Ima li ljubomora veze s ljubavlju

Kad osjetite ljubomoru vrjeme je za nježni razgovor s partnerom,nikako za optuživanje ili samoodbranu, samo tako ćete krenuti prema ljubavi.

Što vam prvo padne na pamet kad pomislite na ljubomoru?Je li to narodna uzrečica: Gde ima ljubavi ima i ljubomore? Možda je to mudrost Arthura Schopenhauera: „Ljubomora se uvjek rađa s ljubavlju, ali ne umire uvjek s njom“, ili je u pitanju neka treća poslovica, citat, uvjerenje? Kad je rječ o ljubavnim odnosima, neki ljubomoru doživljavaju kao dokaz ljubavi a drugi kao uskraćivanje prava na slobodu. Mnogima sopstvena ljubomora razdire dušu i srce, a tuđa im hrani ego, pa je čak i podstiču. Retki su oni čiji odnos ljubomora ne narušava, a život ispunjava patnjom. Ljubomora se najčešće pojavljuje kao posledica nezdravog odnosa ili, još češće – nezrelih ličnosti. Malo je onih koji nikada nisu osjetili ljubomoru, no ako je rječ o bliskim odnosima, bili oni ljubavni, prijateljski ili porodični, iako nije rjetka, ne znači da je sasvim prirodna i zdrava.

Ponekad ljudi misle da je osjećaj ljubomore na nekog ili prema nekome dokaz da ih vole ali ljubomora, zapravo, ima malo veze s ljubavlju, a znatno više sa strahom od gubitka i osećajem nesigurnosti. U temeljima svake ljubomore je osjećaj da partner želi da bude ili može bez nas, da mu nismo privlačni, a sve to može da nam znači da više nismo vredni (ljubavi). Što se više osjećamo ugroženo ili odbačeno, naše sumnje dobijaju veće razmere, a postupci na koje smo spremni mogu i nas same iznenaditi. Nesigurnost se polako pretvara u bespomoćnost, a ona u osećaj da smo izdani. Preplave nas snažne emocije koje katkad ne uspevamo da obuzdamo. Mješaju se strah i ljutnja. Posledice mogu biti nemir, teskoba, anksioznost, pa i depresija.

Ipak, nije svaka ljubomora neurotična ili patološka. Ponekad ljubavni partner svojim ponašanjem može da izazove naš odgovor u vidu ljubomore, a čak i kada na najmanji povod reagujemo ljubomorom, cilj nam je da zaštitimo odnos. U tome nema ništa loše, ako je naš odgovor primeren. Otvoreni razgovor razjasniće nesporazume, a jasnim postavljanjem zdravih granica u budućnosti ćemo izbeći mnoge nesuglasice. Neurotična ljubomora, pak, ne traži ni povod ni dokaze. Ona raste i razvija se u mašti ljubomorne osobe i može da umori obe strane u odnosu. Ljubomora lako zatruje odnose. Mnogi parovi u početku ignorišu problem, a kad shvate da im se odnos promenio, često je prekasno. Zato je važno prepoznati prve znakove kako bismo mogli da preduzmemo odgovarajuće korake i sprječimo propadanje odnosa.Bez obzira na to da li je reč o našoj ili partnerovoj ljubomori, trebalo bi preduzeti korake kako nam ona ne bi narušila ne samo odnos već i zdravlje i mir. Budite sprjemni na obe mogućnosti.

Osvjestite pravi razlog ljubomore umesto da reagujete udaljavanjem ili ljutnjom. Nije svako ljubomoran iz istog razloga. Ponekad je reč o emocionalnoj nezrelosti, a ponekad sopstvenim nepromišljenim ponašanjem izazivamo pogrješne zaključke i nesporazume, ili je rječ o nekom prethodnom iskustvu koje kod partnera izaziva strah da će nas izgubiti. Ljubomora se može pojaviti i kad zanemarimo partnera zbog obaveza, dece ili nekog problema. Kad shvatite o čemu je rječ, lakše ćete napraviti plan kako dalje.

Razgovarajte s partnerom i pokažite mu razumjevanje. Nežan pristup u kom iskazujete spremnost da zajednički rješite situaciju pomoći će više od ljutnje, samoodbrane ili svađe. Ako shvatite da svojim ponašanjem izazivate reakciju, budite sprjemni na promjenu, ali ne odustajte od svojih prava na izbor navika i ponašanja koji nikoga ne vrjeđaju.

Dođite do zajedničkog rješenja, dogovora i plana. Da bi vaš odnos ponovno bio funkcionalan, oboje morate da preuzmete odgovornost. Dogovor koji postignete treba da bude pravedan i obostrano prihvaćen.

Trudite se više jedno oko drugoga. Obnovite ljubavnu hemiju kvalitetnijim odnosom, naročito ako ste dugo zajedno. Ponekad je reč samo o tome da jedno drugo shvatate olako i ne trudite se kao u početku odnosa.

Ne odustajte u traženju rešenja. U slučaju da ne možete sami da rešite situaciju, zatražite stručnu pomoć, bračno ili partnersko savetovanje. Neutralna stručna osoba posavetovaće vas kako da obnovite komunikaciju i vratite poverenje. Ipak, to nije uvek moguće. Raskid odnosa s osobom koja vas ugrožava, ne poštuje vaša prava ili vas neutemeljeno optužuje i vređa ponekad je jedino rešenje, ali ćete barem znati da ste pokušali sve što ste mogli da spasite vezu.

Osvestite šta zapravo osećate. Ljubomora je kombinacija straha i ljutnje, međutim ta osećanja su i te kako različita, a i naš odgovor na njih. Stisnut želudac ili bol u grudima verovatno su uzrokovani strahom, a stisnute šake i vilica govore da je reč o ljutnji. Kad prepoznate šta osećate, zapitajte se otkuda to dolazi i čime je izazvano. Nakon toga bićete spremniji da se otvorite partneru.

Partneru asertivno iskažite osećanja. Ako otvoreno kažete kako se osećate, umesto da ga napadnete i optužite, verovatno ćete doživeti potpuno drugačije ponašanje s druge strane – umesto samoodbrane, kao prirodne reakcije, partner bi mogao da vam pokaže više poštovanja i razumevanja, što će samo po sebi umanjiti vašu napetost.

Osvestite na šta vas to osećanje upozorava. Svaka kriza, prilika je za rast. Možda je vreme da proživite i integrišete neko osećanje ili povredu koju niste iscelili. Tražeći odgovore doći ćete do onog dela koji je spreman za isceljenje. Postavićete prioritete i zatražiti ono što vam je važno, bez osećanja nemoći, straha i ljutnje.

Promenite ograničavajuća verovanja koja izazivaju ljubomoru i tako sabotiraju vaš odnos. Osvešćavanjem pravog uzroka problema možete doći do dubokih uverenja koja vas sprečavaju da budete srećni. Zamenite ih onim osnažujućim i pozitivnim uz pomoć različitih tehnika (npr. theta isceljivanje) i opraštanjem. Sensa je već predstavila mnoge tehnike, odaberite onu koja vam najviše odgovara.

Poradite na samopouzdanju i slici o sebi. Introspekcija, izraživanje ljubavi prema sebi i vođenje dnevnika emocija samo su neki od alata za jačanje samopouzdanja. Ojačajte sliku o sebi, a rezultat će biti upravljanje sopstvenim emocijama kao i više radosti i otvorenosti u odnosima.

AstroTarot

Vrhunski tarot majstori, vidovnjaci, i astrolozi! Zabavite se uz naš besplatni tarot i horoskop , rune i numerologija Članak slobodno podjelite sa prijateljima ili na svojim stranicama (uz navođenje izvora)