Halloween ili noć vještica

horoscope guru

 

noć vještica

Uz Božić najkomercijalniji praznik u svijetu, a posebice u Americi, je Halloween. Halloween, ili kako ga se naziva kod nas – Noć vještica, puno je stariji od samog Božića. Njegovi počeci pronalaze se u keltskoj kulturi u 5. stoljeću prije Krista.

Kelti su živjeli na području današnje Velike Britanije, Škotske, Irske i sjeverne Francuske. Prema njihovu kalendaru godina se dijelila na dva velika razdoblja: razdoblje svijetla i razdoblje tame i hladnoće.

Upravo u noći 31. listopada završavalo je keltsko ljeto i započela hladna i mračna zima. Tu posljednju noć u godini ljeta Kelti su posvetili bogu smrti Samhainu vjerujući kako je te noći dopušteno dušama mrtvih da posječuju svoje domove.

Štovanje boga Samhaina započelo bi u noći 31. listopada i trajalo tri dana. Kelti su vjerovali da u ta tri dana duše pokojnika lutaju u potrazi za živim tjelima. Da bi ih duhovi izbjegli, morali su se maskirati da izgledaju što strašnije, zapravo što sličnije mrtvacima. Smatra se kako je to početak današnjeg maskiranja u vrijeme Halloweena.

U sklopu rimskih osvajanja tokom 1. stoljeća obuhvaćena su i područja koja su nastanjivali Kelti. Sličnu svetkovinu odavanja počasti mrtvima krajem listopada imali su i Rimljani, pa su taj običaj jednostavno “spojili” s keltskim.

Sljedeći zančajniji događaj u razvoju današnjeg Halloweena dogodio se 835. godine. Te godine je katolička crkva na čelu s papom Bonifacijem IV 1. studeni proglasila Danom svih svetih, odnosno All Hallows Day. Večer uoči 1. studenog prozvana je All Hallows Eve od čega dolazi moderni izraz Halloween.

Iako je svoju komercijalizaciju Halloween postigao u Americi, tamo je zapravo najkasnije udomaćen. Prilikom velikih emigracijskih kretanja stanoništva, taj su kontinent preplavili različiti narodi. Irski doseljenici najzaslužniji su za štovanje Halloweena u Americi, a također ih se povezuje s njegovim prepoznatljivim simbolom – bundevom.

Prema legendi iz keltske mitologije pijanica, škrtac i lukavac Jack na prijevaru je nagovorio vraga da se popne na drvo. Jack se spustio s drva prije vraga i od grana napravio križ tako da se vrag nije usudio spustiti. Da bi ga pustio, vrag je Jacku morao obećati da ga neće dovoditi u napast i da neće tražiti njegovu dušu nakon smrti.

Nakon Jackove smrti, zbog prijevara koje je za života izvodio nisu ga pustili u raj, a nije mogao ni u pakao. Tako je Jack započeo svoje lutanje tamom noseći samo grumen užarenog ugljena u izdubljenoj repi koja mu koristi kao svjetiljka da pronađe put do pakla.

Kad su Irski imigranti došli u Ameriku, otkrili su bundeve koje su bile puno praktičnije za osvjetljavanje od repa.

Kao što je spomenuto, komercijalizacija Halloweena započela je u Americi i otud se velikom brzinom širi svijetom. Tako je taj običaj sve prihvaćeniji i kod nas. Danima prije prave se strašni likovi u bundevama koje se noć uoči Dana svih svetih postavljaju na pragove kuća. Mladi sve češće organiziraju Halloween partyje koje obilježava maskiranje, pračenje horor filmova, zazivanje duhova itd.

Kako čete Vi proslaviti tu noć je samo Vaš izbor. Možda ste pripadnik one skupine ljudi koji Halloween smatraju preameričkim, izmišljenim i bez ikakve veze s našom kulturom. Nije nam želja da vam to osporavamo, ali treba naglasiti da se ne radi o američkoj nego keltskoj tradiciji koju su od njih prihvatili Rimljani, a s njima i naši preci. Možda je to vrijeme da na trenutak zaboravite svoje predrasude i jednostavno se potrudite zabaviti.

 

AstroTarot

Vrhunski tarot majstori, vidovnjaci, i astrolozi! Naši stručnjaci imaju ogromno znanje i iskustvo i pomoći će vam jasnim predviđanjima, proricanjem sudbine i savjetima za svako područje života. Bilo da je u pitanju ljubavni, poslovni, novčani, zdravstveni ili neki drugi problem mi ćemo vam pomoći jasnim uputama i savjetima! Nazovite s povjerenjem naš tarot centar! HR: Pošaljite sms TAROT247 na 88 55 55 (3,72KN/sms) SR: Pošaljite sms TAROT247 na 7008 (60RSD/sms) BiH: Pošaljite sms TAROT247 na 091510720 (0,94BAM/sms) SLO: Pošaljite sms TAROT247 na 3600 (0,49EUR/sms) CG: Pošaljite sms TAROT247 na 14941 (0,70EUR/sms) MK: Pošaljite sms TAROT247 na 149330 (35,40DEN/sms) AT: Nazovite 0900/520-832 (2,16EUR/min) DE: Nazovite 0900/3113-133 (f:1,99,m:2,99e/min) CH: Nazovite 0901/034-430 (1CHF/min) ATECOing u.o. 18+ ODJAVA=STOP InfoTel:072/700-700 admin@astrotarot.com.hr Zabavite se uz nase besplatne servise Horoskop, Tarot, Rune, Numerologija, Sanjarica sanovnik Članak slobodno podjelite sa prijateljima ili na svojim stranicama (uz navođenje izvora)