Kineska mudrost i filozofija

horoscope guru
Jin i Jang
Jin i Jang

Što je to kineski stil u načinu življenja, u mišljenju, umjetnosti, kulinarstvu, zvjezdoznanstvu i ostalom? Iako je ovo ogromno područje, istražili smo za vas barem neke zanimljive detalje, a sve u namjeri da vam približimo gore spomenuto.

„Upoznati druge je pametno,
Upoznati sebe je mudrost.
Upravljati drugima zahtijeva silu,
Upravljati sobom zahtijeva prosvjetljenje.“

Lao Ce

Niti jedan Kinez ili Kineskinja neće vas dočekati bukom. Na licima ovih ljudi tradicionalno stoji blagi osmijeh, ono što mi nazivamo smiješak, a toliko je karakterističan za zapadnjački znak Vage. Upravo taj znak i opisuje Kinu u mundanoj astrologiji. Ljubaznost, blagost, mirnoća, diplomacija, sposobnost da se razumije i stavi u položaj drugoga. To su osobine koje su na vrhu ljestvice vrlina u kineskom stilu življenja.
Ako odete u kineski restoran (onaj autentični) nećete doživjeti žurbu ili senzaciju, a svi okusi koje isprobate možda će vam biti egzotični, no servirani na jednostavan, čak i pomalo skroman način. Kombinacije s rižom birat ćete sami, prema svom osjećaju. Nema nakićenosti, pompoznosti, no uvijek je prisutan osmijeh kao znak dobrodošlice i iskrene ljubaznosti.

Čak i kad se radi o borilačkim vještinama, za Kineze je važniji onaj trenutak mira i meditacije u kom se borac priprema za borilački potez, nego sam pokret kao senzacija. To je odraz i kineske filozofije, koju zapadnjaci ne razumiju uvijek najbolje.
Iako je Dhamma padam ili Put ispravnosti na neki način sveta knjiga budizma nastalog zapravo u Indiji, prihvaćanje istog na kineskom području govori o prirodi mentaliteta koji prije svega cijeni toleranciju i mudrost u najdubljem smislu te riječi. Jedno od obilježja kineske kulture jest i pažljivost. O njoj nalazimo riječi i u spomenutoj knjizi:

„Pažnja je put bez pogibelji,
A nepažnja je put u smrt.
Gdje pažljivi ne umiru,
Nepažljivi su već mrtvi.“

Pokušat ćemo izdvojiti neke od najpoznatijih tekovina vezanih uz Kinu.

Yin i Yang su dva osnovna načela na kojim počiva energija svijeta. To su sile koje su međusobno ovisne i suprotstavljene, a svaka u sebi sadrži sjeme razvoja za onu drugu. Njihov princip je zapravo dijalektički, tj. funkcioniraju kao jedinstvo suprotnosti. Yin predstavlja sve ono što je tamno, vodeno, žensko, pasivno, dok je Yang ono što je svjetlo, zračno, muško i aktivno. Usporedimo li to sa zapadnjačkim astrološkim znacima, Yin bi bili oni vodeni i zemljani, tradicionalno nazvani ženski (Rak, Škorpion, Ribe, Bik, Djevica, Jarac), a Yang bi bili oni zračni i vatreni znaci, tradicionalno muški (Blizanac, Vaga, Vodenjak, Ovan, Lav, Strijelac). Očito je da Kinezi znaju na mudar način pojednostavniti stvari, pa tako i u ovom.

Kad smo već kod astrologije, Kinezi poštuju 60-godišnji ciklus u kom se smjenjuje 12 životinja (opet je broj 12 u pitanju!), no svaka vlada po godinu dana. Zašto 60? Zato jer pet elemenata predstavlja per osnovnih sila u prirodi, a 5×12=60. Kombinacija 5 elemenata i 12 znakova daje 60 godina. Nije isto da li ste npr. vodeni ili drveni Tigar. To su varijante koje daju različite osobine. Poznato je isto tako da se tek svakih 60 godina rađa vatreni Konj i da je to godina kad žene u Kini izbjegavaju roditi.
Priču o 12 životinja koje su došle Budi vjerojatno ste već čuli, pa je nećemo ponavljati. Prema njihovom redosljedu dolaska, poredali su se i znaci u kineskom horoskopu.
Ovo je godina Štakora u kojoj se može očekivati da će sportske aktivnosti kao što je Olimpijada biti i te kako pametno organizirane, a ni financijska dobit po Kinu neće biti zanemariva.

Kineska religija nije jedinstvena. Prisutan je velik broj filozofskih pravaca, a najznačajniji su budizam, konfucijanizam i razna narodna vjerovanja. Kinezi su na svoj način praktični, jer sami biraju ono što im se u datom trenutku života i razvoja čini najprimjerenije. Utoliko su čak i moderniji od zapadnjaka.
No ono što je svakako karakteristično i razlikuje ih od zapadnjačkog sustava, a tipično je za istok, jest opća orijentacija na unutrašnje biće i nadilaženje vanjskog, bar kad se radi o tradicionalnim sustavima.

„Ono što jesi,
Rezultat je onog što si mislio.“

Buda

„Kad vidiš časnog čovjeka,
Ugledaj se u njega,
Kad vidiš nečasnog čovjeka,
Ispitaj samog sebe.“

Konfucije

Predlažemo vam da uz jedan obilan sladoled istražite što je još zanimljivo u zemlji u kojoj je i stvoren (sladoled), kompas, kao i barut. Zanimljiva dostignuća, zar ne?

Usput možete na Internetu potražiti neki zanimljiv kineski recept poput prženih račića ili riže u slatko-slanom umaku, a ni kombinacije mesa s medom nisu nepodnošljive. Dinstani bambus posebno je ukusan. Sve smo probali u jednom kinesko-bečkom restoranu. Kao pripremu za Olimpijadu, da bismo se mogli bolje uživjeti u prijenose.

Predviđamo da će ove godine sport biti povezan s filozofijom više nego ikad!

Konfučije
Konfučije

AstroTarot

Vrhunski tarot majstori, vidovnjaci, i astrolozi! Zabavite se uz naš besplatni tarot i horoskop , rune i numerologija Članak slobodno podjelite sa prijateljima ili na svojim stranicama (uz navođenje izvora)