Tajna bisera

horoscope guru

 

Biseri

Najraniji sačuvani tekst u kojem se spominju biseri je Knjiga povijesti od Shu King-a iz 2206. godine p.n.e. U čitavom razdoblju antike su biseri bili vrlo cijenjeni, kako u arapskom svijetu, tako i u Perziji i Indiji. U islamsloj simbolici se biseri u pravilu povezuju s djevičanstvom, nevinošċu

Biser , porijeklom iz mora, simbol je čistoće, nevinosti i vjere. Poznat je kao kamen iskrenosti i vjernosti. Kažu da je koristan za liječenje probavnih poremećaja te da njeguje meke organe u tijelu. Biser nastaje u oštrigama ili mušulama, kao reakcija na strane čestice koje su ušle u školjku. Danas postoji proizvodnja bisera tako da se u školjku ubaci vanjski komadić školjke . Na taj se način izaziva prirodni proces stvaranja bisera. Cijene se kao drago kamenje iako su minerali.

Kad strano tijelo, što može biti obično zrno pijeska, slučajno dospije u ljušturu, školjka izlučuje sedef i omata strano tijelo kako bi ga učinila bezopasnim za svoje mekano tkivo. Konačan rezultat ovog obrambenog mehanizma je  svima dobro poznati – blistavi dragulj. Taj postupak omatanja stranog tijela traje nekoliko godina, a statistike kažu kako samo jedna školjka od njih 10 000 stvara biser.

Postoje biseri različitih oblika i veličina. Najcjenjeniji su savršeno okrugli biseri, iako ih ima različitih oblika: biseri u obliku kapi, kruškice ili zvona. Po boji razlikujemo bijele, crne, krem i ružičasti bisere. Crni biseri, koji su dragocjeniji od bijelih, pokazuju istraživanja nastaju na područjima gdje je zemlja vulkanskog porijekla.

Iako su na oko savršeni, prirodni biseri upijaju i mijenjaju svoju boju zbog utjecaja kemikalija. Često nošenjem  jednostavno se troše i gube na svojoj veličini.

Prirodno uzgojno područje nalazi se u moru gdje se uzgajaju školjke matice. Ovo je područje van zaljeva te godinu dana nakon toga matice se premještaju u mirnije zaljeve. Niža slanost zaljeva pomaže proizvodnju sjajnijih bisera i zato se zaljevi smatraju farmama u kojima proces uzgoja završava iako su i oni mjesta na koje se sklanjaju jegulje i zvijezde – potencijalna opasnost za školjke. Kultivirani biseri nastaju omatanjem  jezgre u sedefnu smjesu- sloj po sloj. Zatim se svaki sloj glača i slobodno kontrolira i slaže u komad nakita. Poznati Orhideja biseri napravljeni su od 34 sloja, što znači 34 faze rada kako bi biser zasjao u punom sjaju.

Najpoznatija  uzgajališta bisera su Filipini, Indonezija, Tajland, Burma, Australija i Tahiti.  Zatim poznato uzgajalište jeArapsko more u Perzijskom zaljevu i Akoya-sitni, mali biseri tradicionalno povezani s Japanom. Osim morskih postoje i slatkovodni biseri. Oni se uzgajaju u slatkovodnim jezerima i tekućicama. Slatkovodni biseri veličinom su manji od morskih i iako su iste kvalitete na tržištu postižu manju cijenu.

Ohridski  se prave od tijela školjke bisernice, koja raste u Tihom oceanu.  Znamo da se „love” zbog bisera i nitko drugi školjke ne upotrebljava; osim ohridskih majstora. Oni ih režu i bruse dijamantnim oštricama.  Tako nastaju malebiserne kuglice, koje se nakon toga premazuju premazom dobivenim od ribe plaštine, koja živi u Ohridskom jezeru, i koji biserima daje konačan sjaj.

Ako ste ponosna vlasnica bisera sjetite se da su vrlo osjetljivi na kemikalije pa izbjegavajte bilo kakvo slučajno nanošenje parfema ili laka za kosu na njih. Obvezno ih skinite prije tuširanja ili plivanja. Nakon nošenja obrišite ih suhom krpom te ih omotajte u pamučnu tkaninu. Nikako ih ne pohranjujte u bilo kakve plastične vrećice jer biseri moraju disati.  Ako ih baš morate očistiti, ne koristite sredstva koja sadrže amonijak ili neka druga abrazivna sredstva.  Kod čišćenja upotrijebite samo vodu ili tek blagi sapun. Ne nosite ih ako se prethodno niste dobro osušili. I ono najvažnije – nosite ih s ljubavlju.

AstroTarot

Vrhunski tarot majstori, vidovnjaci, i astrolozi! Naši stručnjaci imaju ogromno znanje i iskustvo i pomoći će vam jasnim predviđanjima, proricanjem sudbine i savjetima za svako područje života. Bilo da je u pitanju ljubavni, poslovni, novčani, zdravstveni ili neki drugi problem mi ćemo vam pomoći jasnim uputama i savjetima! Nazovite s povjerenjem naš tarot centar! HR: Pošaljite sms TAROT247 na 88 55 55 (3,72KN/sms) SR: Pošaljite sms TAROT247 na 7008 (60RSD/sms) BiH: Pošaljite sms TAROT247 na 091510720 (0,94BAM/sms) SLO: Pošaljite sms TAROT247 na 3600 (0,49EUR/sms) CG: Pošaljite sms TAROT247 na 14941 (0,70EUR/sms) MK: Pošaljite sms TAROT247 na 149330 (35,40DEN/sms) AT: Nazovite 0900/520-832 (2,16EUR/min) DE: Nazovite 0900/3113-133 (f:1,99,m:2,99e/min) CH: Nazovite 0901/034-430 (1CHF/min) ATECOing u.o. 18+ ODJAVA=STOP InfoTel:072/700-700 admin@astrotarot.com.hr Zabavite se uz nase besplatne servise Horoskop, Tarot, Rune, Numerologija, Sanjarica sanovnik Članak slobodno podjelite sa prijateljima ili na svojim stranicama (uz navođenje izvora)