SAUNA-oporavlja tijelo i psihu

horoscope guru

Da biste uživali u svim blagodatima koje sauna nudi, važno je znati kako je ispravno koristiti.
Evo nekih smjernica:
• Prije nego uđete u saunu, trebate se istuširati mlakom vodom. Pritom možete koristiti i sapun kako biste se dobro oprali.
• Nakon tuširanja se morate dobro obrisati ručnikom i tek onda ulazite u saunu. Ako vam je to jedan od prvih puta, u sauni ne ostajte dulje od pet minuta, bez obzira na to što se nećete oznojiti. Na početku je važno priviknuti tijelo na promjene temperature.
• U nastavku izađite iz saune i istuširajte se, ovaj put hladnom vodom. Ponovno se dobro obrišite i nakon toga ostanite ležati ili mirovati 5 do 10 minuta.
• Vratite se u saunu na 5 minuta, te izađite i ponovite postupak dva puta.
• Osobe koje su već navikle na saunu, cijeli postupak ponavljaju dva puta, no mogu ostati u njoj između 10 i 15 minuta. Ukupno se ne preporučuje boravak dulji od pola sata jer bi se izgubilo previše tekućine, a i minerala i elektrolita.

Pomaže li doista u mršavljenju?
Mišljenje da sauna pomaže u mršavljenju vrlo je prošireno. No, zapravo nije točno. Ako se važete točno prije i poslije saune, vaga vam može pokazati osjetnu razliku u težini. Kod osoba prekomjerne težine ta razlika može iznositi čak i nekoliko kilograma. No, ovaj gubitak na težini je fiktivan jer se nadoknadi ubrzo nakon toga, kada ponovno unesete izgubljenu tekućinu. Istina je da je sauna vrlo dobar dodatak dijeti jer pročišćava organizam. Tako se u mnogim klinikama za mršavljenje koristi kao više ili manje obavezna metoda. Osim toga, ima i psihološki učinak jer gubitak na težini koji izaziva, iako je kratkotrajan, može poticajno djelovati na osobe na dijeti.
Ne koristite je ako…
Iako odlazak u saunu nema puno kontraindikacija, ipak ih je važno spomenuti. Najvažnija je vezana uz krvni tlak. Sauna se ne preporučuje osobama koje imaju visok ili nizak tlak jer može uzrokovati njegov pad ili rast za boravka u sauni ili pad tlaka nakon što izađete. Imate li ili ste imali srčanih tegoba, trebali biste se prije odlaska u saunu posavjetovati s liječnikom, a isto vrijedi i za one koji imaju astmu. Ako ste skloni čestim upalama, toplina može potencirati simptome. Ne preporučuje se ni onima koje muči dehidracija izazvana visokom temperaturom, povraćanjem ili proljevom. Idealno bi bilo da se svatko tko se odluči na redovite odlaske u saunu posavjetuje s liječnikom. Ništa vas ne košta, a možete izbjeći i komplikacije. No, teoretski gledano, svaki zdrav pojedinac ima predispozicije za uživanje u blagodatima ove tehnike.

AstroTarot

Vrhunski tarot majstori, vidovnjaci, i astrolozi! Naši stručnjaci imaju ogromno znanje i iskustvo i pomoći će vam jasnim predviđanjima, proricanjem sudbine i savjetima za svako područje života. Bilo da je u pitanju ljubavni, poslovni, novčani, zdravstveni ili neki drugi problem mi ćemo vam pomoći jasnim uputama i savjetima! Nazovite s povjerenjem naš tarot centar! HR: Pošaljite sms TAROT247 na 88 55 55 (3,72KN/sms) SR: Pošaljite sms TAROT247 na 7008 (60RSD/sms) BiH: Pošaljite sms TAROT247 na 091510720 (0,94BAM/sms) SLO: Pošaljite sms TAROT247 na 3600 (0,49EUR/sms) CG: Pošaljite sms TAROT247 na 14941 (0,70EUR/sms) MK: Pošaljite sms TAROT247 na 149330 (35,40DEN/sms) AT: Nazovite 0900/520-832 (2,16EUR/min) DE: Nazovite 0900/3113-133 (f:1,99,m:2,99e/min) CH: Nazovite 0901/034-430 (1CHF/min) ATECOing u.o. 18+ ODJAVA=STOP InfoTel:072/700-700 admin@astrotarot.com.hr Članak slobodno podjelite sa prijateljima ili na svojim stranicama (uz navođenje izvora)