Ovisnost o internetu

horoscope guru

Kako prepoznati ovisnost o internetu? Jako lako. Ako vam je zadnja stvar koju navečer napravite i prva stvar koju ujutro napravite – nervozno spajanje na Internet, vi ste upravo to, internet ovisnik.

Ako vam je internet zamijenio sve oblike socijalnog ili bilo kakvog života i postao središnja preokupacija, ako uguglate svaki novi podatak ili novu osobu koju upoznate, vi ste na dobrom putu da vas internet pojede.

U ovo informatičko doba koje nam je pomalo nametnuto, ne možete ne postati ovisnički nastrojeni prema tehnikalijama. Vezano uz svu tehniku, od aparata za kavu, mašine za robu, laptopa, mobitela ili interneta. A internet je postao ovisnost. Rekli bi, takvo je vrijeme došlo.

Ako niste intravenozno spojeni na impulse koje život znače, postajete izopćenik. Nemate pojma što se događa, gubite prijatelje ako niste na fejsu. Kao najveću pošast mnogi izdvajaju baš Facebook. Ne trebate izlaziti van da biste popričali s ljudima, ne morate se truditi upoznavati lice u lice, sve je nekako puno lakše kad ne vidite osobu s kojom se družite. Je li to pravi socijalni život?

Jednostavno, kad sjednete pred taj ekran zaboravite na vanjski svijet. Pa vas oni šareni pikseli koji se gužvaju na ekranu nekako začaraju da što dulje ostanete on-line. Internet je postao prozor u svijet. Sve što želite i ne želite saznati, nalazi se na internetu. Novine su nekad bile prozor u svijet. Televizija ih je pomela jer je bila brža. A onda je stigao gospodin I. pa je sve ostalo otišlo u ropotarnicu prošlosti. Ako vam dan počinje čitanjem novosti na kompjuteru, ništa strašno.

Svi vole biti informirani. Ako sve svoje slobodno vrijeme provodite za laptopom, to je već zabrinjavajuće. Ako ste cijelo vrijeme pupčanom vrpcom spojeni na internet, nije nikako dobro. Posao pati, prijatelji vas mogu kontaktirati jedino i isključivo preko mejla? Ako ne odlazite nigdje gdje se nije moguće u svako doba dana ili noći spojiti na žicu, sputavate se. Ako vam je teško dignuti se i pojesti, da se slučajno nešto ne bi dogodilo dok vas nema par minuta, zapitajte se malo.

Ako na pitanje o vašoj adresi automatski citirate onu koja u sebi ima znak @, malo ste se pogubili. Da ne bi bilo zabune, od kompjutera i interneta se ne može pobjeći. Bežični, mobilni, ovakav i onakav, uvukao se u sve pore života. I potreban je. Jer je glad za informacijama postala neutaživa. I točka. Ali sve u granicama normale. Jer kad se pređe granica, teško se vratiti natrag.

Mama vam je uvijek govorila da je za dobar vid jako važno jesti puuuno mrkve? Vama se svakodnevno kvari vid, ali ne zbog nejedenja mrkve u djetinjstvu nego zbog buljenja u ekran.

Da ne biste postali totalni ovisnik, maknite se nekad od ekrana.Prošećite gradom. I tamo ima novosti. I živih ljudi, od krvi i mesa. Ostavite ekran, tipkovnicu i miša, bar na neko vrijeme. Vaš socijalni život bit će vam zahvalan.

AstroTarot

Vrhunski tarot majstori, vidovnjaci, i astrolozi! Zabavite se uz naš besplatni tarot i horoskop , rune i numerologija Članak slobodno podjelite sa prijateljima ili na svojim stranicama (uz navođenje izvora)