Pilates

horoscope guru

Pilates je sustav tjelesnog vježbanja razvijen početkom dvadesetog stoljeća u Njemačkoj, Ujedinjenom Kraljevstvu i Sjedinjenim Američkim Državama. Razvio ga je Joseph Pilates, njemački fizioterapeut rođen 1883. godine u Njemačkoj. Razvio je sustav vježbi koje su za cilj imale jačanje ljudskog uma i tijela. Vjerovao je da su mentalno i fizičko zdravlje usko povezani. Svoju metodu zvao je „Kontrologija“, zbog toga što je vjerovao da njegova metoda koristi um za kontrolu mišića. Pilatesova metoda za cilj ima razvijanje snage, fleksibilnosti i kontrole tijela putem kontroliranih pokreta udova koji potjeću iz snažnog trupa.

U početku je Pilates svoju metodu razvio kao sustav vježbi koje se izvode na strunjači, na tlu. Kasnije je počeo razvijati i različite sprave kojima je pomagao ljudima da „unesu metodu u svoje tijelo“. Svaka pojedina sprava ima svoj repertoar vježbi. Većina vježbi koje se izvode na Pilates spravama su vježbe s otporom, budući da koriste opruge kako bi se stvorio dodatni otpor. Upotrebom opruga dobiveno je progresivno opterećenje, što znaći da se opterećenje povećava s povećanjem napetosti opruge. Najčešće korištena sprava, vjerojatno i najbitnija, je Reformer, a ostale sprave korištene u tradicionalnim Pilates studijima su Cadillac, High Chair, Wunda Chair, Baby Chair, Ladder Barrel, Spine Corrector i Small Barrel. Rjeđe korištene sprave su Magic Circle, Guillotine Tower, Pedi-Pole i Foot Corrector.

U suvremenom Pilatesu koriste se još i rekviziti poput malih, otežanih lopti, „ foam rollera“, velikih lopti za vježbanje, rotirajućih diskova i gumenih traka. Neke od suvremenih škola Pilatesa, poput britanske Body Control Pilates škole, rade uglavnom Pilates tehniku na strunjači sa tim, malim, rekvizitima, što omogučuje većem broju vježbača da se upoznaju s Pilates tehnikom vježbanja, bez odlaska u posebno opremljene studije.

Pilates je zapravo fuzija između zapadnih i istočnih fizičkih sustava, što ga čini kompleksnijim od većine zapadnjačkih populističkih sistema za uljepšavanje tijela, a opet ga poprilično udaljava od istočnih sistema koji ljudsko tijelo ne tretiraju odvojeno od psihe, religije, filozofije. Ono što pilates metoda posuđuje od istočnih sistema su disanje u skladu s pokretima tijela, mehanika tijela, ravnoteža, koordinacija, pravilno pozicioniranje tijela, svijest o prostoru, snaga i fleksibilnost.

Na prvi pogled, neupućenom promatraču, pilates i yoga djeluju vrlo slično. Po pristupu prema tjelovježbi obje discipline tretiraju vježbača individualno, a natjecanja pri izvođenju vježbi nema. Sama metoda sastoji se od različitih pokreta istezanja kojima stvara veliku fleksibilnost i koordinaciju mišićne mase, čime djeluje na sposobnost boljeg snalaženja u prostoru.

Sve se vježbe izvode vrlo lagano, bez naglih pokreta ili pocupkivanja u mjestu, što ih ne čini lakšim za izvedbu od drugih popularnih oblika tjelovježbe, budući da se radi o izometričnim vježbama koje traže izdržljivost. Treba naglasiti da se kod takovog vježbanja mišićni volumen ne pojačava, već postaje elastičan, vretenast i gibak. Ponekad je vrlo sličan butoh vježbama, jer također zahtijeva krajnje položaje. Kralježnica i zglobovi se vrlo dobro tretiraju pri vježbanju pilatesa.

Pilates se temelji na šest načela, koji su prihvaćeni, a kasnije i prilagođavani od strane široke zajednice vježbača. Originalnih šest načela su kontrola, centar, koncentracija, preciznost, disanje i tečnost pokreta.

Pilates je svoju metodu volio nazivati imenom Kontrologija, smatrajući da je mišićna kontrola najbitniji dio njegova sustava vježbanja. Sve vježbe se izvode kontrolirano, protiv otpora gravitacije ili napetosti opruga sprava.

Skupinu mišića koji se nalaze u samom centru tijela, obuhvaćajući trbuh, donji i gornji dio leđa, kukove, stražnjicu i unutarnju stranu bedara, Pilates naziva „ powerhouse“. Svi pokreti u Pilatesu trebali bi počinjati iz jakog središnjeg dijela tijela i teći van prema udovima. Drugim riječima Pilates tehnika tvrdi da fizička energija iscrpljena iz centra mora koordinirati pokrete udova, odnosno, Pilates je kontrolirani pokret iz snažnog centra.

Pilates zahtijeva intenzivan fokus. Početnicima se daju upute da posebnu pažnju obraćaju na svoje tijelo, koncentrirajući se na male, fine pokrete i kontrolu disanja. Joseph Pilates je vjerovao da cirkulacija krvi može probuditi sve stanice u tijelu i odnijeti iz njih otpadne tvari povezane s umorom. Kako bi krv pravilno obavljala svoj posao mora biti obogaćena kisikom i očišćena od otpadnih plinova kroz pravilno disanje. Duboko i potpuno udisanje i izdisanje sastavni su dio svake Pilates vježbe. Pilates je kao ključ za puni udisaj vidio naglašeni, forsirani izdisaj. Savjetovao je ljudima da iscijede pluća kao što bi iscijedili mokar ručnik. Način na koji vježbač diše od velikog je značaja u Pilates metodi. U Pilates metodi izdiše se s opterećenjem. U nastojanju da se donji trbušni mišići zadrže blizu kralješnice, disanje mora biti usmjereno postrance, u donji dio prsnog koša. Disanje u Pilatesu je opisano kao stražnje postranično disanje, što znači da se vježbača uči da diše u stražnji i postranični dio prsnog koša. Kad vježbač izdahne, svraća mu se pažnja na uključenost dubokih trbušnih mišića i mišića dna zdjelice u izdah i savjetuje mu se da takav osječaj tijela zadrži i za vrijeme udisaja. Pilates pokušava pravilno uskladiti disanje sa pokretom, uključujući upute o disanju u svaku vježbu. Joseph Pilates je izjavio: „iznad svega, naučite pravilno disati.“

Preciznost je ključna za pravilno vježbanje Pilatesa. Bitna je koncentracija na pravilno izvođenje pokreta svaki puta kad se vježba, jer kad se vježba nepravilno izvodi gubi se sva njena vrijednost. Od veće je vrijednosti izvesti jedan savršeno precizan pokret, nego mnogo aljkavih. Cilj preciznog izvođenja pokreta je da postanu prirodni i da se prenesu u aktivnosti svakodnevnog života kao bi se dobio sklad i ekonomičnost pokreta. Preciznost se u jednakoj mjeri odnosi na postav koštanih i zglobnih struktura u tijelu, kao i na upotrebu točno određenih mišića prilikom izvođenja pojedine vježbe.

Pilates za cilj ima elegantan pokret koji ne rasipa energiju, a postiže se upotrebom pravilnih prijelaza između vježbi. Jednom kad vježbač postigne preciznost pokreta, usavršava se prijelaz između vježbi. Prijelaz iz jedne vježbe u drugu mora biti protočan kako bi se mogle razvijati snaga i izdržljivost.

Pilates je namijenjen svima i mogu ga vježbati svi koji se žele osjećati sretnije, zdravije i ugodnije u svojem tijelu.

„Nakon 10 treninga osjetit ćete razliku, nakon 20 ćete vidjeti razliku, a nakon 30 treninga imat ćete posve novo tijelo.“
(Joseph H. Pilates)

 
http://youtu.be/-Zo335DbxiA

AstroTarot

Vrhunski tarot majstori, vidovnjaci, i astrolozi! Zabavite se uz naš besplatni tarot i horoskop , rune i numerologija Članak slobodno podjelite sa prijateljima ili na svojim stranicama (uz navođenje izvora)