Nordijsko hodanje

horoscope guru

Premda relativno novi oblik fizičke aktivnosti, tzv. nordijsko hodanje se sve češće pojavljuje u rekreativnim programima širom svijeta. Ovo je odličan način rekreacije pomoću koje sve više ljudi održava svoje tijelo u formi. Za nordijsko hodanje su vam potrebni samo štapovi (po mogućnosti Nordic Walking) s kojima obično hodanje postaje efikasan trening za cijelo tijelo. Ova aktivnost daje odlične rezultate, a obzirom da se odvija u prirodi izuzetno je korisna i za opšte zdravlje.

Zbog svoje sličnosti sa običnim hodanjem nordijsko hodanje je lagan i jednostavan sport, ali vam je,ipak, potreban odredjeni broj prohodanih kilometara kako bi savladili osnovni princip. Za ragliku od normalnog hodanja, nordijsko hodanje uključuje i ruke, ramena, prsa i ledja kroz puni opseg pokreta sa štapovima. Štapovi tako postaju produžene ruke i na taj način stvaramo oslonac na četiri tačke, čime rasterećujemo zglobove donjih ekstremiteta i lumbalni dio ledja i do 30%.

Nordijsko hodanje potiče iz Finske gdje se početkom 20tog vijeka pojavilo kao oblik treninga za skijaše u ljetnom periodu. Osnivačem se smatra Bernd Zimmermann koji je, prepoznajući ogromne učinke ovog treninga, počeo da ga širi dalje. Nakon toga su se i tvornice sportske opreme uključile u saranju sa istraživačima sa područja medicine i sporta, te osmislile novi oblik štapova i time ga prilagodile široj masi.

Dakle, da biste uživali u nordijskom hodanju potrebno je da imate odgovarajuće štapove. Pri odabiru štapova koristi se formula za izračunavanje visine štapova, a to je: vaša visina x 0,7 = odgovarajuća visina štapova.

Pozitivni efekti nordijskog hodanja su mnogobrojni, dovoljno je samo spomenuti povećanje izdržljivosti i snage koji automatski utiču na pravilno držanje i posturu. Obzirom da uključuje 90% mišića tijela, troši se i veća količina energije po satu aktivnosti (400-450 Kcal). Osim toga aktivacija kardiovaskularnog sistema je vaća te se srčana frekvencija povećava za 10-15% što je važno za osobe sa povišenom kilažom, koji tako mogu uticati na svoju težinu.
Za osobe koje imaju problema sa zglobovima donjih ekstremiteta ovo hodanje omogućuje kretanje sa smanjenjem bolova i rizika od ozljeda jer upotreba štapova znatno smanjuje opterećenje zglobova nogu.

Pravilnom tehnikom nordijskog hodanja jačaju se mišići gornjeg dijela tijela i mišići lumbalnog dijela ledja kao i trbušni mišići. Time se znatno smanjuju problemi sa bolnim i napetim ramenima, vratom i ledjima koji su uobičajeni u današnjem vremenu sjedilačnog načina života na koji smo primorani zbog posla. Nordijsko hodanje ublažava strest i popravlja raspoloženje, jer se i sa dvadesetak minuta hodanja potiče lučenje hormona dobrog raspoloženja i ugode. I, na kraju, najvažnije je dodati da je ovaj sport pogodan za sve uzraste i starosne skupine, može se provoditi u bilo koje doba godine, bilo u gradskim parkovima ili na planinskim stazama, a za sve je potrebno samo par patika i štapovi. Hodajte 30 minuta do 2 sata što češće možete i osjetićete sve navedene pozitivne učinke nordijskog hodanja.

AstroTarot

Vrhunski tarot majstori, vidovnjaci, i astrolozi! Naši stručnjaci imaju ogromno znanje i iskustvo i pomoći će vam jasnim predviđanjima, proricanjem sudbine i savjetima za svako područje života. Bilo da je u pitanju ljubavni, poslovni, novčani, zdravstveni ili neki drugi problem mi ćemo vam pomoći jasnim uputama i savjetima! Nazovite s povjerenjem naš tarot centar! HR: Pošaljite sms TAROT247 na 88 55 55 (3,72KN/sms) SR: Pošaljite sms TAROT247 na 7008 (60RSD/sms) BiH: Pošaljite sms TAROT247 na 091510720 (0,94BAM/sms) SLO: Pošaljite sms TAROT247 na 3600 (0,49EUR/sms) CG: Pošaljite sms TAROT247 na 14941 (0,70EUR/sms) MK: Pošaljite sms TAROT247 na 149330 (35,40DEN/sms) AT: Nazovite 0900/520-832 (2,16EUR/min) DE: Nazovite 0900/3113-133 (f:1,99,m:2,99e/min) CH: Nazovite 0901/034-430 (1CHF/min) ATECOing u.o. 18+ ODJAVA=STOP InfoTel:072/700-700 admin@astrotarot.com.hr Zabavite se uz nase besplatne servise Horoskop, Tarot, Rune, Numerologija, Sanjarica sanovnik Članak slobodno podjelite sa prijateljima ili na svojim stranicama (uz navođenje izvora)