Najčešća ženska imena za djecu i njihovo značenje

horoscope guru

ime

Roditelji su u velikoj dilemi oko odabira imena za svoju djecu. Nekim imenima već nekoliko desetljeća ne pada popularnost. Donosimo vam najčešća ženska imena i njihovo značenje u proteklim godinama koje roditelji biraju za svoju djecu.

Ana

Ana je jedno od mnogih svetopisamskih vlastitih imena, vrlo raširenih u svijetu. U izvornome hebrejskom pa zatim u grčkom jeziku glasi Hannáh i znači milost, ljupkost. Umanjenica ovog imena su Anita,Anica,Anka

Marta

Ime Marta je grčko sirkiskog porijekla. Potiče iz grčkog Martha, a izvornog je iz sirijskog porijekla iz riječi Mara u značenju gospodarica, gospođa.

Ivana

Ime Ivana je ženska verzija imena Ivan Ime je došlo preko grčke i latinske verzije, a originalno je u hebrejskom jeziku Johanan (Jehohanan), sastavljeno od Jahveh (Bog) i hanan (milostiv), dakle Bog je milostiv

Sofija

Ime Sofija je nastalo od grčke riječi sofia – mudrost, znanje. U ruskom ima umanjenicu Sanja koja se i u nas udomaćila. Bugarski glavni grad dobio je ime po tamošnjoj crkvi svete Sofije iz 6. vijeka.

Nika

Ime Nika je grčkog porijekla. Nastalo je od grčkog imena Nika. Nika je bila mitološka božica pobjede. Muški oblik ovog imena je ime Niko

Maja

Maja je žensko ime nastalo od latinskog imena Maia. U rimskoj mitologiji Maia je bila božica prirasta i plodova

Ivona

Ime Ivona je nastalo od talijanskog Ivona što je izvedenica od francuske Yvonne ili neke od njezinih izvedenica. Značenje imena je: tisov šumarak. Navedena francuska ženska imena potiču od francuskog muškog oblika yves čije je značenje strijelac (lukom). To je jedno od tumačenja ovoga imena.  Njemačka riječ yv znači tisa.

Jelena

Jelena je žensko ime, a porjeklo vodi od grčkog imena Helena. Potiče od grčkih riječi Elene, Helene, izvorno hele u značenju sjajna, blistava.

Ema

Ime Ema potiče od njemačkog Emma, što je skraćenica od Emengard, Emenhild i dr. U osnovi je starovisokonjemački irmin u značenju velik, sveobuhvatan.

Veronika

Veronika je žensko ime latinskog porijekla. Značenje imena je latinska forma grčkog imena Berenice sastavljenog od phérein što znači donijeti donijeti i níkê što znači pobjeda, pa ime označava onu koja donosi pobjedu.

Klara

Klara je žensko ime latinskog porijekla. Ime dolazi od latinsko-talijanskog imena Clara što znači svijetla, sjajna, čuvena.

Danijela

Danijela je žensko ime a nastalo od imena Danijel pa ima isto značenje Bog sudi ili Bog je moj sudac. Drugi oblik ovog imena je Danijel

Helena

Helena je izvorom grčko ime: Heléne, prema grčkoj riječi heláne, heléne, znači baklja, sjaj, blistavost. U grčkoj mitologiji Helena je kći Zeusa-labuda i Lede. Homer u Ilijadi pjeva o njoj kao o lijepoj Heleni ženi kralja Menelaja, koju otima trojanski kraljević Paris, što je bilo povod trojanskom ratu.

Jana

Jana je žensko ime nastalo od grčke riječi ioannikios što znači nosliac svete blagodati.

Marija

Marija je biblijsko ime. Nosi ga više osoba koje se spominju u Svetom pismu. Najčasnija je Isusova Majka, koju kršćani oslovljavaju: Blažena Djevica Marija, Majka Božja (Bogorodica). Upravo s obzirom na nju, Marija je vijekovima najraširenije ime u kršćanskim zemljama, s vrlo mnogo verzija, a često i u sklopu s drugim imenima. Naš je oblik Marija prema latinskom izričaju: Maria. U izvornome hebrejskom jeziku je Mirjam. Mariolozi iznose šezdestak pokušaja tumačenja ovog imena, ali značenje riječi ostaje i dalje diskutabilno. U aramejskorn jeziku ime se izgovara Mariam, pa jedno tumačenje kaže da dolazi od riječi mar(a) – gospođa, uzvišena ili prema staroegipatskoj riječi mry(t) – ona koju Bog ljubi. Drugi tumače da hebrejska riječ Mirjam dolazi od hetitske riječi (imena) Maria u značenju koja je kao koplje, riječ mari, naime, znači koplje.

Mirta

Mirta je žensko ime grčkoga porijekla. Značenje imena dolazi od grčkog myrtos u značenju mrča, mirta (biljka).

Stela

Stela je žensko ime latinskog porijekla. Značenje imena dolazi od latinskog stella što znači zvijezda.

Sara

Sara je žensko ime a dolazi od hebrejskog imena Sarah što u prevodu znači kneginja, princeza.

Petra

Ime Petra ima je ženski oblik imena Petar koji ima porijeklo iz latinskog oblika Petrus. Izvor je imenu riječ petra, koja i grčki i latinski znači stijena, kamen, hrid.

Nina

Značenje imena dolazi od grčkog Nina skraćenica od loannina, umanjenica od Ioanna. Joana ili od talijanskog Nina skraćenica od Annina i Giovannina, Anina i Đovanina ili od grčkiog Ninos – naziv asirskoga grada.

Nikolina

Ime Nikolina je ženski oblik imena Nikola Ime dolazi od latinskog Nicolaus, izvorno je grčkog porijekla Nikolaos. U sebi veže dvije nječi nike (pobjeda) i laos (narod).

Barbara

Ime Barbara je grčkog i latinskog porijekla. Značenje imena potiče od Grčke i Latinske riječi barbara što znači tuđinka, barbarka, divlja.

Lucija

Ime Lucija dolazi od latinske imenice lux (u genitivu lucis), a znači svjetlo, sjaj, jasnoća, u daljnjem smislu: oko, život. Stoga ime Lucija u prijevodu znači i Svjetalana i Jasna.

Lana

Lana je žensko ime. Značenje imena dolazi od ruskog Lana izvedeno od Alla, Evlampija, Jolanta, Melanija i dr.

Mia

Ime Mia je najčešće skraćenica iz drugih imena, pa se njezino značenje mijenja u značenju imena iz kojeg se izvodi. Zbog istoznačnice s posvojnom zamjenicom u romanskim jezicima, ime Mia popularnije je u skandinavskim zemljama i engleskom govornom području. Tu je Mia najčešće izvedena iz imena Marija i ima značenje tog imena. Ime Mia može biti i izvedeno iz niza drugih ženskih imena bilo da se uzimaju prvi i zadnji slogovi, bilo da se izvlači iz sredine nekog imena. Drugi oblik ovog imena je Mija.

Lara

Ime Lara je latinskoga porijekla. Skraćenica je od dva imena: od imena Laura, sa značenjem lovorov list i imena Larisa, sa značenjem zaštita. U stvari to je naziv rimskih kućnih bogova koji su bili zaštitnici kuće i kućnog praga.

AstroTarot

Vrhunski tarot majstori, vidovnjaci, i astrolozi! Naši stručnjaci imaju ogromno znanje i iskustvo i pomoći će vam jasnim predviđanjima, proricanjem sudbine i savjetima za svako područje života. Bilo da je u pitanju ljubavni, poslovni, novčani, zdravstveni ili neki drugi problem mi ćemo vam pomoći jasnim uputama i savjetima! Nazovite s povjerenjem naš tarot centar! HR: Pošaljite sms TAROT247 na 88 55 55 (3,72KN/sms) SR: Pošaljite sms TAROT247 na 7008 (60RSD/sms) BiH: Pošaljite sms TAROT247 na 091510720 (0,94BAM/sms) SLO: Pošaljite sms TAROT247 na 3600 (0,49EUR/sms) CG: Pošaljite sms TAROT247 na 14941 (0,70EUR/sms) MK: Pošaljite sms TAROT247 na 149330 (35,40DEN/sms) AT: Nazovite 0900/520-832 (2,16EUR/min) DE: Nazovite 0900/3113-133 (f:1,99,m:2,99e/min) CH: Nazovite 0901/034-430 (1CHF/min) ATECOing u.o. 18+ ODJAVA=STOP InfoTel:072/700-700 admin@astrotarot.com.hr Zabavite se uz nase besplatne servise Horoskop, Tarot, Rune, Numerologija, Sanjarica sanovnik Članak slobodno podjelite sa prijateljima ili na svojim stranicama (uz navođenje izvora)