SRETAN MAJČIN DAN

horoscope guru

Majke,najbitnije i najvoljenije osobe na svijetu danas slave svoj dan koji je posvećen njihovoj ljubavi i požrtvovnosti.Slavi se u više od sedamdesetak zemalja svijeta desetljećima na današnji dan 13.svibnja.

Obilježavanje Majčinig dana ima dugu povijest još iz antičkog doba u kojem su Grci na proljeće obilježavali Dan posvećen Rei,majci njihovog boga Zeusa.

Kasnije u Engleskoj u doba vladavine kralja Henrika III postojao je Majčin dan,u znak zahvalnosti Majci Crkvi,a obilježavao se odlakom svih članova obitelji na misu zahvalnicu. Nekoliko stoljeća kasnije, od otprilike 1644. običaj je da se osim Majci Crkvi, okupljanjem cijele obitelji, djece, unuka i praunuka u roditeljskom domu, zahvalnost iskazuje i “zemaljskim” majkam.

Ali ideja o proslavi Majčinog dana koji se danas slavi rodila se tek u 19.stoljeću u SAD-u. Julia Ward Howe,poznata novinarka,feministica,reformatorica i mirotvorka, maštala je o Danu majki koji bi se obilježavao velikim skupom majki iz cijeloga svijeta ,a na kojem bi se raspravljalo o njihovom doprinosu miru u svijetu i o očuvanju djeca od svih nedaća koje donose ratni sukobi.

Socijalna radnica i veliki borac za ženska prava Marie Reeves Jarvis,posebno se zalagala za poboljšanje loših materijalnih i higijenskih uvijeta u kojima su siromašne majke rađale,a koji su bili među glavnim uzrocima tada smrtnosti djece i novorođenčadi. Anna Jarvis,njena kći,nakon njene smrti realizirala je majčinu ideju. Nakon dugogodišnjeg obilježavanja smrtnosti svoje majke,konačno se izborila za Majčin dan. Na njenu inicijativu 8. svibnja 1914. godine Američki je kongres donio odluku da svaka druga nedjelja u svibnju postane nacionalni praznik Majčin dan. Iako je u prošlosti ovaj praznik imao velik značaj za emancipiranje i poboljšanje položaja žena u društvu, Dan majki se u novije vrijeme svodi na lijepo i dobrodošlo darivanje i ugađanje majkama i bakama.

Na Majčin dan se majke i bake darivaju cvijećem,čestitkama i malim poklonima koje djeca najčešće sama izrade za svoje majke i bake.Očevi i djeca na Majčin dan donose svojim suprugama i majkama doručak u krevet ili sami kuhaju svečani ručak za najpožtvovaniju i najvoljeniju osobu na svijetu,majku.

Poštovane majke,najljepše želje za ovaj Vaš dan,upućuje Vam i AstroTarot!

AstroTarot

Vrhunski tarot majstori, vidovnjaci, i astrolozi! Zabavite se uz naš besplatni tarot i horoskop , rune i numerologija Članak slobodno podjelite sa prijateljima ili na svojim stranicama (uz navođenje izvora)