Jelovnik i stil prehrane

horoscope guru

OVAN
Zbog toga što im je vladar Mars, na njihovom jelovniku uvijek se treba naći nešto konkretno, no ne mora biti sočno. Mnogi Ovnovi i Ovnice ne mogu zamisliti obrok bez mesa, a ono obavezno mora biti dobro pečeno. Nisu ni protivnici roštilja, no taj je obično onako s nogu, ili s prijateljima. Po karakteru su više sportski tipovi, pa ne vole duga sjedenja, nego radije brzo pojedu ono što im je u tanjuru. Neki pripadnici vole sami pripremati hranu i u tome su odlični, jer su pravi individualci. Vole sve što je čvrsto, konkretno, a bitno im je da im hrana daje snagu i energiju za mnoge aktivnosti kojim su izloženi. Također više vole slano. Trebaju paziti da ne jedu prebrzo, izbjegavati fast food (kojem se odaju zbog brzog stila života) i dovoljno sažvakati hranu. Povrće je obavezno konzumirati i uz meso. Iako inače nisu tome skloni, mnogi od njih baš će u idućim mjesecima odlučiti promijeniti stil prehrane, a neki se se okrenuti vegetarijanstvu.

BIK
Za njih se može slobodno reći da su najveći gurmani Zodijaka, najveći kušači, često debeljuškasti, a mnogi odlični kuhari rođeni su baš u ovom znaku. Za sve je kriva zemaljska Venera koja vlada ovim znakom. Oni najmaštovitiji i najkompliciraniji recepti, obavezno s mnogo sosa, masivni, u velikim količinama, sve ono što se topi pod nepcima, tako bi se otprilike mogla opisati kuhinja Bikova. Hrana im je važna i za njih je ona sredstvo uživanja u životu. Jela moraju biti konkretna i sočna, a količna neupitna. Mrze grickalice i svu sjemenkastu hranu. Nemaju ništa protiv masnoća i pečenja, dapače. Druga slabost su im kolači svih vrsta, a moraju biti što kaloričniji ili zasitniji. Sve se obično odražava na njihovoj figuri, koja je obično korpulentnija. Oni svakako trebaju sebi odrediti mjeru, pa kako znaju kvalitativno pripremiti divna jela, tako trebaju poraditi na smanjivanju kvantiteta hrane koju unose u organizam.

BLIZANAC
Ako postoji ljubitelj sendviča, onda je to Blizanac. Najdraži su im oni mali, pomalo pikantni. Ovi tipovi jedu kao ptičice, sve po malo i svugdje, a obično i brzo. Vole i žitarice, kao i sjemenke. Rado će pojesti i neku finu tjesteninu. Što se mesa tiče, ne vole ga previše, skloniji su manjim količinama peradi ili sinije ribe koju kombiniraju s povrćem. Ono što je dobro kod njih je da vole svježe pripremljenu hranu i jedu više puta na dan, a u manjim obrocima. Ono što ne valja je da su skloni nervozi ili čak preskaču obroke. Važno im je da na tanjuru bude raznovrsnih laganih kombinacija, jer ne podnose dosadu. Oni jedino trebaju poraditi na pravilnom uspostavljanju ritma prehrane, spavanja i šetnji na svježem zraku. Obično su vitki.

RAK
Rakovi i Račice najbolji su domaćini, a onda i vrsni i maštoviti kuhari. Takav im je i pristup prehrani. Pravi su majstori u pripremanju i konzumiranju povrtnih variva, nisu protivnici mesa, no skloniji su jušnoj hrani, pa tako pripremaju i razne mesne umake. Ono čemu se posebno vesele jest sve vezano uz more. Nitko kao oni ne zna tako dobro pripremiti škampe, sve vrste riba, a i tjesetenina im dobro ide. Obroke serviraju na vrlo maštovit način i ugodan za oko. Također su upoznati s načinima i metodama alternativne prehrane, bilo makrobiotičke, bilo neke slične, pa neki pripadnici ovog znaka takvu i upražnjavaju. Oni zaista nemaju mana što se prehrane tiče, a ono u čemu (samo) neki od njih znaju pretjerati jest prevelika količina alkoholnih pića (obično se radi o vinu).

LAV
Vole pečenja, kao i složena jela. Važno im je da jelo odiše raskoši i da djeluje bogato, gotovo glamourozno. Neki idu do takve krajnosti da jedu isključivo iz pozlaćenog ili sličnog vrlo otmjenog posuđa. Slastice moraju biti tako pripravljene i složene kao da se dočekuje nekog kralja. Njima je bitno da trpeza bude što bogatija i što raskošnija, jer ne postoji skroman Lav. Vino mora biti najbolje kvalitete i prave marke. Samo godine najboljih berba dolaze u obzir. Iako nisu izjelice, (jer im je važniji vanjski sjaj trpeze), neki pripadnici ovog znaka ipak natuku suvišne kilograme, pa poslije prelaze u drugu krajnost – krajnji asketizam i post. No samo dok ne budu zadovoljni sobom, jer onda se opet vraćaju na stare navike.

DJEVICA
Znak Djevice tradicionalno vlada svime što je povezano uz prehranu, pa ovdje možemo naći prave stručnjake za to područje. Postoje krajnji tipovi koji hranu važu i mjere vagicom poput farmaceuta, no postoje i oni koji uglavnom analiziraju sve što su kupili, odvagali, a onda po mjeri u lonac. Ako postoji osoba koja točno zna cijene namirnica na tržnici ili gdje se jedino može kupiti točno određen proizvod, onda se sigurno radi o Djevici. Obroci su im pažljivo pripremljeni, i sadržajno i količinski. Jedu točno ono što žele i onako kako žele. Obično se radi o zdravoj hrani, žitaricama, seitanu, povrću pripremljenom na specifičan način, sojinim pripravcima, te manjim količinama bijelog mesa. Kolači su obično od voća, što prirodniji. Mana Djevica (koje u ovom svemu zaista mogu djelovati savršeno) jest da zbog prevelike pripreme, izgube svaku spontanost, pa njihov boravak za stolom ponekad više slični boravku u nekoj zdravstvenoj ustanovi za probavne bolesti, nego opuštenom okupljanju i ručku.

VAGA
Kod njih se na stolu uvijek mora naći poneka ruža ili sličan cvijet. Hrana im mora biti ukusna i odmjerena. Ne vole masnoće, a skloni su svim varijantama povrća, mada nisu protivnici mesa. Za njih je prehrana još jedan u nizu profinjenih rituala, gdje i ono što se unosi u organizam treba biti pažljivo složeno, pripremljeno, a naročito im je važno da jela dobro izgledaju, jer su najveći estete Zodijaka. Znaju jesti u miru i s mjerom, ako su sami sa sobom u ravnoteži. U suprotnom, ima Vaga koje znaju pretjerati, a najveća slabost su im fino pripremljeni kolači i slastice. Najviše vole one kremaste ili voćne sa svijetlim bojama najraznovrsnijih krema. Jako vole i sladoled, a od žitarica im je najdraža riža.

ŠKORPION
Ovo su pravi ljubitelji roštiljada, svega što treba rezati i peći, no ne pretjeruju u količinama. Hrana koju oni unose u svoj organizam mora biti dobro začinjena, a najsretniji su ako je vrlo pikantna. Začini su njihova slabost, a u istim često znaju i pretjerivati. Jako im je važno da hrana ima točno određeni okus, a i raznovrsne salate koje vole pripremati dobro začine nekim specifičnim začinom. Mrze bljutave i za njih bezokusne juhice, za njih sve treba biti određeno i naglašenog okusa. Kad pretjeraju (ne u količinama, nego u začinima), obično se liječe drastično, tj. uopće ne jedu. Tako mogu dosta dugo izdržati, jer su žilavi, a u gladovanju također znaju i pretjerati. Za njih je važno da ne idu iz krajnosti u krajnost.

STRIJELAC
Ovo je još jedan veliki gurman Zodijaka. To je zato jer Strijelcem vlada Jupiter koji je planet širenja i dobre volje i prilika. Strijelci jedu doslovno sve što im dođe pod ruku, pravi su svežderi. Kako zaista znaju uživati, a vole se i našaliti na svoj račun, s njima je obično ugodno, pa se često nađu na većim okupljanjima s povelikom količinom hrane. Meso, riba, povrće, kolači, kreme, med i mlijeko, sve to s lakoćom nestaje u njihovom trbuhu. Posljedice mnogi od njih osjete na svojoj žuči, pa ima pripadnika koji se znaju odlučiti na radikalne rezove. Takvi upadaju u faze raznih dijeta koje im ubrzo dosade. Neki izabiru metode cjelodnevne konzumacije samo jedne namirnice, poput jabuka, kako bi očistili otrove iz svog tijela. U svakom slučaju za njih je i te kako važna mjera i ravnoteža u prehrani, a uspiju li u tome, postaju pravi primjeri kvalitetnog življenja i uživanja u jelu i piću.

JARAC
Što se prehrane tiče, Jarci su jedan od najskrominijih znakova. Njima vlada Saturn, planet odricanja, napretka i ozbiljnih namjera. Jarci bi s lakoćom mogli preživjeti samo na kruhu i vodi. Važno im je da hrana „obavlja svoju funkciju“, tj. svrhu, pa unose u sebe konkretne stvari poput mesa i raznih variva, vrlo svjesni kako će im to dati snage za dugotrajne napore kojim se izlažu. Mnogi od njih, zbog svog „hladnog“ znaka i reumatičnih kostiju, pravi su obožavatelji mediteranske prehrane, jer im maslinovo ulje, masline, riba, razne paste i slično, na najbolji način griju dušu i tijelo. Inače vole prirodnu hranu, pa se među njima može naći i ljubitelja voća i žitarica. Više vole slano, ne vole ništa umjetno, a nisu neki ljubitelji kolača, osim ponekad čokolade. Pametno se hrane i znaju ekonomizirati svojim snagama.

VODENJAK
Sve novo i neistraženo područje je njihova jelovnika. Ako ste se koji put u životu našli u prilici da isprobate neko potpuno novo i još neviđeno jelo, sigurno je kuhar bio Vodenjak. Vole sve vrste najneobičnijh umaka, egzotičnih začina, pa takve pripravke stavljaju i u ona jela u koja treba i u ona u koja ne treba. Za njih je kuhinja i stol eksperiment, pa tko je spreman na takvu avanturu, samo naprijed. Ljubitelji tradicionalne kuhinje s Vodenjacima će sigurno ostati gladni. Od vodenjačkih recepata tipični su oni tipa pečenka s grožđem, ili iznutrice mladog janjeta u umaku od rijetkih gljiva. Tko voli, nek izvoli. Oni umjereniji tipovi vrlo su skloni alternativnoj prehrani, pa su mnogi Vodenjaci vegetarijanaci (zbog svoje humane crte), što je posljedica njihova stava, a ne potrebe za zdravljem. Kod njih je važno samo da ne pretjeraju u ekscentričnosti i da jedu što je smirenije moguće, bez ispada i živčanosti.

RIBE
Duboko modro more nema granica, pa tako ni riblja mašta. U stanju su pojesti i morske trave, a sve vrste školjki, rakova, riba, pa i planktona, naći će se uspješno pripremljeno na njihovom jelovniku. Pravi su majstori morskih delicija. Slabost im je miješanje raznih stilova, pa koji put na njihovom stolu možete naći više jela, no koja obično ne idu zajedno. Također im je mana da vole miješati koktele, no i tu se nađe raznih ostataka sokova i sličnog, a rezultat može biti pravi bućkuriš. Uz dobru organizaciju, Ribe su ipak najbolje u mediteranskoj i svim vrstama morske prehrane, a to i njima samima odlično odgovara. Inače su ženski pripadnici ovog znaka najbrojniji kušači raznih dijeta, više onako iz navike, nego što su učinkoviti. Također je važno da dobro peru hranu prije pripreme, jer su Ribe sklone infekcijama i otrovanjima. Uz njihovu maštu, moguća je lijepo složena raznovrsna trpeza.

Horoskop-pizza
Horoskop-pizza

AstroTarot

Vrhunski tarot majstori, vidovnjaci, i astrolozi! Zabavite se uz naš besplatni tarot i horoskop , rune i numerologija Članak slobodno podjelite sa prijateljima ili na svojim stranicama (uz navođenje izvora)