STRES-kako ublažiti posljedice stresa

horoscope guru

Stres je skup nespecifičnih reakcija čovekovog organizma na štetne faktore iz radnog i životnog okruženja.

Uzroci stresa se mijenjaju od perioda do perioda i od kulture do kulture, no ono što možemo učiniti je naučiti načine kako njime ravnati ne bi li zaštitili tijelo i duh od štetnih posljedica.
Stres se drži mogućim uzrokom čitavog niza bolesti i poremećaja, od srčanih do želučanih problema te poteškoća vezanih uz san, prehranu i seksualnost. Savladavanje vještine upravljanja stresom može svakome pomoći da živi sretnije, zdravije, a možda i dulje.
Evo nekoliko smjernica koje vam mogu pomoći da se nosite sa stresom ili da ga ublažite.

Realističnost
Ne morate baš sve preuzeti na sebe. Naučite reći ne. Postavljajte si realistične ciljeve. Osjećate li da ste preplavljeni obavezama, pokušajte se osloboditi svega što nije apsolutno nužno. Zapitajte se “Što doista moram napraviti? Da li je rok razuman?”
Nitko nije savršen, stoga ne očekujte savršenstvo od sebe ili drugih. Potražite pomoć kada vam je potrebna.

Meditacija
Potrebno je svega deset do dvadeset minuta kako biste iskusili dobrobit meditacije. Ti tihi trenuci mogu donijeti olakšanje i ojačati otpornost na stres. K tome je praksa vrlo jednostavna: tiho sjedite, možda slušate ugodnu glazbu, opušteni ste i nastojite se usredotočiti na ugodne misli ili ni na što.
Mnogo je različitih načina meditacije. Pronađite ono što vam odgovara.

Vizualizacija
Odvojite nekoliko trenutaka i zamislite sami sebe kako prolazite kroz stresnu situaciju smireno i uspješno. To može biti bilo što, svejedno je da li se radi o važnoj poslovnoj prezentaciji, selidbi ili ispitu.
Vizualna proba u umu može dati uzlet samopouzdanju i pomoći u izgradnji pozitivnog stava prema određenom teškom zadatku.

Korak po korak
Ako ste pretovareni i ne znate kako dalje, krenite korak po korak. Napravite listu svega što je potrebno učiniti. Stavite na vrh ono najhitnije. Kada ste obavili najvažniji zadatak, prekrižite ga i krenite dalje. Dobar osjećaj koji vam daje saznanje da ste obavili prvi korak na listi prioriteta može pomoći da ostanete motivirani i ne klonete.
Još jednom, otkažite sve što nije važno i potražite pomoć. Ne morate sve sami.

Kretanje
Redovna tjelovježba ne odličan način za reduciranje stresa, a tijelu koristi isto koliko i umu. Bit će dovoljno svega dvadeset do trideset minuta tjelesne aktivnosti dnevno.

Hobiji
Odmorite se od svega što vam predstavlja napor tako da redovno radite ono u čemu doista uživate. Vrtlarenje, slikanje, čitanje… bilo što, glavno da vam je gušt. Upišite te aktivnosti u raspored i obilježite ih na isti način na koji označujete rokove i važne sastanke.

Prakticiranje zdravog živonog stila
Zdrava prehrana čini čuda. Izbjegavanje nikotina, alkohola i kafeina također. Pobrinite se da odmarate koliko vam treba te da redovno vježbate i uživate u slobodnom vremenu, kako biste uravnotežili rad i opuštanje.

Dijeljenje osjećaja
Razgovor može pomoći da se bolje osjećate. Neka to bude s osobom uz koju se osjećate opušteno. S druge strane, slušanje nekog drugog skida fokus sa vlastitih problema, što svi povremeno trebamo.
Njegujte veze s onima koji vas podržavaju, kako unutar obitelji, tako i s prijateljima. Nitko nije stvoren da bude sam.

Popuštanje
Tu i tamo popustite. Ne morate uvijek biti u pravu. Budite fleksibilni i spremni na kompromis. U tom slučaju se možete s drugima susresti na pola puta. Kad znate da ste u pravu, budite čvrsti – ali istovremeno mirni i racionalni. I pažljivo slušajte te napravite mjesta za drugačija mišljenja.

Polako s kritiziranjem
Kad očekujete previše, kako od sebe, tako i od drugih, vjerojatno ćete završiti razočarani, iznevjereni i frustrirani. Imajte na umu da je svaka osoba jedinstvena i da svatko, uključujući i vas, ima nedostatke. No, uz njih dolaze i mnoge sjajne osobine koje valja iznijeti na svjetlo dana.

AstroTarot

Vrhunski tarot majstori, vidovnjaci, i astrolozi! Naši stručnjaci imaju ogromno znanje i iskustvo i pomoći će vam jasnim predviđanjima, proricanjem sudbine i savjetima za svako područje života. Bilo da je u pitanju ljubavni, poslovni, novčani, zdravstveni ili neki drugi problem mi ćemo vam pomoći jasnim uputama i savjetima! Nazovite s povjerenjem naš tarot centar! HR: Pošaljite sms TAROT247 na 88 55 55 (3,72KN/sms) SR: Pošaljite sms TAROT247 na 7008 (60RSD/sms) BiH: Pošaljite sms TAROT247 na 091510720 (0,94BAM/sms) SLO: Pošaljite sms TAROT247 na 3600 (0,49EUR/sms) CG: Pošaljite sms TAROT247 na 14941 (0,70EUR/sms) MK: Pošaljite sms TAROT247 na 149330 (35,40DEN/sms) AT: Nazovite 0900/520-832 (2,16EUR/min) DE: Nazovite 0900/3113-133 (f:1,99,m:2,99e/min) CH: Nazovite 0901/034-430 (1CHF/min) ATECOing u.o. 18+ ODJAVA=STOP InfoTel:072/700-700 admin@astrotarot.com.hr Članak slobodno podjelite sa prijateljima ili na svojim stranicama (uz navođenje izvora)