Dan Sv.Martina-Martinje

horoscope guru

Svi Martinje vežu uz dobru kapljicu i mlado vino, no rijetko tko se zapita otkud je potekla povijest. Naime, popularni svetac Martin rođen je oko 316. godine u Panoniji ( Mađarska). Otac, koji je bio časnik rimske vojske, dao mu je ime Martin kao umanjenicu imena Mars, rimskog boga rata. Budućnost sina zamišljao je u skladu njegova imena, ali na kraju ipak nije bilo tako.

Legenda priča kako je Martin s petnaest godina, na konju, u vojničkoj opremi s crvenim plaštom, na putu susreo beskućnika, starca koji se u poderanoj odjeći smrzavao na studenom vjetru. Mladi konjanik zastao je pred starcem te mačem odsjekao dio svoga plašta i zagrnuo starca. Zbog ove geste dobrote naglo je došlo do zatopljenja vremena, jer se Bog smilovao nad svim beskućnicima koji su se smrzavali na studeni. Mnogi i danas toplije dane pred početak zime zovu “Martinje ljeto”.

Cijenjeni francuski biskup

Iako su mu roditelji bili pogani, štovatelji rimskih bogova, Martin je 339. godine u Amiensu primio kršćanstvo te je nakon dvije godine vojnikovanja zatražio otpust. Nakon toga se okrenuo samačkom životu i osnovao malu monašku zajednicu. Kada je 371. umro biskup Hilarije, Martinov iskreni prijatelj, Martin je izabran za nasljednika.

Martin je uvijek ostao blizak siromašnima koji su ga posebno voljeli, za razliku od bogatih koje je pozivao na poštenje i solidarnost.

Najveći francuski biskup umro je 8. studenoga 397. Sprovod je održan tri dana kasnije, a prisustvovao mu je nebrojen puk i oko dvije tisuće redovnika i redovnica. Danas se taj datum slavi kao blagdan sv. Martina te se u mnogim krajevima pije i “krsti” mlado vino. Nekada su se na taj dan održavali sajmovi te su u nekim krajevima počinjale raditi škole, sudovi i sazivao se parlament.

U Hrvatskoj se sv. Martin najviše njeguje u sjeverozapadnim područjima kada se pripremaju posebna jela – martinjska juha s mlincima. U Istri, Tar, Beram, a osim blagoslova mladog vina, održavaju se i tradicionalne folklorne i glazbene zabave.

Na dan Sv. Martina tradicionalno je uz gatanje i proricanje otvaranje Lenormand karata koje vuku porijeklo iz Francuske. Pomoću Lenormand karata “putujemo” kroz vrijeme. Sagledavajući sadašnju situaciju, osvrnut ćemo se na prošlost vidjeti utjecaje prošlosti na sadašnja događanja (uzroke). Vidjeti ćemo što to predstoji u budućnosti i dati smjernice kako i u kojim vremenskim periodima slijedi rješenje problema.

Madame Lenormand karte otkrivaju mnoge tajne iz područja ljubavi, prijateljstva, sreće, karijere i zdravlja. Osim toga, dobit ćete savjete kako izbjeći vlastite pogreške i zamke.

Na dan Sv. Martina i ove godine,sa punim povjerenjem kao i do sada kontaktirajte majstore AstroTarota jer ovo je jedan od posebnih dana u godinu kada svoju budućnost možete saznati i utjecati na nju uz pomoć i saznanja iz čitanja Lenormand karata.

 

AstroTarot

Vrhunski tarot majstori, vidovnjaci, i astrolozi! Zabavite se uz naš besplatni tarot i horoskop , rune i numerologija Članak slobodno podjelite sa prijateljima ili na svojim stranicama (uz navođenje izvora)