Miris jeseni

horoscope guru

Dolaskom sve kraćih dana s manje sunca i nižim temperaturama polagano se pozdravljamo s dugim toplim ljetom. Jesen je godišnje doba koje također nudi razloge za uživanje, prvenstveno u prirodi, hrani i novim počecima.

Jesenski polodovi koje možemo pronaći na tržnicama ili u trgovinama čuvat će naše zdravlje. Plodovi prirode u jarkim i toplim bojama sadrže mnoge zdravstvene prednosti, a redoviti unos hrane bogate antioksidansima (voće, povrće i cjelovite žitarice) djeluje pozitivno na zdravlje.

Što jesti u jesen?

Mandarina – Omiljena zbog svog sočnog mesa, mandarina sadrži i brojne tvari koje pomažu u obrani od bolesti, kao što su vitamini A i c. Preporuča se jesti mandarine baš u ovo vrijeme prehlada i viroza, kako bi sprječili pad imuniteta.

Kesten – Zbog svoje velike energetske vrijednosti odličan je za djecu i sportaše. Pomoći će kod probavnih i bubrežnih tegoba, a njegov čaj se pije za ublažavanje bronhitisa.
Imaju posebnu teksturu i sladak, blag okus. Po nutritivnom sastavu slični su smeđoj riži, a odličan su izvor elemenata u tragovima (minerala koji su nam potrebni u vrlo malim količinama).

Orah – Sadrži veliku količinu višestruko nezasićene masti koja je poželjna u prehrani, te je stoga svojevrsna energetska bomba.Orah nas opskrbljuje omega masnim kiselinama koje štite srce, potiču kognitivne funkcije i imaju antiflamatorno djelovanje. Trakođer, orasi potiču imunitet, snižavaju kolesterol, pomažu da se lakše zaspe, čuvaju zdravlje kostiju i pomažu pri regulaciji tjelesne težine. Ipak, kada konzumirate orahe, pripazite da vaš ukupni energetski unos ne bude izrazito povišen i “uštedite” na drugim namirnicama, primjerice ograničite unos zasićenih masnoća.

Grožđe– Osim što je vrijedna sirovina za opojno vino, grožđe je i ukusna namirnica tijekom ljetnih i jesenskih mjeseci. Sadrži obilje flavonoida koji su nosioci boje ovoga voća, a zaslužni su za cijeli niz povoljnih utjecaja na zdravlje čovjeka, posebice za očuvanje kardiovaskularnog sustava. Grožđe potiče na mršavljenje i smanjuje rizik od bolesti srca i raka. Brz je izvor energije koji će popraviti krvnu sliku, te pomoći pri eliminaciji kiseline iz organizma.

Jabuka – „Jedan jabuka na dan čuva vaše zdravlje“- stara je izreka. Ako ste među onima koji se drže tog pravila, imate 28 posto manju mogućnost da obolite od dijabetesa tipa 2. Jabuke su bogate vlaknima i zbog toga sprječavaju nagle promjene razina šećera u krvi. Jačaju imunitet, pomažu kod hemeroida i probavnih problema, te pomažu pri mršavljenju i održavanju tjelesne težine jer brzo stvaraju osjećaj sitosti.

AstroTarot

Vrhunski tarot majstori, vidovnjaci, i astrolozi! Zabavite se uz naš besplatni tarot i horoskop , rune i numerologija Članak slobodno podjelite sa prijateljima ili na svojim stranicama (uz navođenje izvora)