Masaža-umjetnost dodira

horoscope guru

Masaža je umjetnost dodira, terapija koja ima ljekovitu snagu za um i za tijelo. Sigurna je, umirujuća i nije agresivna. Povećava izlučivanje serotonina, hormona za dobro raspoloženje te potiče tijelo da proizvodi prirodni analgetik – endortin. Osim toga, smanjuje u tijelu količinu kortizola, hormona stresa. Tako pomaže u sprečavanju stresa i bolesti koje nastaju kao njegove posljedice, kao što su visok krvni tlak i problemi sa srcem.

Porijeklo
Masaža potječe s Istoka, posebno iz Kine i Japana, a također i terapije kao što su shiatsu, akupresura i refleksologija.

Iscjeljujuća snaga
Loše držanje tijela izaziva stres, bolove u mišićima i zglobovima te probavne smetnje. Ritam i način našeg života utječu u velikoj mjeri na naše zdravlje. Dan za danom podnosimo cjelodnevne napore na poslu i/ili kod kuće, često i u neodgovarajućim uvjetima, što ima negativne posljedice za naš organizam.

Neprikladni položaji tijela
Zbog namještaja: Vrat ramena, leđa, slabine, noge i stopala najviše su ugroženi. Loši stolci i dugotrajno sjedenje pred kompjutorom glavni su krivci za bolove u zonama vrata, kralježnice i slabina.
Zbog stresa: Strka, pritisak šefa i klijenata… izazivaju osjećaj napetosti.
Zbog loše prehrane: Jedete li često izvan kuće i na brzinu, nije ni čudo da vas muče različite probavne smetnje.
Zbog emocija: Tjeskoba, stres, emocionalna uzrujanost i strah, sve to uzrokuje napetost mišića. Zbog stalne napetosti mišići ostaju stegnuti i u njima ostaju otpadne tvari kao što je mliječna kiselina. U mnogo slučajeva ovo uzrokuje bol, koči rad mišića te sprečava slobodu pokreta. Ova napetost najčešće se pojavljuje u vratu, leđima i bokovima. Dobra masaža uklanja napetost iz mišića omogućavajući brzo oslobađanje nagomilanih štetnih tvari. Masiranje također može pomoći da se umiri prenapet živčani sustav , a sofisticirane tehnike uključujući glađenje, tiskanje i udaranje – mogu ukloniti bol, toksine te poboljšati tonus mišića. Masaža može poboljšati i vitalnost organizma.

Uklonite bol

Puno je istraživanja o masaži bilo usredotočeno na njezine učinke olakšavanja boli. Kada osjećamo bol, imamo prirodan instinkt da trljamo, masiramo ili diramo bolno područje. Otkriveno je i da 20-minutna masaža stopala smanjuje bol kod pacijenata koji su se oporavljali od operacije srca. Dokazano je da masaža ublažuje bol kod glavobolja, poroda, PMS- a, opeklina, akutne boli u leđima i čak kod raka.

Masirajte bebu
Bebe vole da ih se masira. To je odličan način da ih smirite ako su razdražljive. Osim toga, masaža ubrzava povećanje tjelesne težine prerano djece, olakšava uspavljivanje te pomaže kod cistične fibroze, dijabetesa ili astme.

Shiatsu
Što je to: Japanska terapija temeljena na kineskim tradicionalnim metodama liječenja. I riječ je o nizu pritisaka na, ključne točke kako bi se stimulirao protok energije odnosno djelovalo na funkcije pojedinih organa. Prema orijentalnom učenju, naime, svaki problem, bio fiziološke ili psihološke prirode, uzrokovan je poremećajem energetske ravnoteže.
Kako se obavlja: Shiatsu vraća ravnotežu unutarnjih snaga djelujući na energetske točke odlučnim pritiscima prsta, dlana ili lakta u trajanju od dvije minute. Važno je da masažu provodi stručnjak jer improvizacija može uzrokovati blokadu limfnih čvorova i ozbiljne probleme u cijelom tijelu.
Dobra za: Uravnoteživanje protoka energije, oslobađanje od i stresa, opuštanje nervnog sustava, poboljšanje cirkulacije i pojačavanje imuniteta.
Kako djeluje: Po principu akupunkture. Shiatsu maser pritišće određene točke tijela, na japanskom nazvane tsubos. Te se točke nalaze na meridijanima ili kanalima energije i služe poboljšavanju njene cirkulacije (na japanskom ki). Svaki tsubo ima posebne karakteristike.
Učinak se ne postiže pritiskom na samo neka mjesta, već međusobnim djelovanjem svih pritiskanih mjesta.

Limfna drenaža
Što je to: To je masaža koja ritmičnim pokretima u seriji budi limfni sustav. Funkcija limfnog sustava je da čisti organizam od štetnih tvari i suvišne tekućine. Ona je vrlo djelotvorna kod uklanjanja tekućine koja se nakuplja te stvara celulitne naslage. Također smanjuje otekline na nogama te razbija masne kvržice. Može se obaviti i na licu kako bi se podigle crte lica. Kako se obavlja: Kako bi ova masaža bila sigurna i djelotvorna, najbolje je da je obave fizioterapeuti ili kozmetičari. Počinje i završava u točno određenoj točki u korijenu vrata, koju treba osloboditi kako bi limfa, slobodno prodirala u krv. Nastavlja se u području pazuha pa se spušta prema nogama. Zatim se masira područje prepona.
Dobra za: Smanjivanje pretjeranih nakupina tekućine u tkivu, ublažavanje oteklina, pomaže pri uklanjanju celulita.

Kineska
Što je to: Nizom pritisaka i dodira u skladu 5 energetskim točkama (glava, ruke, lakat, područje između stopala i koljena) ili 5 točkama koje označavaju mapu akupunkture potiče se protok energije.
Kako se obavlja: Maser nakon laganih kružnih pokreta prelazi na kratke udarce koji će se umnožavati i pojačavati tijekom masiranja. Na leđima će masirati kralježnicu nizom udaraca stisnutim šakama koji djeluju izrazito ugodno. To će pokrenuti protok energije te uravnotežiti duh i tijelo.
Dobra za: Poboljšava rad želuca i probavnih organa, pojačava tonus kože.

Refleksologija
Što je to: Pritiscima na određene točke na rukama i stopalima, tj. na završetke živaca, aktiviraju se refleksi koji utječu na točno određene dijelove tijela.
Kako se obavlja: Na kraju svakog tretmana rezervirano je vrijeme za dodatnu stimulaciju koja pomaže u opuštanju i uklanjanju napetosti. Riječ je o masaži kojom se liječi i stoga je vrlo važno prepustiti je stručnjacima.
Dobra za: Uravnotežuje rad unutarnjih organa, djeluje protiv nesanice i umora.

Tradicionalna
Što je to: Koristi tradicionalne pokrete kao što su savijanje, kuckanje, udaranje i milovanje. Oni pomažu u smanjivanju stresa i napetosti mišića, oslobađaju ukočene dijelove tijela te omekšavaju otvrdnulo tkivo. Sprečava i nakupljanje tekućine u masnom tkivu te tako omogućava bolju prokrvljenost. Nakon masaže koža je sjajna zahvaljujući toplini što se stvara trenjem dlanova o kožu.
Kako se obavlja: Koriste se esencijalna ulja kako bi masaža bila ugodnija i ruke
lakše klizile po tijelu. Počinje se od nogu, kako bi se stimulirala cirkulacija, povlačenjem, pritiscima i glačanjem. Na preponama se oslobađaju limfni čvorovi, a trbuh se masira kružnim pokretima. Ruke se masiraju lagano, a potiljak i vrat treba obuhvatiti dlanovima. Masaža završava na leđima, premještanjem pokreta s ramena, preko kralježnice do mišića stražnjice i nogu.
Dobra za: Smanjivanje stresa, poboljšanje cirkulacije i tonusa mišića, olakšavanje boli u zglobovima, ublažavanje zadebljanja kod vezivnog tkiva.

Tajlandska
Što je to: Tradicionalna tajlandska masaža kombinacija je kineske masaže, shiatsua, strechinga i kiropraktike. Dlanom, prstima, koljenom, laktom pa čak i stopalom pritišću se meridijani koji presijecaju tijelo (pojam iz klasične kineske medicine) i time postiže bolji protok energije
Kako se obavlja: Nakon što odjenete kimono leći ćete na pod i masaža može započeti. Tretman počinje masažom stopala, a nastavlja se po cijelom tijelu. Traje sat i pol. Originalna tajlandska masaža traje i do dva sata.
Dobra za: Cjelokupno obnavljanje organizma, išijas, lumbago, stres, opušta.

Kalifornijska
Što je to: Podrazumijeva sve pokrete masiranja kao što su trljanje, pritiskanje, glačanje te pokrete slične miješanju tijesta. Vrlo je djelotvorna je u borbi protiv celulita i poboljšava tonus kože.
Kako se obavlja: Počinje na prednjem dijelu tijela. Laganim udarcima o pete stimulira se cirkulacija, potom slijedi masaža nogu te se pokreti premještaju na trbuh. Prelazi se na kružne pokrete i postupno se pojačava pritisak. Slijedi masaža grudi uz laganu rotaciju tkiva koje naizmjence treba pogurnuti prema naprijed, a zatim na stranu. Masiranje završava na leđima.
Dobra za: Smanjivanje celulita, opuštanje kože i rastezanje mišića. Idealna uoči ljetnog razgolićavanja na plažama, kad želite da vam koža zablista.

Ajurvedska
Što je to: Slijedi nauk indijske ajurvedske medicine stare više od 5000 godina, a temelji se na učenju tridosha – tri vrste energije koje vladaju čovjekom i svemirom. To su: vata (vjetar), pitta (vatra) i kapha (voda).
Kako se obavlja: Dvije su vrste ove masaže – tzv. lepa koja koristi pripravke od rižinog brašna ili pahuljica; i abijaga koja upotrebljava topla aromatična ulja. Pokreti su lagani i spiralni, povezani s kanalima životne energije. Tretman traje 90 minuta, ali zna biti i skraćen jer se najčešće masiraju samo glava, uši i stopala. Da bi djelovala, treba obaviti ciklus od sedam masaža.
Dobra za: Uspostavljanje ravnoteže u tijelu, ublažavanje bora, čišćenje kože i daje cijelom tijelu novu energiju.

Anticelulitna
Što je to: Pritiskom koji izaziva zagrijavanje tkiva i bolju cirkulaciju, a samim time i jaču prokrvljenost (kombinacija mehaničkog i termičkog načina), postiže se razgradnja nakupina celulita u kritičnim zonama.
Kako se obavlja: Kružnim pokretima ruku, drobljenjem i pritiskom masiraju se butine, bedra, struk, nadlaktice… Intenzivna je, pa ne očekujte nježno glađenje.
Dobra za: Razgradnju naslaga celulita, pomaže uklanjanje ružne narančine kore nakupljene na nogama i bedrima. Potrebno je izvesti minimalno deset tretmana.

 

AstroTarot

Vrhunski tarot majstori, vidovnjaci, i astrolozi! Naši stručnjaci imaju ogromno znanje i iskustvo i pomoći će vam jasnim predviđanjima, proricanjem sudbine i savjetima za svako područje života. Bilo da je u pitanju ljubavni, poslovni, novčani, zdravstveni ili neki drugi problem mi ćemo vam pomoći jasnim uputama i savjetima! Nazovite s povjerenjem naš tarot centar! HR: Pošaljite sms TAROT247 na 88 55 55 (3,72KN/sms) SR: Pošaljite sms TAROT247 na 7008 (60RSD/sms) BiH: Pošaljite sms TAROT247 na 091510720 (0,94BAM/sms) SLO: Pošaljite sms TAROT247 na 3600 (0,49EUR/sms) CG: Pošaljite sms TAROT247 na 14941 (0,70EUR/sms) MK: Pošaljite sms TAROT247 na 149330 (35,40DEN/sms) AT: Nazovite 0900/520-832 (2,16EUR/min) DE: Nazovite 0900/3113-133 (f:1,99,m:2,99e/min) CH: Nazovite 0901/034-430 (1CHF/min) ATECOing u.o. 18+ ODJAVA=STOP InfoTel:072/700-700 admin@astrotarot.com.hr Članak slobodno podjelite sa prijateljima ili na svojim stranicama (uz navođenje izvora)