Trbušnim plesom do zdravlja

horoscope guru

 

Orijentalni, trbušni ples svojom senzualnošću i erotičnošću očarava žene i muškarce diljem svijeta već stoljećima. Unatoč svom nazivu, trbušni ples koristi pokrete cijelog tijela, od glave do nožnih prstiju. Umjetnost ovog plesa porijeklo vuče sa Srednjeg istoka i ostalih zemalja pod arapskim utjecajem, a na Zapadu je počela stjecati popularnost kraljem 19. stoljeća. Danas je trbušni ples vrlo popularna vrsta plesa u cijelom svijetu, ne samo za nastupe već i za održavanje forme i zdravlja.

Posvuda, tako i kod nas, žene se sve više bave ovim drevnim plesnim umijećem kojem je u njegovim počecima nevjerojatnom kontrolom mišića cijelog tijela svaka gesta i pokret bila značajno pokazivanje ljubavi prema bogovima. Trbušni ples i onda, kao i danas, jedan je od načina kako slaviti ženstvenost i pomoći ženama da steknu samopouzdanje u svojim tijelima.

Točno porijeklo ovoga senzualnog plesa još uvijek je predmet mnogih polemika među ljubiteljima i poznanicima ove plesne forme. Neke od teorija su da on dolazi iz Egipta, da porijeklo vuče iz religijskih plesova drevnih hramskih svećenica, da je bio dijelom tradicionalnih običaja prilikom porođaja iz područja od kud dolazi, kao i teorija da se ples proširio migracijama Roma, po kojoj porijeklo vuče iz Indije. Gdje god da je njegovo porijeklo, ono ima dugačku povijest na Srednjem istoku.

 U arapskom jeziku trbušni je ples poznat pod nazivom Raqs sharqi, a taj termin dolazi iz Egipta. Plesači Raqs sharqi stilom koriste svaki mišić u tijelu, ono je improvizacija solo plesa s jedinstvenim plesnim vokabularom koji se isprepliće s ritmom muzike. Najcjenjeniji Raqs sharqi plesači jesu oni koji kroz pokrete tijela iskazuju svoje emocije, čak i dok koriste jednostavne pokrete tijela. Najznačajnije su neegipatske vrste trbušnog plesa sirijsko – libanonski i turski. Sa sve većom popularnošću u zapadnom svijetu, javlja se i sve više vrsta, tradicionalni, plemenski, perzijski, američki plemenski, orijentalni, romski .

Bez obzira na vrstu, neosporive pozitivne su strane trbušnog plesa i fizičke i mentalne. Ovaj ples daje izvrstan kardio – vaskularni trening i pomaže povećati fleksibilnost i snagu cijelog tijela. Za mnoge plesače ono donosi i psihičke koristi koje uključuju bolju svjesnost o vlastitom tijelu, žene slabijeg samopouzdanja počinju više cijeniti svoje tijelo, a žene nezadovoljne viškom kilograma počinju prihvaćati svoje obline i različitost od uvriježenih stereotipa koji su nam nametnuti kao suvremeni pojam ženske ljepote.

Trbušni ples naglašava ženstvenost i eleganciju, što daje pozitivan osjećaj senzualnosti i slobode za svaku ženu. Životna dob ili pak tjelesna građa nisu ograničenje za bavljenje trbušnim plesom. Prije svega je potrebna dobra volja i osmijeh, te želja da napravimo nešto za sebe. Tu je prije svega i osjećaj samopouzdanja koji žena stječe kroz ples, te učenje uživanja u svom tijelu kroz nove dimenzije kretanja. Potrebno je samo zaboraviti na svoje brige i komplekse, odjenuti nešto udobno, uzeti maramu i zalepršati u ritmu orijentalnog plesa.

 

http://youtu.be/04cYXj4cZzs

AstroTarot

Vrhunski tarot majstori, vidovnjaci, i astrolozi! Zabavite se uz naš besplatni tarot i horoskop , rune i numerologija Članak slobodno podjelite sa prijateljima ili na svojim stranicama (uz navođenje izvora)