Kako živjeti s tugom

horoscope guru

2010-11-01 20:04

 

 

Svatko je u životu barem nekad bio tužan, netko samo ponekad, a netko vrlo često. To je osjećaj, koji svakome u tuzi izgleda, kao da traje vječno. Ali obično to ne traje jako dugo, od nekoliko sati do možda nekoliko dana. Dublji i jači osjećaj tuge, koji traje dulje, naziva se potištenost (depresija).


Piše: STJEPAN ŠABAN, dipl.ing.

Objavljeno u ‘Vašem zdravlju’ br.69 za prosinac 2009. i siječanj 2010.

Što je tuga? 

Prije 2 500 godina tugu su ljudi nazivali ‘crna žuć’ ili melankolija, o kojoj je i Hipokrat pisao. Bila je shvaćana isto kao i druge bolesti poput dizenterije, bolesti pluća i sl.

Tuga je jedan od mnogobrojnih ljudskih osjećaja, kada čovjek izgubi nešto važno ili je razočaran u nečemu, što se dogodilo njemu osobno ili nekom drugom. Kada je čovjek osamljen, vrlo često se osjeća tužnim. Kada je čovjek tužan, svijet mu izgleda mračan i neprijateljski, ništa ga ne može potaknuti da gleda unaprijed, te gubi uobičajene dobre osjećaje. Tuga u čovjeku stvara osjećaj kao da stalno plače, a često izaziva i suze, koje je teško zaustaviti. Kod toga suze imaju učinak olakšanja. Osjećaj usamljenosti izaziva potrebu za društvom, koje će podijeliti osjećaj tuge kroz razgovor o njenim uzrocima, čime se također postiže osjećaj olakšanja. Olakšanja, koja čovjek tada osjeća, izgledaju kao skidanje nekog tereta s leđa.

Normalan osjećaj tuge - Osjećati ponekad tugu prirodan je događaj. Možda niste ostvarili nešto, što ste ste željeli, ili vam možda netko nedostaje, ili vam netko koga volite ne želi biti prijatelj, ili vam neki uvjeti stoje na putu ostvarivanja vaših želja, ili neki drugi od mnogobrojnih razloga, može izazvati osjećaj tuge.

Najčešći razlozi tuge su zbog gubitka ili razdvajanja, teške promjene ili razočarenja zbog nečega, ili problemi u međusobnim odnosima. 

 

Gubitak i razdvajanje – Ovo je najčešći uzrok tuge. Vrlo je tužno izgubiti nekoga, tko vam mnogo znači. Smrt u obitelji ili smrt prijatelja izaziva dugotrajni osjećaj tuge. Gubitak voljene osobe zbog smrti izaziva ne samo osjećaj tuge, nego i boli, kao najdublji oblik tuge. Druga vrsta tuge nastaje razdvajanjem, koje nastaje rastavom, a predstavlja također gubitak, kojeg usprkos shvaćanja situacije razumom, čovjek teško prihvaća kao novu situaciju. I ovaj osjećaj tuge ostaje kroz vrlo dugo vrijeme.

Promjene - Promjene, koje nastaju napuštanjem nečega ili nekoga, kao npr. preseljenjem u neki drugi grad ili zemlju, promjenom radnog mjesta ili promjenom škole, napuštanjem starih prijatelja i znanaca izaziva osjećaj tuge. Odlazak braće ili sestara iz obitelji ili mjesta stanovanja izaziva isto osjećaj tuge.

Razočarenja - Razočarenja zbog slabog rezultata u sportu, školi, poslu, ili zbog nepozivanja na neki susret može izazvati osjećaj tuge, kao prirodnu reakciju na događaj. Veličina osjećaja tuge ovisi o odnosu veličine gubitka ili razočarenja prema očekivanju.

Odnosi - Dobri odnosi s okruženjem donose u većini slučajeva sreću i zabavu u životu. Ali napetosti, sukobi, povrede osjećaja, nerazumijevanje ili prekidi u važnim odnosima mogu isto izazvati tugu.

Kada je tuga problem? 

Ako osjećaj tuge potraje predugo i ostaje preduboko, sprečavajući čovjeka da uživa u dobrim stvarima života, tada se takav osjećaj naziva potištenost. Najčešći simptomi potištenosti su:

– osjećaj ispraznosti i ukočenosti

– osjećaj beznađa

– osjećaj krivnje i beskorisnosti

– osjećaj osamljenosti i nevoljenosti

– osjećaj razdražljivosti i neugode, a moguća je i agresivnost

– osjećaj sebe kao nepotrebne i suvšine stvari

– imati probleme koji mozak stalno opterećuju poslom, školom ili sl.

– osjećati manjak energije za bilo kakvu inicijativu

– spavati premalo ili previše

– jesti previše ili premalo

– biti nemiran (nemati strpljenja ni za sjedenje, ni za odmor)

– imati zdravstvene poteškoće (bolove u trbuhu, glavobolje, bolove u prsima i sl.).

Ljudi, koji su potišteni, vrlo često to niti ne uočavaju. Najčešće okolina prva primijeti promjene, koje su se dogodile na potištenoj osobi. Događa se, da potištene osobe za prevladavanje osjećaja pribjegnu konzumaciji alkohola i droge. 

Pomoć i samopomoć

Vrlo je važno pomoći ljudima u depresiji. Prvi je korak sigurno opušteni razgovor o problemima i traženje pomoći stručne osobe. U današnje spoznaje o mogućnostima liječenja sigurno spadaju određena farmakološka sredstva, ali u samo nekom kraćem razdoblju. Ako ona ne otklone duboko zasađene korjene potištenosti, tada su neophodne psihoanalitičke ili hipno-terapijske metode, koje sigurno značajno popravljaju stanje. U važno popravljanje stanja sigurno spada i samopomoć.

Svaki čovjek, koji je svijestan stanja svoje potištenosti, može si značajno pomoći u prevladavanju tog stanja, kako bi se mogao lakše nositi s teretom svakodnevice. U najvažnije načine samopomoći spadaju:

Vježbe disanja – Disanje je normalna aktivnost organizma, ali duboko i opušteno udisanje i izdisanje s osjećajem, pomaže pri opuštanju od napetosti i potištenosti. Fokusiranje na disanje drži u potpunosti mozak usredotočen na tu aktivnost i kao integralni dio razmišljanja i meditacije omogućava smanjenje napetosti.

Smijeh – Veselje i smijeh imaju izvanrednu ljekovitost. Imajte i blizini neku knjigu šala. Kad osjetite sjetu, uzmite knjigu šala i nasmijte se od srca. Dobar smijeh uspostavlja bolju ravnotežu antagonističkih procesa u organizmu i jača imunološki sustav organizma, bolje podnoseći životne probleme.

Povratak prirodi – Hodajte ili šetajte u parku ili prirodi. Sjednite kraj vodoskoka ili promatrajte scenu udaljene prirode, koja opušta i potiče maštu.

Zahvalnost – Napravite popis tri do pet pozitivnih događaja u svojem životu, koji su ostali u sjećanju kao važni za vaš život. Razmišljajte o svakom od njih posebno i shvatite njihov utjecaj na osobni život.

Davanje sebe – Oraspoložite svojim riječima nekoga tko i vas može oraspoložiti. Nazovite neku stariju osobu iz šire obitelji ili prijatelja i popričajte s njom. Pričuvajte nečije dijete neki puta, prošećite nečijeg psa, ako mu je vlasnik spriječen zbog nekog hitnog posla, pomognite nekom nešto i vidjet ćete korist u svojoj duši.

Vježbajte – Tjelesna aktivnost pomaže vašem raspoloženju. Očistite korov u svojem vrtu, uredite si stan, pokušajte žurno hodati ili provedite neku drugu tjelesnu aktivnost, osjećat ćete se ne samo bolje, nego ćete biti i zdraviji.

Pažnja – Za neki blagdan ili važan osobni ili porodični dan pošaljite pismo ili čestitku nekome, kome je stalo do vas.

Povratite snagu – Svi mi imamo neotkrivenu snagu u sposobnostima, u kojima smo talentirani. Iskoristite povremeno svoju snagu u takvim aktivnostima.

Posvetite se nečemu – Posvetite se vrtu, kućnim biljkama, kućnim ljubimcima ili sl. Kada nešto potpomažete, osjećate ljubav prijenosom pažnje kao oblika darivanja.

Isprika – Krivnja i jadikovanje nalaze se posvud oko nas kao velik teret, koji pridonosi neraspoloženju, odvlačeći panžju od uzroka. Ponudite uljudnu ispriku za izrečene ili napravljene stvari, koje su nekog oneraspoložile ili povrijedile. Osjećat ćete se lakše čak i ako se samo kajete, ako niste u mogućnosti osobno se ispričati.

Važno je prilikom samopomoći u potištenosti biti uporan u dobivanju potrebne snage za ostvarivanje svojih ciljeva. U početku ciljevi trebaju biti manje zahtjevni, ali ih treba strpljivo provoditi svakodnevno, korak po korak. Za svako ostvarenje ciljeva trebate si čestitati i nagraditi se, jer je to put izlaska iz sjene potištenosti.

Nedvosmisleno je korisna (a nekad i neophodna) određena pomoć u svladavanju potištenosti: od psihičko-emocionalnih savjetovališta do direktne liječničke pomoći, ali odlučujuće korake i uz takvu pomoć čovjek mora učiniti sam.

 čLANAK NAM JE USTUPIO g. sTJEPAN šABAN, ZA VIŠE KLIKNITE NA LINK. sites.google.com/site/stjepansaban/snagaemocija

 

 

AstroTarot

Vrhunski tarot majstori, vidovnjaci, i astrolozi! Zabavite se uz naš besplatni tarot i horoskop , rune i numerologija Članak slobodno podjelite sa prijateljima ili na svojim stranicama (uz navođenje izvora)