Kineska studija o zdravoj prehrani

horoscope guru

 

 

Mnoge bolesti,poput bolesti srca,Alzeheimerova bolest,rak,dijabetes, moždani udar,hipertenzija,artritis,katarakta, mogu se spriječiti ili čak izliječiti promjenom ishrane.Dokazano sam “mesožder”,ali ova studija dr.sc.T.Colina Campebella i Thomasa M.Campbella II, promjenila je moja razmišljanja.

Pravilna prehrana ne samo da sprječava bolesti nego stvara zdravlje i osjećaj dobrobiti, kako tjelesne, tako i mentalne.

Pokusima na štakorima dokazano je da su skupine hranjene životinjskim bjelančevinama oboljevale od raka,dok su štakori hranjeni namirnicama biljnog podrijetla ostajali zdravi,a kod onih kod kojih se tumor već razvio, došlo je do smanjivanja razvoja tumora.

Isti rezultat pokazao se praćenjem prehrane i bolesti u ruralnoj Kini.Studija je preopsežna, pa neće o njoj pisati previše.Bit studije je da dokazuje pokuse na štakorima.Promjena prehrane,tj.ako izbacite namirnice životnjskog porjekla(ili ih makar svedete na 5%)izbjeći će te mnoge bolesti ili zaustaviti njihov razvoj! Odluka je na vama!

OSAM PRINCIPA HRANE I ZDRAVLJA

Pravilnom prehranom možete:

-živjeti dulje,osjećati se i izgledati mlađe,imati više energije

-izgubiti kilograme,sniziti kolesterol u krvi

-spriječiti, pa čak i izliječiti bolesti srca

-umanjiti rizik od raka prostate,dojke i druge vrste raka

-održati vaše kosti čvrstima

-izbjeći moždani udar,sniziti krvni tlak

-izbjeći Alzheimerovu bolest

-pobjediti artritis

-i više od toga

Princip br. 1

Prehrana predstavlja kombinirane aktivnosti bezbrojnih hranjivih tvari.Cjelina je veća od zbroja njenih djelova.Naš je organizam naučio iskorištavati spojeve u hrani u paketu u kojem se javljaju,odbacujući jedne i koristeći druge prema potrebi.

Princip br.2

Vitaminski dodaci nisu panaceja za dobro zdravlje.Dodaci prehrani neće dovesti do dugotrajnog zdravlja,a mogu uzrokovati nepredviđene nuspojave.Vitamini su vžni za zdravlje, ali samo kad se konzumiraju kao hrana, a ne kao dodaci.

Princip br.3

U namirnicama životinjskog podrjetla nema doslovno nijedne tvari kojom biljke nisu bogatije.

Princip br.4

Geni sami po sebi ne odlučuju o bolesti.Geni dijeluju samo kroz aktivaciju, a prehrana igra presudnu ulogu u određivnju hoće li doći do aktivacije dobrih ili loših gena.

Princip br.5

Prehrana može u velikoj mjeri kontrolirati učinke otrovnih kemikalija iz našeg okoliša.

Princip br.6

Ista prehrana koja sprječava bolesti u njenim ranim stadijima,također može zaustaviti ili liječiti bolesti u njenim kasnijim stadijima.

Princip br.7

Prehrana koja je zaista korisna za jednu kroničnu bolest poboljšati će zdravlje i kod svih drugih.Jednostavno rečeno, bez obzira o kojoj se bolesti radi, svoje zdravlje možete dovesti na najbolju razinu uz pomoć jednostavne prehrane,prehrane namirnicama biljnog podrjetla.

Princip br.8

Kvalitetna prehrana stvara zdravlje na svim područjima našeg života.Svi dijelovi međusobno su povezani.Loše prehrambene navike nećete poništiti vježbanjem.

Što znači svesti na minimum?

Treba li potpuno izbaciti meso?

Rezultati Kineske studije pokazuju da što je postotak životinjskih namirnica u prehrani niži, veća je korist za zdravlje, ali nemojte biti opsjednuti time.Ako vaša povrtna juha sadrži pileći temeljac,ne brinite,te su količine male i nutritivno nevažne.

Jedite koliko god želite cjelovite, nerafinirane namirnice biljnog podrjetla: voće,povrće,gljive,jezgričaste plodove,cjelovite žitarice(pšenica,riža,kukuruz,sirak,raž,zob,ječam,heljda).Svedite na minimum:tjestenine osim onih od integralnog brašna,bijeli kruh,krekere, šećer,te većinu kolača i slastica.kukuruzno ulje, ulje od kikirikija,maslinovo ulje, losos, tuna, bakalar.Izbjegavajte:meso,perad,mliječne proizvode,jaja,kao i prerađevine istih(sir,jogurt,majoneza i sl.).

Prihvatite li ovaj prijedlog prehrane,da isprobate biljnu prehranu,suočiti će te se s pet glavnih izazova:

-Prvih tjedan dana,dok se vaš probavni sustav prilagođava,mogao bi vas mučiti uznemireni želudac.To je prirodno i obično ne traje dugo.

-Morati će te tome posvetiti nešto vremena.Drugim riječima,trebat ćete naučiti neke nove recepte,biti spremni isprobati nova jela,pa i otkriti nove restorane.Otkriti jela u kojima zaista uživate.U tome je ključ.

-Morat ćete se psihički pripremiti.Mnogi(ja sigurno)od nas naučeni su misliti da bez mesa to nije pravi obrok.Morat ćete pobjediti tu predrasudu.

-Nećete moći odlaziti u iste restorane,a ako to i bude moguće,sigurno nećete moći naručivati ista jela.

-Vaši prijatelji,obitelj,kolege možda vam neće pružiti podršku.To je njihov problem,ne vaš.

Evo i nekoliko dobrih strana:

-prehrana biljnim namirnicama je jeftinija od prehrane životinjskim namirnicama,ali dok učite možda će te trošiti nešti više novca,isprobavajući stvari.Učinite tako. Isplati se!

-hranite se dobro.Ako jedete vani isprobajte razne restorane.

-jedite dovoljno.Možda je vaš cilj izgubiti kilograme.To je u redu,a hraneći se biljnim namirnicama,sigurno ćete ih izgubiti.Što god bio vaš cilj,nemojte gladovati!

-jedite raznovrsno.Miješanje je dobro i kako biste dobili sve potrebne hranjive tvari i kako biste održali zanimanje za takvu prehranu.

Poanta je u tome da se možete hraniti namirnicama biljnog podrijetla s velikim užitkom i zadovoljstvom.

Pokušajte makar na mjesec dana,pa onda odlučite!Ustrajete li dobrobit je višestruka!

 

AstroTarot

Vrhunski tarot majstori, vidovnjaci, i astrolozi! Zabavite se uz naš besplatni tarot i horoskop , rune i numerologija Članak slobodno podjelite sa prijateljima ili na svojim stranicama (uz navođenje izvora)