Sport za zimske dane

Jeste li se i vi sakrili u tople domove kako biste se odmorili od burnih zabava i prevelikih količina pojedenih kolača? To je sasvim razumljivo – hladnoća povezana s umorom, pretjerivanjem u hrani i piću te određenom količinom lijenosti idealna je kombinacija za ostajanje kod kuće. Tako nam vrijeme prolazi u gledanju televizije, neradu i ljenčarenju, a tijelo gubi na kondiciji, skuplja naslage sala i postaje tromo. Svima nam je poznata ova priča i često govorimo kako nema smisla ponavljati je, no ako se ne pokrenemo, posljedice će se pokazati kad-tad.
Često se opravdavate izlikom da je vani hladno, da nemate vremena, da ste iscrpljeni i da vam nije ni na kraj pameti izaći na vjetar i zimu samo da biste se bavili nekim sportom. Zaista šteta, jer zima nudi toliko mogućnosti zdravog kretanja, rekreacije i jačanja duha, naravno, tek u zdravom tijelu. Boljih uvjeta za osnaživanje vlastitog tijela od snijega i leda te svježega zraka, vjerujte, nema.

Prednosti zimskih sportova
Svi su zimski sportovi izvrsna rekreacija, a razloga zašto ih ne treba izbjegavati i zašto je potrebno iskoristiti zimske uvjete ima mnogo.
Zanimljivo je, osim koristi koje zimski sportovi mogu donijeti tijelu, promotriti koliko su financijski zahtjevni te stupanj opasnosti od mogućih ozljeda. Ovisno o tipu sporta, žene najčešće postavljaju pitanje na koju grupu mišića određeni sport djeluje i koliko će to sve stajati. Stoga bi bilo dobro, prije no što se počnemo baviti bilo kakvom zimskom sportskom aktivnošću, procijeniti upravo te čimbenike i uzeti ih u obzir pri odabiru sporta.

Zdrav duh u zdravom tijelu
U sportu općenito razlikujemo nekoliko područja rekreacije, i to s obzirom na tip vježbe, odnosno dijela našeg tijela koje najviše radi prilikom vježbanja. Ovisno o tome koji je tjelesni sustav najviše zastupljen pri aktivnosti, dijelimo i vrste napora. Određenim se sportom možemo baviti da bismo jačali kardiovaskularni sustav (srce, krvne žile i cirkulacija), ojačali mišićnu masu i snagu ili vježbali koordinaciju i reflekse. Trening za srce i krvožilni sustav vrlo je važan temelj svake rekreacije. Ta sastavnica rekreacije zastupljena je u svakom tipu sporta u kojem se prevladava dugotrajno i po jačini ravnomjerno gibanje, što osobito ide u prilog nekim vrstama sportova.
Želimo li izgraditi i ojačati mišiće, što je osnova za savršenu figuru, trebamo se ponajprije baviti sportovima koji zahtijevanju neprestano kretanje, bez stanki. Naime, samo se tako možemo riješiti masnih naslaga. U tu, se kategoriju ubraja skijaško trčanje. Ne samo da je zbog načina gibanja dobro za zglobove već se njime troši i više energije nego u bilo kojem drugom sportu – čak 400 do 600 kalorija u sat vremena. No, budući da u nas taj sport nije toliko popularan ( osim u Gorskom kotaru), osvrnut ćemo se na discipline kojima se ljudi češće bave i koje su omiljenije kod žena.

 Jedna od njih je, primjerice, skijanje. Ovim se sportom jačaju i razgibavaju ponajprije mišići nogu, stražnjice i trbuha, a čitavo je gibanje usmjereno na koordinaciju pokreta i održavanje ravnoteže. Sto se tiče financijske strane rekreativnog bavljenja ovim sportom, skijanje je, kao i snowboarding, vrlo skupo – potrebna je skupa skijaška oprema: skije, štapovi te odjeća koja mora biti vodootporna i dobar toplinski izolator, a uz to lijepa i moderna. Osim toga, želimo li otići na neko svjetski poznato skijalište i platiti kartu za vučnicu ili žičaru, troškovi vrtoglavo rastu. Srećom, i u nas je moguće pronaći zanimljiva skijališta do kojih se može vrlo brzo stići i koja imaju puno povoljnije cijene. Skijajući, možete potrošiti od 230 do 460 kalorija na sat.
Drugi, manje zahtjevan sport, pogodan za rekreaciju svih uzrasta, kako u gradovima tako i u manjim mjestima jest klizanje. Potrebno je samo posuditi klizaljke, ako ih nemate, i uputiti se na klizalište ili neko obližnje zaleđeno jezero. Klizanje, dakle, nije toliko skupo. Nije čak potrebna ni posebna odjeća – svakodnevne kombinacije ili jednostavna sportska oprema sasvim su u redu. Ipak, kad se poskliznete i padnete, pripazite na prste – najvjerojatnije ćete proći samo s nekoliko modrica na stražnjici. Ovo je izrazito zabavan tip rekreacije jer možete plesati i izmišljati svoju koreografiju, a izvrstan je upravo za jačanje mišića stražnjice i topljenje potkožnog masnog tkiva, naravno, samo ako neprestano kližemo. Ako nikada niste k1izali i ne usudite se izaći na led, najprije vježbajte na betonu vozeći inline koturaljke. Tako ćete se, kad napokon stanete na led, osjećati puno sigurnije. Kližući sat vremena potrošit ćete zadovoljavajući broj kalorija -od 270 do 410, a neprestanim kretanjem poboljšat ćete rad svojega kardiovaskularnog sustava i, najvažnije, učvrstiti stražnjicu.

Nabrojili smo samo neke od brojnih službenih zimskih sportova koji mogu koristiti našem cjelokupnom zdravlju. Ostale aktivnosti, poput šetanja, grudanja i sanjkanja, također ne treba isključiti. Niste li u mogućnosti otputovati na zimovanje i prisiljeni ste ostati kod kuće, dobro se odjenite i krenite u snježnu avanturu. Zadovoljstva i snježnih aktivnosti bit će na pretek!

 

AstroTarot

Vrhunski tarot majstori, vidovnjaci, i astrolozi! Zabavite se uz naš besplatni tarot i horoskop , rune i numerologija Članak slobodno podjelite sa prijateljima ili na svojim stranicama (uz navođenje izvora)