. U zdravom organizmu energija či je uvijek čista i svježa, no zbog nezdrave prehrane, stresa, manjka vježbe ili nepravilnog disanja ona može postati zakočena, što se najprije manifestira u obliku blažih fizičkih simptoma: glavobolja, nesanica, problema s menstruacijom. Na mentalnom razini počinju se pojavljuju simptomi poput nemira ili manjka koncentracije. Svatko od nas rođen je s nečim što mu je slaba karika, Ahilova peta, kad dođe do neravnoteže u organizmu, simptomi se najprije pojavljuju na sustavu koji je najslabiji.

Akupresurne točke zapravo su mjesta na kojima dolazi do neravnoteže protoka energe či duž meridijana tretirajući ih pritiskom prsta, tu energiju možemo izbalansiramo i omogućimo joj da ponovno nesmetano poteče. Budući da je svaki meridijan povezan s određenim organom u tijelu, na zdravlje pojedinih organa možemo utjecati čak i kada su udaljeni od točke koju tretiramo – jedna od točaka za jetru, primjerice, može se nalaziti na stopalu, a točka za mokraćni kanal na glavi .

Istraživanja su pokazala da pritiskanje akupresurnih točaka ima i fiziološki učinak ono potiče lučenje endorfina, neurotransmitera koji ublažuje bol. Smanjenjem bola, pritisak na akupresurne točke tako opušta i mišiće pa poboljšava dotok krvi i kisika u određene dijelove tijela. Potiče se proces samoliječenja. No, u kojoj mjeri akupresura može pomoći ženama s njihovim tipičnim tegobama? Mnogo. Na neki način, ženski je organizam osjetljiviji od muškog zbog toga što žene svakog mjeseca tijekom menstruacije gube dio svoje nutritivne baze, odnosno krvi. Zene ne mogu biti jače fizički jer zbog krvarenja gube fizički snagu. Ujedno smo i emotivno osjetljivije,  što nas čini još podložnijim za neke vrste oboljenja.

Prema tradicionalnoj kineskoj medicini, naime, svaki organ u tijelu povezan je s određenim emocionalnim stanjem, a negativne emocije poput tuge, tjeskobe ili straha mogu uzrokovati fizičke tegobe. Taj emocionalni aspekt mi stvaramo ili ne stvaramo no, žene vole da ga stvaraju. Na neki način to je kolektivni ženski bol. Dok su muškarci više logični i lakše kreću dalje (prema tradicionalnoj kineskoj medicini u njima prevladava energija koja je više yang), žene češće vuku emocionalne probleme iz prošlosti (više su yin). Nikad kraja tom bolu još iz mladosti. Nikako da to otkačimo.

Zašto su žene tako emotivne? U prvom redu zbog našeg hormonalnog sustava, naš hormonalni sustav drugačiji je od muškog i zato imamo sve te probleme. Zbog svega toga za žene je posebno važno osluškivati svoje tijelo i da ne čekaju da se razviju kronični zdravstveni problemi prije nego što počnu da se brinu o zdravlju. U samom početku nastanka neravnoteže u organizmu, pri pojavi blažih simptoma poput glavobolje ili nesanice, probleme je lako riješiti i akupresura može mnogo pomoći. Međutim, jednom kad se razviju kronične bolesti poput karcinoma dojke, “kazaljka je već otišla na drugu stranu”, u tom slučaju za izlječenje potrebna potpuna promjena načina života, u prvom redu prehrane. Metode poput akupresure u takvim slučajevima mogu biti primjenjivane samo pod nadzorom liječnika.

Točke za PMS i menstrualne bolove nalaze se na krsnoj kosti (sakruma). Riječ je o čak osam točaka koje možete tretirati kako biste otklonili menstrualne tegobe: točke mjehura 27 i 28 (MM -27 nalazi palac i po od srednje linije tijela, u ravnini s prvim otvorom na krsnoj kosti, a točka MM -28 u ravnini s drugim otvorom na krsnoj kosti), zatim točke mjehura 29 i 30 (MM -29 nalazi palac i po od srednje linije tijela, u ravnini s trećim, a MM -30 u ravnini s četvrtim otvorom na krsnoj kosti), točke mjehura 31 i 32 (MM -31 je na prvom, a MM -32 na drugom otvoru na krsnoj kosti). Na kraju, točke mjehura 33 i 34 nalaze se na trećem (MM -33) i četvrtom (MM -34) otvoru na krsnoj kosti.

Pritisak na akupresurne točke uvijek primjenjujte na izdah i zatim nastavite normalno disati prilagođavajući tlak. Tretirajte svaku točku od pola minute do minutu. Ne morate uvijek tretirati sve točke. Stimuliranje samo jedne ili dvije kad god se sjetite, može biti vrlo učinkovito.

 

 

AstroTarot

Vrhunski tarot majstori, vidovnjaci, i astrolozi! Zabavite se uz naš besplatni tarot i horoskop , rune i numerologija Članak slobodno podjelite sa prijateljima ili na svojim stranicama (uz navođenje izvora)