Horoskopski znaci – psihološki portret

horoscope guru

Ovan
je prvi znak Zodijaka; započinje proljetnim solsticijem i traje do 20.travnja. Vlada razdobljem buđenja prirode, probijanja klica, prvih pupova,cvjetova… Simbol je iskonske snage, energije koja je potrebna za rađanje novog početka. Kao što priroda tijekom proljeća pokazuje svu svoju veličanstvenu raskoš, tako i pripadnici tog znaka znaju zadiviti svojom neuništivom energijom i revolucionarnim postignućima. Negativne pojave nezadržive prirode, kao što su proljetne poplave i oluje, i kod njih se javljaju – kao neobuzdano divljanje i nekontroliran bijes.
Znak Ovna vezuje se i uz mit o Zlatnom runu koji u svom značenju ujedinjuje dva simbola – nevinost i duhovnu čistoću (runo), te slavu i moć (zlato). U životinjskom svijetu ovan je začetnik i vođa stada, a i naprava kojom se su probijale srednjovjekovne utvrde, a njegovi su rogovi ujedno i njegov grafički simbol.
Vladar Ovna je Mars, koji kao i on uživa u uzbuđenjima, borbi i natjecanju, a u 20. stoljeću za suvladara mu je dodijeljen i mistični Pluton.

Psihološki portret


Provokativan, bučan, energičan i neustrašiv, Ovan je znak koji će svugdje biti primijećen. Njegove žustre kretnje i živa gestikulacija odaju nervoznu osobu koju ne drži mjesto i kojoj uvijek nedostaje riječi da izrazi sve što osjeća. I njegov hod odaje osobu koju ne drži mjesto i koja želi što prije stići do cilja.
Čini se da rođeni u tom vatrenom znaku na sve moraju reagirati, a kako redovito i bezazlenu kritiku shvaćaju kao napad ili izazov, i reakcije su im burne. Za njih se vezuju brojne krajnosti, a odnosi s drugima najčešće im se vrte oko ljubavi i mržnje. Ne vole ništa osrednje, a nikad osrednje i ne daju. Iz sebe izvlače maksimum i dostojanstveno odbijaju mrvice – prijateljstva, ljubavi, ovlasti…
Slove za tešku, tvrdoglavu i naprasnu osobu koja uvijek tjera po svome i sve gleda kroz svoju prizmu. Tipičan Ovan rečenicu počinje s “Ja”, u društvu je glasan i često nadmen, a u poslovnim odnosima ne baš vičan suradnji. Premda mu prijatelji prigovaraju kako se previše hvali i uvijek ustraje na svom mišljenju, ipak je mnogo onih koji ga iskreno vole. Jer on je velikodušan, osjećajan, otvoren i pošten. Njegova drskost i pokoja uvreda bit će mu oproštena jer će svoju privrženost dokazati na drugi način. Kad ga netko naljuti, reći će i ono što ne misli, samo da ga povrijedi. Brzo plane, no bijes mu ne traje dugo.Nakon oluje koju je izazvao, ponovno je vedar – kao da se ništa nije dogodilo. Neće se ispričati, nego će se svojim postupcima nastojati iskupiti.

Ljubav
Rođeni u znaku Ovna nerijetko su u vlasti svojih nagona, strasti i osjećaja. Kad se zaljube, nemaju mira dok ne ostvare ljubav. Teško skrivaju emocije, odmah žele znati na čemu su, pa spontano prvi prilaze. U početku ljubav dokazuju u postelji, a kasnije će poraditi i na nekim drugim zajedničkim interesima.
Beskrajno su plahi, ljubomorni i posesivni. Nekad je potrebna i samo jedna riječ da posumnjaju u partnera, a osobito su nesigurni kad su tek na početku veze ili u nekom većem društvu.
U seksualnom pogledu dosta obećavaju. Imaju energije i erotskog žara za oboje, no mana im je što redovito više misle na svoj užitak.Nedostaje im nježnosti, povjerenja i sposobnosti da se prepuste partneru.
Kad su prevareni ponašaju se poput ranjene zvijeri. Ne prežu od javnih obračuna, a najčešće im više pati ego nego srce. Dobra je okolnost što se brzo mogu zainteresirati za nekog novog, zbog čega će i odustati od svih silnih zlih namjera kojima su osvetoljubivo prijetili.
Posao
Ovan je znak velikih potencijala, izdržljivosti i talenta, no i prilično kampanjskog odnosa prema radu. Može danima mukotrpno raditi s minimalnom dozom sna, no isto tako i previše dugo ljenčariti,izbjegavajući svaki veći napor. Zbog toga je najbolje, i za njega i za druge, da se bavi nekim samostalnim poslom, bez šefovske ili neke druge kontrole.
Budući da se voli natjecati, najbolje rezultate postiže kad je izazvan i kad ima poštenu konkurenciju. Želi se pokazati najboljim, a redovito i svoj rad naplaćuje više od drugih. Odgovaraju mu svi vojni i policijski poslovi, a od medicine kirurgija. Privlači ga politika ponajviše da bi izrazio svoje nezadovoljstvo i ljutnju postojećim uvjetima života. Dobre rezultate postiže u sportu, ali samo uz golemu samokontrolu i disciplinu. U duši je to buntovnik i revolucionar koji se želi istaknuti u svakom poslu, napraviti nešto što još nitko nije,otkriti nešto novo, zadiviti i zapanjiti okolinu.
Moda i dizajn
Kad joj se svidi neki komad odjeće, žena Ovan neće imati mira dok ga ne dobije. Ona se u određene krpice naprosto zaljubljuje; svima priča o njihovoj posebnosti, a kad ih dovoljno iznosi, daje ih drugima.U pravilu voli udobnu i sportsku odjeću, ponajprije jeans, no kad želi nekog zadiviti, može biti izuzetno elegantna, čak i pretjerano blještava. I žene i muškarci tog znaka vole nositi šešire, kape ili marame, a sviđaju im se tetovaže. Muškarac je pravi sportski tip; ne voli odijela, kravate ili smokinge, no njegova naizgled jednostavna odjeća vrlo je kvalitetna i skupa. I jedan i drugi vole crvenu i sve žarke boje, kako na sebi, tako i oko sebe.
Pripadnici tog znaka najradije bi mijenjali namještaj i boju zidova u skladu sa svojim raspoloženjem, no kako je to većini nedostupno,uređuju stan sa što manje detalja koji bi im kasnije mogli smetati.Vole biti okruženi modernom tehnologijom, cijene prirodne materijale i kvalitetnu izradu, velike prostore i udoban kožni namještaj.
Njihovom temperamentu odgovara brz, sportski dvosjed, a uživaju i u vožnji motorima. Vrlo im je važno što voze, pa čak i kad si to ne mogu priuštiti, kupit će neki prestižan automobil.

Bik
je zemljani znak fiksne kvalitete i pretežito melankoličnog temperamenta. Godišnje doba kojim vlada simbol je preporoda, plodnosti i bujnosti pa je on znak hedonizma, a njegovi pripadnici osobe koje mogu satima uživati u blagodatima dobre trpeze i užicima puti.
Dobio je ime po životinji poznatoj po velikoj snazi i plodnosti, a njome je i grafički predstavljen. Taj je kralj pašnjaka naizgled miran i spokojan, no poznat je i po prikrivenom i neobuzdanom jaru (korida!).
I zodijački Bik djeluje dobroćudno i tromo, a zna iznenaditi silnom žestinom i energijom kad je izazvan. Njegova fiksna kvaliteta upućuje na kontroliranu prirodu, nesklonu promjenama i odstupanjima od zacrtanog puta, a zemljani element znači da je racionalan, trezven,oprezan, analitičan i kontroliran, te da su mu ciljevi prije svega materijalne prirode.
Vladarica mu je Venera, planet ljepote, ljubavi i umjetnosti.Umjetnost ga nikad ne ostavlja ravnodušnim, a često i sam posjeduje određeni umjetnički talent.

Psihološki portret

Bik je odlučan, temeljit i uporan. Kao i ostali zemljani znakovi,Djevica i Jarac, racionalan je, oprezan i analitičan, no nije kao Djevica sitničav, niti je opsjednut karijerom kao Jarac. Želi uspjeti,no nije mu cilj samo raditi i biti uspješan – želi uživati u životu,izgraditi dom, obitelj, ostaviti nešto iza sebe…
Osjećaje dobro kontrolira, apsolutno je predan zadacima koje si zadaje, a stjecanje i posjedovanje najviše ga ispunjava. Ima jasne ciljeve koji želi dostići, ali ne i snove, jer nije tip sanjalice i idealista koji teži nečemu što se u njegovom vremenu ne može ostvariti.Vrlo je strpljiv, tvrdoglav i ustrajan, a od svojih ciljeva rijetko odustaje – jedino kad je razočaran.
Može danonoćno raditi bez predaha, no isto tako poznaje i razdoblja posvemašnje lijenosti, nepokretnosti i malodušnosti. To je melankolik koji se voli prepuštati uspomenama i ljubavnim maštanjima,zaboravljajući pritom na važne stvari koje mora obaviti. No, ima dovoljno odlučnosti i snage da se na vrijeme trgne.
Većinom je dobroćudan, no ne i naivan. Prepoznaje one koje ga žele iskoristiti, a prema njima zna biti i izuzetno strog i grub. U društvu ne slovi za velikog pričalicu, nije ni osobito zabavan ni duhovit, no voli osobe koje su takve. Prije je promatrač koji će iskreno podržavati dobar štimung, a po potrebi i počastiti cijelo društvo. Ne spada u rastrošne tipove, no kad se radi o osobnim zadovoljstvima, široke je ruke.
Ljubav
Simbol je plodnosti, putenosti i svih ovozemaljskih užitaka. Kad bi se njega pitalo, cijeli bi dan bio u postelji s osobom koju voli,hraneći se usput raznim slasticama i ispijajući najbolje kapljice. No,to je i nadasve racionalan znak, svjestan materijalnih vrijednosti i svega onoga što novac znači. Zbog toga će svoju želju za tjelesnim užicima počesto podrediti trci za novcem i poslovnim uspjehom, a sve u želji da bude što samostalniji.
Dosta konzervativno shvaća obitelj i odnos spolova, s posebnim naglaskom na vjernost i obostrano poštovanje. U pravilu dosta burno reagira na prijevaru, no to ne znači da će odmah pribjeći razvodu.Dosta mu znači zajednički život, djeca i imovina, pa će zbog toga čak i ostati u vezi koja više ne ispunjava njegova očekivanja. U seksualnom pogledu izuzetno je izdržljiv, pohotan i “tehnički potkovan”, a vrlina mu je što ne misli samo na svoj užitak, već želi ugoditi i partneru.
Posao
Ovaj je znak vrlo racionalan, a prema poslu i prema novcu vrlo se odgovorno ponaša. Najdraži mu je novac koji sam zaradi, a zbog urođene želje za stjecanjem, to mu se redovito događa dosta rano. Većina Bikova još kao školarci znaju zaraditi neku sitnicu, a naročito dok studiraju.Jedan dio novca potrošit će na osobna zadovoljstva, no nešto novca ostavit će i “sa strane”. Pripadnici tog znaka zarana počinju štedjeti,a što su stariji, sve ih više zanimaju ulaganja, proširenje posla i imovine.
Imaju istaknut poduzetnički duh i dobar “nos” za trgovinu, pa se uspješno bave komercijalnim poslovima i biznisom čak i onda kad nemaju diplomu iz ekonomije. Najviše ih zanimaju poslovi iz trgovačke branše,uvoza-izvoza, zatim građevinarstvo, poljoprivreda i prehrambena industrija. Međutim, kako im je vladarica Venera, skloni su i poslovima vezanima uz uljepšavanje, umjetnost i dizajn. Kad je riječ o umjetnosti, najčešće se bave glazbom i kiparstvom.
Moda i dizajn
Bik ne spada u pomodare, a ni u osobe koje satima stoje pred ogledalom. U njegovom ormaru nećete naći gomilu odjeće, no zato će sve što ima moći uspješno kombinirati. Boje koje prevladavaju su neutralne boje zemlje, te neizostavna crna i rubin-crvena. Odjećom ne želi privlačiti preveliku pažnju, no zasigurno nastoji istaknuti prednosti,a skriti nedostatke.
Pripadnice tog znaka vole zlatni nakit, premda ga većina radije drži negdje u škrinjici nego na sebi. I žene i muškarci imaju rafiniran ukus, izbjegavaju previše detalja i ukrasa, no zato pažljivo biraju što će kupiti, vodeći računa o materijalu i kvaliteti izrade.
To je znak koji će s posebnom pažnjom urediti svoj stan i koji vodi veliku brigu o cijeloj svojoj imovini, pokretnoj i nepokretnoj. Nije mu namjera skućiti se na brzinu; radije će dugo uređivati stan, pomno tražeći ono što mu najviše odgovara. Prednost daje antikvitetima, a ako nema novca, snaći će se već nekako pomoću svog poduzetničkog duha. U svom stanu voli vidjeti i umjetničke predmete, posebno kiparska djela,a i veliko, impozantno cvijeće. Kad bira automobil, više računa vodi o motoru i potrošnji goriva, nego o vanjskom izgledu. Radije kupuje udobne limuzine i karavane nego brze dvosjede.

Blizanci
su treći po redu znak Zodijaka. Razdoblje u kojem vladaju obilježeno je završetkom školske godine, učenjem, druženjem i strkom pred ljetne praznike. Premda je tada dosta napetosti, prevladavajući je dojam ipak zaigranost, veselje, zanos i vedrina. Nakon napornog rada svi puni nade iščekuju ljetne praznike, odmor i ljubavne avanture. Tada cvjetaju ideje, izmišljaju se igre i nude nerealna obećanja. Do početka ljetnog solsticija traje i razdoblje dužih dana; Sunce se bliži svom vrhuncu,svjetlosti je svakim danom sve više, a time i optimizma, blještavila izabave.
Grafički su Blizanci predstavljeni dvjema osobama, nekad istog(mitološki Kastor i Poluks), a nekad suprotnog spola (dvoje ljubavnika). Nastupaju nakon dva proljetna, nagonska i pokretačka znaka- muškog Ovna i ženskog Bika. Treći, Blizanci, njihovo su dijete,nedefinirano u erotskom i emocionalnom smislu, iznad svega intelektualno.
Za vladara im je dodijeljen Merkur, planet koji je dobio ime po rimskom bogu (grč. Hermes), duhovitom i zabavnom glasniku vrhovnih božanstava.

Psihološki portret

To je znak koji se ne može pohvaliti čeličnom voljom ni mišićnom snagom, ali su mu zato intelektualne sposobnosti izuzetne. Svestran je,naoružan znanjem sa svih područja, spretan s riječima, tijelom okretan,snalažljiv u svim prilikama. U društvu je uvijek nasmijan i vedar,raduje se novim poznanstvima, novim poslovima, bez problema mijenja navike i mjesto boravka. Prilagodljiv je, redovito radi nekoliko poslova u isto vrijeme, može biti cijeli dan na poslu, a navečer čio i zabavan u društvu. Zna kako se treba ponašati u svakom društvu, a majstor je za popravljanje raspoloženja namrgođenom šefu ili ljutitom partneru.
Muškim predstavnicima nisu strani kućanski poslovi, dapače, u nekima su i spretniji od svojih partnerica. Žene se, pak, mogu nositi s muškarcima na svim “njihovim područjima” – od posredovanja u prodaji tvrtki pa do priča o nogometu. Za muškarce Blizance može se reći da posjeduju ono što nedostaje većini muškaraca, a isto vrijedi i za žene.Ni jedan ni drugi nisu opterećeni svojom spolnošću, a niti muškim,odnosno ženskim društvom. U svim međuljudskim odnosima ustraju na prijateljstvu, na razgovoru, racionalnim objašnjenjima i uvjeravanjima.U svakoj situaciji naći će neku komičnu stranu, a čak će i neke prijeteće obračune doživjeti kao igru. Za Blizance se može reći da su poput male djece, a i većina ih se može pohvaliti mladenačkim izgledom i duhom i u zrelim godinama.
Ljubav
Neposredni su u kontaktu, nisu agresivni, ne hvale se nego osvajaju rječitošću, duhovitošću i dječačkim šarmom. Vrlo su šarmantni i zabavni, a zbog osobe koju žele osvojiti, zabavljat će cijelo njezino društvo. Ne krasi ih osobita strastvenost; brzo se zaljube, ali i odljube. Smetaju im partneri koji traže apsolutnu odanost i vjernost,koji ih kontroliraju i neprestano ispituju. Draže su im slobodne veze i tolerantne osobe, a važniji intelektualni nego erotski sklad.
Dobra im je strana što nisu previše zahtjevni, posesivni ni ljubomorni, a kad su prevareni, neće nužno tražiti revanš. Analiziraju svaku situaciju i traže razlog kako bi razumjeli partnerove postupke, a kad ih sve to počne zamarati, okreću se nekom novom.
U erotskom pogledu vrlo su znatiželjni i maštoviti, no ne i osobito strastveni. U braku bez ustezanja pričaju o svojim bivšim vezama i seksualnim iskustvima. Kad presahne početni zanos, nastojat će s partnerom biti prijatelji. Ako im to ne uspije, dosta će izbivati iz kuće, neprestano izmišljajući nove izgovore.
Posao
Najveće oružje Blizanaca je njihov uvijek aktivan i bistar um.Odlično barataju i riječima, znaju u razgovoru izvući sve što ih zanima pa su dobri kao trgovci, novinari, detektivi i istražitelji. U školi se izdvajaju dobrom memorijom i svestranošću. Zato ne trebaju kod kuće puno učiti pa to vrijeme mogu koristiti na mnogo zanimljiviji način,baveći se nečim što im može omogućiti zaradu. Zbog toga što mogu brzo svladati jedan posao, počinju su baviti drugim, trećim itd., a najčešće ne žive od zanimanja za koje su se školovali. Sve ih zanima, a osobito informatika i sredstva moderne komunikacije, čime se i počinju baviti iz hobija.
Redovito za vrijeme školovanja rade neke honorarne poslove, a bave li se nekim kancelarijskim poslom, redovito će ostalim uposlenicima nuditi neku robu koju prodaju da malo povećaju kućni budžet.
Mogu postići uspjeh kao književnici, jezikoslovci i prevoditelji,novinari, lektori, pravnici, trgovci, zabavljači i imitatori, sportaši i informatičari, trgovački putnici, vozači i električari.
Moda i dizajn
Blizanci vole promjene, uvijek su u potrazi za nečim novim,uzbudljivim i zanimljivijim od onog prije. Vješti su u slaganju boja,nepogrješivi kad je riječ o modnim detaljima i odjeći kojom će skrenuti pažnju. Uživaju u listanju modnih časopisa, obilasku trgovina i kombiniranju odjeće zbog čega i kad nemaju novca izgledaju “kao sa stranica žurnala”. Mnogo im znače detalji; torbice, marame, naočale,pomodni nakit i cipele. Nemaju nekog određenog stila – bitno je da je moderno i da ne izgledaju dosadno. Muškarci također dosta pažnje polažu na odjeću i frizuru, a ponajviše im je bitno da izgledaju mladenački,opušteno i zanimljivo.
Većinom se ne zadržavaju puno kod kuće, pa stoga i ne mare previše za uređenjem stana. Redovito imaju neku viziju prostora u kojem bi htjeli živjeti, no nikako da nađu vremena i novca da ga i stvore. Često sami izrađuju ukrase i predmete kojima će oplemeniti svoj životni prostor, a osobito im je važno imati svu modernu tehničku i informatičku opremu.
Vole brze automobile i brzu vožnju, a nerijetko su i vrlo vješti za volanom. No, uglavnom im je žao potrošiti neku veću svotu na automobil pa redovito voze polovnjake koje moraju često popravljati.

Rak
je četvrti je po redu znak Zodijaka, a vladavina mu započinje prvim danom ljeta. Nakon početka njegove vladavine dani bivaju kraći, sunčeve svjetlosti je manje, no zato mu je toplina intenzivnija. Tako je i kod Raka; osjećaji su mu izuzetno jaki, iako se to izvana toliko ne vidi.To je vizionar snažne podsvijesti i intuicije, što se dovodi u vezu ne samo s njegovim vodenim elementom, već i s njegovim razdobljem vladavine. Smješten na polovici kalendarske godine, Rak ima isti pogled na polovicu ispred i polovicu iza njega. Značenje prethodnih iskustava duboko je utkano u njegovu svijest; određen je poviješću, korijenima i genetikom.
Životinjica čije ime nosi ima čvrst oklop koji štiti mekano tijelo,hoda unatrag, a pred nepoznatim nepovjerljivo uzmiče. I pripadnici Raka kriju emocije, krhkost i osjetljivost ispod flegmatične fasade, a mislima se često vraćaju unatrag, u prošlost.
Vladar Raka je Mjesec koji u astrologiji predstavlja ženski princip, majčinstvo, podsvijest, osjećaje i intuiciju.

Psihološki portret

Naizgled kruti, drski ili kontrolirani, Rakovi kriju složenu emotivnu strukturu i duboke unutrašnje doživljaje. To su ljudi koji su sazdani od snažnih osjećaja i koji iznimno proživljavaju sve što se oko njih događa. Djeluju pasivno, samozatajni su, oprezni i tajanstveni.Poput bojažljivog raka povlače se u sebe čim opaze nekog nepoznatog jer ono što im je strano redovito doživljavaju kao prijetnju. No, većina ih se ne brine i ne plaši toliko za sebe koliko za svoju obitelj, naročito za djecu. Imaju poseban osjećaj za zbrinjavanje potomstva, a isto i za očuvanje tradicije. Ne slove za agresivce, no kad su u pitanju oni koje vole, kao i njihova domovina, neustrašivo će stati u njihovu obranu.
Religiozni su, duhovne vrijednosti više cijene od materijalnih, a ljubav im je najvažnija! No, istovremeno i u profesionalnom pogledu mogu mnogo dati. Kad imaju jasan cilj, uporni su i odlučni, ne troše vrijeme na izlaske, društvo i zabavu već su posve usmjereni na posao i obitelj.
Imaju dosta poznanika, a malo onih koje zovu prijateljima. Prema njima su velikodušni i nesebični, a prema svima drugima nepovjerljivi.U pravilu nisu skloni hvalisanju, čak će i pretjerati u samosažaljenju.Kad su u većem društvu i na nekom javnom skupu, osjećaju nelagodu protiv koje se bore hladnim držanjem, ciničnim primjedbama i pokojom “čašicom”. Oni koji ih poznaju vole ih zbog njihove velikodušnosti,osjećajnosti i brižnosti, povjerljivosti i samaritanstva.
Ljubav
Za svakog pravog Raka život bez ljubavi, pa čak i ako je neuzvraćena, je vegetiranje. To je vrlo osjetljiv znak, a kad je zaljubljen još i više. Može kontrolirati emocije, no ne dugo. Kad nekog uistinu voli, odmah razmišlja o zasnivanju obitelji. Kad njega pak netko voli, užasno će se osjećati ako ne može uzvratiti ljubav. I kod muških i kod ženskih pripadnika glavni razlog za nevjeru bit će taj što im je bilo teško odbiti nekoga tko ih neprestano salijeće ljubavnim ponudama.
To nije znak koji će prvi prići, a ni koji će prvi prekinuti.Muškarac Rak redovito budi majčinski poriv kod žena, a nerijetko je glavni kamen smutnje u njegovim ljubavnim vezama upravo njegova majka.I kod žena je slično; i one bude zaštitnički instinkt, čak i onda kad uopće ne izgledaju krhko.
Kao ljubavnici Rakovi mogu mnogo pružiti. Žele znati što više o seksu samo da bi partneru udovoljili, no većina ima i prirodnog talenta za to. Intuitivno osjećaju što partner želi, u stanju su mu se potpuno predati uživajući u svakom trenutku.
Posao
To je spor, marljiv i sentimentalan znak koji će dati sve od sebe u poslu prvenstveno onda kada je motiviran. Radi polako, tih je i samozatajan, a ciljevi su mu većinom veliki, neograničeni. Zanima ga sve što je vezano uz povijest, prošlost, književnost, kulturnu baštinu,ali i energetske potencijale i nacionalne interese njegove domovine.Budući da je vodeni znak, prirođena su mu i zanimanja vezana uz more i vode, npr. ribarstvo, pomorstvo, brodogradnja, elektrane…
U pravilu može odvojiti posao od privatnog života, no duboke emotivne krize odrazit će se i na njegovu karijeru. U bavljenju poslom nije mu bitan samo novac, već i smisao onoga što radi. Volio bi svojim radom ostaviti neki trag i trajni pečat, nešto što bi netko drugi mogao nastaviti. Pomalo je konzervativan, drži do tradicionalnih vrijednosti i hijerarhije u poslu. Kad je on na čelu, ne voli da mu se netko drugi miješa u posao, a isto tako, ako je podređeni, nerado se petlja u poslove nadređenih.
Moda i dizajn
Među pripadnicima tog znaka malo je onih koji slijepo slijede modne trendove. Ako su odjeveni po posljednjoj modi, onda je to stoga što se to poklapa s njihovim stilom i ukusom. Ne vole sintetičke materijale,usku ni “uniseks” odjeću. Žene se odijevaju u skladu sa svojom romantičnom prirodom, a kako su i samozatajne, nikad neće pretjerati s detaljima, bojama i ukrasima. I muškarci i žene skloni su minimalizmu,monokromnom odijevanju, naročito bijeloj, plavoj i modroj boji. Žene vole mornarski stil, čipku, velove, šalove i marame.
Kada uređuju stan, biraju namještaj s patinom vremena, od punog drva i kristala, prije nego od suvremenih polimernih materijala.Uživaju u namještaju secesije i “art-decoa”, vole debele istočnjačke tepihe, bogate zavjese i prostrane kupaonice.
Njihov je automobil komotan, obiteljski terenac ili limuzina.Sportski automobili ih ne privlače osobito, možda tek u burnim mladim danima. Najdraži su im “oldtajmeri”, a u pravilu se teško odvajaju od automobila koji su dugo vozili.

Lav
je peti po redu znak Zodijaka. Godišnje doba kojim vlada vruće je kao i njegov temperament, jednako tako i blještavo, spektakularno i uzbudljivo. Priroda je već dala plodove; vrijeme je za uživanje u njima, za odmor i ljubav. Međutim, sunčeva je svjetlost u padu pa odatle i stalna potreba tog znaka da je na neki drugi način nadomjesti;bilo dramatičnim pričama, bilo pretjeranim kićenjem, zlatom i dragim kamenjem.
Ime je dobio po “kralju životinja”, a upravo je pridjev”kraljevski” onaj koji se i najviše sviđa pripadnicima tog znaka. Poput lava koji se ponosito šepiri svojim carstvom, i zodijački Lav uživa demonstrirajući snagu i moć u svojoj okolini, obitelji i društvu.Majčinski instinkt žena tog znaka nalik je onome lavice koja se revno brine za svoju mladunčad, a većina Lavova svojim izgledom i kretnjama podsjeća na lava.
Vladar mu je Sunce, simbol života, sjaja, svjetla, plodnosti,autoriteta i vladara. Sunce u horoskopu predstavlja oca i muški princip.

Psihološki portret

Lav je znak iznimne tjelesne i umne snage, velikih potencijala koje će nesumnjivo i iskoristiti na pravi način. Njegovi su apetiti ogromni,volja čvrsta, a samopuzdanje izrazito. On dobro zna što hoće, a i kako će to postići.
Za shvatiti Lava treba promotriti njegovu sredinu – privatnu,profesionalnu i socijalnu. Lav je onaj koji ima dominantnu ulogu, ili se barem trudi to postići. Sve što radi, od srca je, ali i zbog nekog.Ponaša se kao glumac na pozornici; čak i kad je sam zamišlja da ga netko gleda i ocjenjuje. Treba mu pozornost, divljenje, obožavanje,pljesak! Plodovi njegovog talenta i kreativnosti ništavni su ako nisu podastrijeti tuđim pogledima. Premda mu ne manjka samouvjerenosti i samopouzdanja, a egoizma ima napretek, previše je tašt pa ponekad ne može realno procijeniti situaciju. Zavidan je onima koji imaju više od njega, no pomoći će drugima kad primijeti da imaju određene sposobnosti. Voli biti pokrovitelj, inicijator i zaštitnik, vrlo je
velikodušan u društvu, a naročito prema onima koji su mu lojalni i koje voli.
Bez njega bi svijet zacijelo bio dosadan; on je taj koji će svemu dati veću dimenziju, jači začin i sjaj. Ne zanima ga ništa prosječno.Žudi za slavom i počastima, titulama, poklonima i pohvalama. Teži luksuzu, a ima nepogrešiv instinkt za prepoznati prave vrijednosti.Vrlo je emotivan, bučan i bahat, često pretjeruje i u doživljaju i opisu nečega; ako nema dramatike, on će je izmisliti!
Ljubav
Zavodljiv je i erotičan, a kad mu netko zapadne za oko, neće imati mira dok ga ne osvoji. Ne može biti s nekim koga ne voli, no onaj koji će mu se svidjeti mora biti nešto posebno. Kad promatra svog partnera,zamišlja kako će ga i drugi gledati – njegovi roditelji, prijatelji,suradnici. Želi nekoga tko će mu povećati ugled i izazvati zavist pa često “pada” na privlačnu fasadu ispod koje nema ništa ili pak ima nešto loše.
Emotivne veze su mu burne, no draže mu je i to nego da mu je svaki dan isti. Budući da ima jak seksualni nagon, seksualna privlačnost često će biti presudna. Osoba koje će mu pružiti iznimne erotske doživljaje moći će ga i kontrolirati. Vrlo je ljubomoran, a na nevjeru prilično dramatično reagira. Nerado se obračunava u javnosti jer ne želi da drugi budu svjedoci njegovog poraza (kako on doživljava prijevaru), a i teško se miri s tim da u životu njegovog partnera postoji još netko. Čak i kad je sam nevjeran, partneru neće tolerirati avanture.
Posao
Ne voli poslove koji mu ne donose zaradu ili društveni prestiž, a može se reći da mu smeta i svaka podređena uloga. Lav voli biti ključna osoba, onaj koji će izdavati naređenja, kojeg će cijeniti i slušati.Odgovaraju mu sva zanimanja koja podrazumijevanju kontakt s publikom,javne nastupe, izlaganja, govore i predavanja. Dakle, glumac, pjevač,učitelj, profesor, političar… Svaki posao doživljava kao ulogu koju mora najbolje odraditi, a najveći mu je motiv završni pljesak, odobravanje, počasti i pohvale.
Ima i dosta poduzetničkog duha, te mnoštvo ideja koje će sam i ostvariti. Odličan je organizator, instinktivno osjeća što je isplativo, a što nije. Oko njega je uvijek gomila poslušnika ili istomišljenika koji će mu bespogovorno pomagati da sprovede svoje planove, ponajviše privučenih njegovim žarom, temperamentom i uvjerenošću u uspjeh. “Uspjeh” je riječ koja ga pokreće, a ako ga netko nazove gubitnikom, najviše će ga uvrijediti. Voli i sport, no nedostaje mu kolegijalnosti pa će u slučaju da se bavi nekim timskim sportom,često biti optužen da je sebičan.
Moda i dizajn
Spektakularan i raskošan, Lav je onaj koji stvara trendove i koji uvijek privlači pozornost. Nije stvar samo u tome kako je odjeven, već i u tome kako to nosi. Ne može mu se poreći stil, maštovitost i hrabrost, premda često i pretjeruje u kićenju i samodopadnosti. Obožava sve što sjaji, blješti i svjetluca, uživa u mekoći svile i toplini krzna. Privlači ga ono što je skupocjeno i što ima “potpis”. Redovito živi iznad svojih mogućnosti, a radije se odriče hrane, nego skupih krpica. Odjeća ne odražava njegovo raspoloženje već mu pomaže da se osjeća bolje. I muški predstavnici ovoga znaka vode računa o odjeći,premda ne toliko koliko žene. Oni ne gomilaju odjevne predmete, već radije imaju nekoliko osnovnih, ali “poštenih” stvari.
Želja Lavova za pompom i kraljevskim ugođajem ogleda se i pri uređenju stana. Na ulaz postavlja kamene laviće, obožava stupove,velike prostore, raskošne interijere. Namještaj je kožni, a tepisi perzijski ili od kože egzotičnih životinja. Ako nema novca, snaći će se uz pomoć kućne radinosti, a cjelokupni dojam opet će biti upečatljiv.
Voli automobile prestižnih (njemačkih!) marki; dok je mlad dvosjede, a kasnije udobne limuzine.

Djevica
je šesti po redu znak Zodijaka. Vlada u vrijeme kasnog ljeta, u razdoblju godine kada se prikuplja, zbraja i razvrstava ljetina. Istodobno se odvijaju i pripreme za predstojeću zimu – u radnom, materijalnom i psihološkom smislu. Zbog svega toga Djevica je znak koji simbolizira vječnu analizu, sumnjičavost i oprez, brigu za budućnost i materijalnu sigurnost. Budući da se radi i o razdoblju godine kad se priroda pokazuje u smirenoj ljepoti, obilju plodova i ugodnoj toplini,istaknuta je i težnja estetici, zdravoj prehrani i sigurnom životu.U simbolici Djevice jest i sam pojam nevinosti. Taj znak voli
čistoću, nije strastven već oprezan i emotivno nezreo. Njegova pedantna
briga za tijelo i okruženje urodila je interesom za medicinu i zdravlje, higijenu, estetiku i ekologiju.
Vladar Djevice, domišljati Merkur (grč. Hermes), u tom je znaku “prizemljen”, zabavljen ponajviše praktičnim stvarima. Dok je kod Blizanaca duhovit, neozbiljan i zaigran, Djevici je pridružen više zbog svoje objektivnosti, analitičnosti i racionalnosti.

Psihološki portret


Znak Djevice uživa ugled vodećeg kritičara i računovođe Zodijaka.Njegovi pripadnici su inteligentni, kritični, spretni i prilagodljivi,a ono što im nedostaje jest intuicija, instinkt, imaginacija i samopouzdanje.
Djevice uče s lakoćom, imaju odlično pamćenje, a njihov praktičan duh zarana želi znanje primijeniti u praksi. Zahvaljujući spretnosti i preciznosti izvještit će se u brojnim zanatima, a što se više posvećuju poslu, više se i distanciraju od drugih. Cijene točnost, vrlo su savjesni i odgovorni. Ne vole prijetvornost, prenemaganje, snobove ni parazite. Sve analiziraju, skloni su kritici jer teže savršenstvu, a toliko brinu o svakom detalju, da izgube uvid u cjelinu.
Trebaju nekoga tko će ih poticati i hrabriti jer su dosta nesigurni. Izbjegavaju rizik, naročito kad je riječ o financijama.Dobro funkcioniraju dok se stvari odvijaju kako su planirali, no čim se dogodi neki raskorak, hvata ih panika. Premda djeluju hladno i odmjereno, vrlo su nervozni i zabrinuti. Najčešće im se zamjera nedostatak osjećaja i privrženosti. Izvjesna hladnoća i distanciranost mnoge će privući, no kad se nakon nekog vremena ništa ne promijeni, i njihovo će zanimanje prestati. Prema prijateljima rijetko su kad posve otvoreni, a čak i kad bi napravili sve za njih, ne znaju to pokazati.Redovito imaju dobre poznanike dok prave prijatelje gube zato što misle da se uvijek može izračunati koliko tko daje, a koliko dobiva.
Ljubav
O ljubavi Djevice nerado govore. Područje u kojem se odlično snalaze jest intelektualno, racionalno, a dočim su upleteni osjećaji,počinju se gubiti. Snažne ih emocije plaše jer ne vole da im nešto ometa um, pa se i pored osobe koja im se jako sviđa ponašaju čudno.Treba im dosta vremena da pokažu osjećaje, da se opuste i prepuste partneru. I pitanje nevinosti može biti vrlo kompleksno, a redovito prvi seksualni kontakt mijenja brojne postavke u životu pripadnika tog znaka.
Budući da se radi o znaku kojem je intelekt ispred osjećaja, za seks im neće biti presudna ljubav. I oni teže savršenom partneru, onome koga će voljeti i tko će ih zadovoljavati na više područja i načina.No, kako će ih beskonačne analize i izračuni odvesti daleko od cilja, s vremenom će se promijeniti, smanjujući kriterije i pristajući na neko “srednje rješenje”. Seks im je vrlo bitan, i zbog toga što su čuli da je dobar za zdravlje, pa će se u tom pogledu prilično izvještiti.Manjak strastvenosti i putenosti nadoknadit će dobro naučenom ljubavnom tehnikom.
Posao
To je vrlo radišan i pouzdan znak koji svakom poslu pristupa ozbiljno i temeljito. Vodi računa i o najmanjoj pojedinosti, a najbolji je u završnici. Idejno vođenje, organizacija i rukovođenje poslom ne pašu mu toliko koliko bavljenje unaprijed određenim segmentom posla. Ne želi da mu se netko drugi miješa u posao, rado će i popraviti nešto što je netko drugi zabrljao, no ne voli improvizirati ni donositi odluke u tuđe ime. Vrlo je povjerljiv i odgovoran pa mu se mogu povjeriti i poslovne tajne i financije. Ne voli baš javna zanimanja i poslove koji ga izlažu pogledu i sudu publike.
Ukratko, pripadnicima tog znaka srodni su svi poslovi koji zahtijevaju preciznost, bistar um te sigurne i spretne ruke. Zbog toga što se zanimaju za zdravlje, upućeni su na medicinu i higijenu, a zbog svog analitičkog i logičnog uma na matematiku i prirodne znanosti.Odgovara im i bavljenje sitnim obrtom, poslovi vezani uz diplomaciju,ljepotu, dizajn i estetiku.
Moda i dizajn
Rođeni u tom analitičnom znaku vole jednostavnu odjeću koja slobodno pada i nježno obavija tijelo, ni usku, ni široku! Ako su lijepo građeni, to će i istaknuti, no ne tako da djeluje vulgarno.Dragi su im prirodni materijali u bojama kasnog ljeta ili rane jeseni,a kad je riječ o svečanom prigodi, crna je ipak “zakon”.
Minimalno koriste nakit, ukrase i detalje, vode računa o slaganju torbe i cipela, kišobrana i šešira, a posebno o donjem rublju. I kod odijevanja i kod dizajna drže se izreke “manje je više”, makar to drugima bilo jednolično. Međutim, kod uređenja interijera rukovođeni su ne samo estetskim mjerilima već i praktičnošću. Žele se osjećati ugodno i udobno, ne vole gomilu predmeta jer je tako više toga za održavati, a vode računa i o vrsti materijala – skuplja li prašinu, može li se lako očistiti, razbiti, pohabati… Ekološki su osviješteni pa se najbolje osjećaju u prirodnim i čistim ambijentima, npr. u kamenoj kući s drvenim namještajem i gomilom zelenila.
U pravilu ne vole skupocjene, nepraktične i upadljive automobile.Za njih je to samo prijevozno sredstvo, a ne stvar za užitak,utrkivanje ili pokazivanje.

Vaga
je sedmi po redu znak Zodijaka, a vladavina joj započinje jesenskim ekvinocijem. Prijelaz Sunca iz sjeverne u južnu hemisferu simbolično označava dva svijeta koja Vaga nastoji približiti i usuglasiti, a upravo u povezivanju suprotnosti i nastaje sklad, čemu Vaga najviše teži. Nakon radišne Djevice, koja je obavila većinu rujanskih zadataka,na redu je lijepa Vaga (početak jeseni prepun je prekrasnih boja!),koja se može i odmarati, prepuštajući se užicima i lijepim stvarima(umjetnost).
Vladarica Vage je Venera, planet koji je dobio ime po starorimskoj božici ljubavi, ljepote i zaštitnici umjetnosti (grčka Afrodita).Venera je noćni vladar Vage, a Biku dnevni. Kod Bika je putenija i toplija, a kod Vage smirenija i suzdržanija. Ljepota Vage i jest hladna ljepota; ona ne izaziva erotikom, već uglađenom ženstvenošću, skladom izgleda i ponašanja.
No, Vagi je prije Venere za vladara bio dodijeljen Saturn. Taj ledeni planet čelične volje odgovoran je što se kod brojnih pripadnika tog znaka može dogoditi iznimna odlučnost, ustrajnost i hladnokrvnost.

Psihološki portret

Vaga je jedini predmetni znak Zodijaka. Njene dvije plitice u grafičkom prikazu moraju biti pod ravnomjernim pritiskom da bi postojala ravnoteža, a ravnoteža i sklad upravo je ono čemu teži taj znak. No, čim postoje dvije strane, postoji i neodlučnost, a to je osobina koja Vage možda najviše određuje.Vaga spada u najljepše znakove Zodijaka, a sigurno i najsrdačnije.
Pripadnici tog znaka društveni su i vedri, drže do svog izgleda,ponašanja i lijepih manira. Stalo im je da žive u lijepom i harmoničnom okružju. Vanjski izgled dosta im je bitan, često i previše. Vjerujući da se iza lijepe i njegovane fasada kriju vrijedni osjećaji, poklonit će srce i povjerenje krajnje nepouzdanim osobama. I sami će hiniti dobro raspoloženje kad se osjećaju loše, a ružne podočnjake prekrit će debelim slojem šminke ili će izbjegavati kontakte. Neki će ih zbog takvog ponašanja nazivati dvoličnima i prijetvornima, premda je istina da oni samo žele potisnuti sve negativno.
Obožavaju komplimente, poklone, a draže im je i laskanje nego iskrena kritika. Imaju mnogo poznanika, no ne i pravih prijatelja.Nerado pričaju o svojoj intimi, naročito ako imaju negativna iskustva.Ne žele polučiti sažaljenje već divljenje. Gnušaju se grubosti,agresivnosti i primitivizma. Kad se osjećaju ugroženima, ne brane se već bježe, obuzeti panikom i strahom. Sve je to potencirano kad su sami; kad je uz njih netko tko ih voli, osjećaju se jačima i sigurnijima.
Ljubav
Znak Vage utjelovljuje potrebu za suživotom, partnerstvom i brakom. Neodlučnoj Vagi potreban je netko tko će donositi odluke umjesto nje ili joj barem pomoći da ih sama donese. I sam čin vjenčanja je pod ingerencijom tog znaka, stoga i nije čudo što većina Vaga dugo mašta o tome.Pripadnici Vage su zavodljivi i prema svima ljubazni pa je teško razaznati tko im se najviše sviđa. No, ni oni sami često ne znaju koga vole više. Dugo važu i analiziraju osjećaje, a dosta se povode za vanjskim izgledom i materijalnom sigurnošću. Kad se zaljube, odmah planiraju i brak. Partneru će nastojati udovoljiti na sve načine da ne bi slučajno poželio nekog drugog. Više su podatni, mazni i nježni nego što strastveni i erotični. U seksu, kao i svemu drugome, inicijativu radije prepuštaju partneru.Ne spadaju u vjerne znakove, no zbog očuvanja veze ili braka,prijeći će i preko partnerove nevjere. Ako su zanemarene ili na bilo koji drugi način nezadovoljne parterom, Vage će lako pasti u naručje nekome tko će im pružiti više ljubavi i pažnje.
Posao
Grafički prikaz tog znaka je vaga, predmet koji je simbol pravosuđa i pravničke profesije. Upravo ta profesija i jest pod ingerencijom Vage, isto kao diplomacija i politika. Sva zanimanja koja se bave međuljudskim odnosima na znanstven i humani način srodna su tom kardinalnom znaku. Vladarica Venera upućuje i na zanimanja koje se odnose na estetiku, ljepotu, uljepšavanje, kulturu i umjetnost(kozmetičar, frizer, maneken i foto-model, dizajner, arhitekt,umjetnik, glumac, TV-voditelj, stjuardesa…).
Pripadnici tog znaka većinom izbjegavaju grube i naporne poslove, a zbog urođene neodlučnosti ne pašu im ni oni koji podrazumijevaju donošenje odluka, upravljanje i organizaciju. U tom slučaju neophodan im je i neki partner. I u biznisu i u sportu uspješniji su kad nisu “samostalni strijelci”. Njihova vrijednost upravo leži u tome što svoje sposobnosti i stavove mogu odlično usuglasiti s nekim drugima.
Moda i dizajn
Veliku važnost polažu na vanjski izgled, nerijetko i pretjerujući u kupovanju odjeće i modnih detalja. Njihov je ormar prepun odjeće,cipela, torbica, šešira, nakita i sve sile modnih dodataka, a i na radnom stolu Vaga nađe se modnih časopisa.Imaju rafiniran ukus, premda nekad znaju pretjerati s nakitom i detaljima jer se ne mogu odlučiti za samo jedan. Žele ostaviti snažan dojam na okolinu, misleći valjda da i drugi ocjenjuju ljude po vanjskom izgledu kao i oni. Omiljene boje su im sve vedre i optimistične (svjetloplava i ružičasta), no ako je u modi crna, bit će od glave do pete u crnome!Dosta brinu i o izgledu svog stana, kuće i ureda. Nastoje biti okruženi lijepim stvarima koje će odražavati njihovu vedrinu, a rado i pozivaju goste u svoj lijepo uređeni dom. To je znak esteta i umjetnika, kavalira i dama koje će čak i u pustinji piti čaj iz finih porculanskih šalica.
I automobil Vage mora lijepo izgledati, a često je i uređen poput dnevnog boravka. U njemu su prisutni mirisi, posebne presvlake, viseće lutkice i razni dodaci, a posebno audio oprema, budući da prava Vaga ne može voziti, a da ne sluša svoju omiljenu glazbu.

Škorpion
je osmi po redu znak Zodijaka. Središnji je znak jeseni, pa u njegovoj simbolici dominantno mjesto zauzima značenje tog sumornog godišnjeg doba. Jesen Škorpiona obilježena je sve kraćim danom (svjetlom), mrtvim lišćem, te prijetećim olujama i vjetrovima. Zbog toga je taj vodeni znak sinonim za golemu destruktivnu energiju; on je divlja rijeka koja može sve odjednom uništiti, ali i pripremiti za novi život. Sličan je ptici feniksu jer mu se energija brzo obnavlja, čak i nakon potpunog pada.Uz taj znak vezuje se pojam smrti i stradanja i po tome što je on je osmi po redu znak (8 je broj Smrti), u njegovo vrijeme pada i Dan mrtvih, a životinjica po kojoj je dobio ime poznata je po svom ubojitom žalcu.
Vladari Škorpiona su Mars, mitološki bog rata (grčki Ares), te zagonetni Pluton. Oba simboliziraju veliku snagu i rušilačku energiju,golemi seksualni potencijal, želju za dominacijom i sposobnost regeneracije, s tim da je Plutonov utjecaj više dubinski, a Marsov površinski.

Psihološki portret


Škorpion je znak koji vanjskim manifestacija rijetko kad otkriva svoju burnu unutrašnjost i vrući temperament. Njegovi pripadnici tajanstveni su i suzdržani, a svoje pravo lice pokazuju samo bliskim osobama. Krasi ih istinoljubivost i velika energija, a najveća im je mana sklonost destrukciji i autodestrukciji.Vole humor, osobito “crni”, provokativni su i duhoviti, često
cinični i sarkastični. Vladar Mars darovao im je natjecateljski duh i izdržljivost, pa dobro podnose svakojake uvjete i udare sudbine. Neplaše se nepoznatog, dapače, što je nešto mističnije, to im je i zanimljivije.Međutim, ne vole promjene. Njihove najburnije reakcije događaju se onda kad stvari krenu drukčije nekog što su zamislili.Nedostaje im fleksibilnosti, pa umjesto da se prilagode novim uvjetima,uporno traže uzroke i najčešće okrivljuju druge osobe.Prema okolini se odnose dosta nepovjerljivo, a ljude ocjenjuju po intuiciji, prvom dojmu. Vjeruju u snove i snagu podsvijesti, vole istraživati nepoznata područja i probati nešto što je zabranjeno. U prijateljstvu, kao i ljubavi, velikodušni su, povjerljivi i odani. No, i vrlo su osvetoljubivi, bez želje i volje za oprost onome tko ih je prevario.
U mladosti su puni bunta i otpora prema autoritetima, počesto i skloni dekadenciji i porocima. Ne pristaju na život po tuđim pravilima,bune se protiv konvencija, malograđanštine i predrasuda. Vole novac, no nisu škrti. Sve će dati onome koga vole i kome vjeruju.
Ljubav
Škorpion je strastven i temperamentan, a kad se zaljubi, nema mira dok ne osvoji voljenu osobu. Vjeruje da je osoba koju voli nešto posebno, te da je takav i njihov odnos. Spada u red tihih zavodnika, no i vrlo učinkovitih. Seks mu je vrlo bitan, pa će vezu s partnerom koji ga ne tu ne zadovoljava brzo prekinuti. Ima mnogo energije,temperamentan je i erotičan, a najčešće intuitivno predosjeća što partner želi. Izrazito je ljubomoran i posesivan, željan dominacije i kontrole svakog segmenta partnerovog života.
Ono što ne podnosi, a od čega strepi od početka veze, je partnerova nevjera. Neki čak i neće pokazati koliko ih je to pogodilo, no takvi znaju biti još opasniji jer sigurno smišljaju najubojitiji način za revanš. U pravilu je taj znak vjeran i odan, no zbog izražene erotičnosti nekad neće moći odoljeti prigodi. Premda će to nastojati zaboraviti, govoreći da je to samo tjelesna prijevara, partnerov “izlet” neće tolerirati.
Posao
Škorpioni se izdvajaju tjelesnim i intelektualnim sposobnostima, no ne vole baš učiti niti se prilagođavati autoritetima pa im se događa da se zbog manjka naobrazbe ne mogu uvijek baviti poslom koji ih zanima.Predmeti koji im najviše leže su matematika, fizika i kemija, a mogu se pohvaliti i zavidnom izdržljivošću koja je bitna za bavljenje sportom.
Privlači ih istraživački rad, kopanje po prošlosti, tajnim podacima i “zaključanim ladicama”. Od medicine im najviše odgovaraju kirurgija,patologija i psihijatrija. Taj se znak mitološki povezuje sa smrću, ne plaši se izazova, a i ne pada u nesvijest kad vidi krv i leševe. Zbog navedene povezanosti sa smrću i druga će mu zanimanja koja su povezana
s njom biti zanimljiva (sudska medicina, policija, vojska, pogrebna poduzeća, nadgrobni spomenici, pisanje za “crnu kroniku” u novinama,itd.).
Kao poduzetnik Škorpion je sklon rizičnim poslovima za koje mu je njegova intuicija rekla da će se isplatiti, a kako voli rukovati novcem, može uspjeti u bankarstvu.
Moda i dizajn
Pripadnici tog znaka ne drže osobito do modnih diktata, dapače, podsmjehuju se onima koji slijepo slijede modu. Omiljena boja im je crna, a materijal koža. U mladosti često eksperimentiraju sa stilovima,a najdraži im je onaj kojim će pokazati svoj bunt (hipi, dark, punk). I muški i ženski pripadnici vole odjeću koja odiše erotikom, više nego elegancijom. Žene radije nose hlače nego suknju, a kad se šminkaju,najviše ističu oči. Muškarci ne pridaju odjeći posebnu pozornost, osim u mladim danima kad će im se ponajviše sviđati ona odjeća koja će iritirati njihove roditelje. U pravilu vole tamnije boje.
Kad bi mogli urediti stan po svom ukusu, Škorpioni ne bi štedjeli novca da se domognu nekih predmeta koji im nešto znače. Sviđa im se sve što ima patinu vremena, a naročito namještaj ili umjetnički predmet koji je svjedočio nekom važnom događaju. Vole i decentni istočnjački stil, tamni namještaj te mnogo svijeća koje će ugođaj učiniti mističnim.Vole brze automobile, a još više snažne motocikle. Ako im to mogućnosti dopuštaju, priuštit će si sportski dvosjed za uživanje i udobnu limuzinu za putovanja.

Strijelac
je deveti je po redu znak Zodijaka i posljednji znak jeseni. Grafički mu je simbol kentaur, mitološko biće kojem je prednji dio ljudski, a stražnji konjski. Zbog tog dvostrukog utjecaja, njegovo će nadahnuće biti ponekad duhovne prirode, a nekad materijalne.Element vatre kod Strijelca poprima sasvim druge dimenzije; to nije vrući plamen koji plamti, već prije unutrašnja vatra koji prosvjetljuje. On će razdoblju kad dan postaje sve kraći, a studen sve
veća nastojati udahnuti više topline, energije i vjere u novi početak.To je znak hedonizma i komotnosti, a što se najbolje može predočiti idiličnom slikom koju pruža topli kamin i bogat stol u vrijeme kad je izvan doma sve smrznuto. Također, Strijelac utjelovljuje sportski duh;on uživa u svim oblicima tjelovježbe i “zagrijavanja tijela”, no nije znak koji se samo bori protiv hladnoće već i onaj koji bježi od nje.Njegova je priroda pustolovna, lutalačka; odlazi u tople krajeve poput ptice selice ujesen, nalazeći negdje daleko novi dom i nove prijatelje.Vladar mu je Jupiter, najveći planet koji utjelovljuje autoritet,moć, pravednost i velikodušnost, a donosi obilje optimizma i sretnih prilika.

Psihološki portret

To je vatreni znak koji simbolizira daljine, putovanja,kozmopolitski duh i visoka moralna načela. Njegovi su pripadnici energični, otvoreni i nesputani, ne drže do konvencija i ne ostaju pored partnera kojeg više ne vole. To su pustolovi bez stalne adrese,svjetski putnici i istraživači, ljubavnici, putopisci, sportaši i diplomati.Dvostruke su prirode; privlači ih sve što uzvisuje duh i godi tijelu, mogu biti i asketi i najveći hedonisti. Imaju velike apetite,žele toliko toga naučiti, isprobati, okušati… Bez mnogo razmišljanja
upuštaju se u ljubavnu avanturu, opasan sportski pothvat ili pak rizičan posao. U duši su hazarderi; mogu sve staviti na kocku samo u jednoj sekundi!
U komunikaciji su vrlo otvoreni, nekad i previše direktni. Kažu što im prvo padne napamet, pitaju sve što ih zanima, a nekad i djetinje naivno pričaju o svojim planovima. U osnovi su pošteni i iskreni pa misle da su i drugi takvi. Velikodušni su, nekad i rasipni, vole luksuz, proslave, svečanosti i društvene skupove. Žele biti tamo gdjese nešto događa, prvi će se javiti kao dobrovoljci kad treba nešto isprobati ili pomoći drugome.
Privlači ih sve što je drukčije; druge zemlje, običaji, kultura,jezici, a naročito egzotična područja. Uživaju u putovanjima, ne vole dosadne poslove, iritiraju ih malograđanske forme i tračerski kružoci.Iznad svega mrze ograničavanje slobode, osjećaj da negdje moraju ostati ili nešto napraviti. Želi biti nesputani i slobodni poput ptice u letu,otisnuti se daleko, vidjeti svašta i drugima pričati o tome.
Ljubav
Strijelci su bezbrižni, nesputani i nekonvencionalni, ne prave razliku između muškog i ženskog pristupa, niti smatraju da su njihovi osjećaji i seksualna želja nešto što treba skrivati ili potiskivati.Mnogi od njih prema seksu odnose se kao prema sportu, a nerijetko i prijatelje brkaju s ljubavnicima.
U mladosti su skloni nizanju raznih seksualnih iskustava. Posebno ih privlače stranci i intrigantne i tajanstvene osobe. Ne mogu odoljeti zovu nepoznatog, divljeg, pustolovnog… Nipošto se ne žele vezati pa panično bježe od svega što predstavlja konačnost. Za njih je brak poput zatvora, no ako se kojim slučajem rano nađu u njemu, neće se baš ponašati u skladu s bračnom zakletvom. Što su stariji, ipak su mirniji,no i tada će im smetati sve što ih sputava. Muškarci su poput Odiseja;žele lutati okolo i upoznavati svijet, dok ih vjerna žena željno iščekuje! Ni žene nisu baš vezane uz kuću i teško će odoljeti strasnom ljubavnoj izletu.
Posao
Za Strijelce se kaže da ih “ide novac” i da znaju rukovati njime.Bez straha će novac uložiti u neku nesigurnu investiciju, posuditi drugome ili pak potrošiti na ono što im predstavlja zadovoljstvo. Zbog takvih osobina često se bave poduzetništvom, napose uvozom i izvozom,no kako nisu baš oprezni, uspjeh im je i dosta promjenjiv.S lakoćom svladavaju strane jezike i odlično se snalaze u nepoznatim sredinama pa su im srodna sva zanimanja koja su povezana s inozemstvom, putovanjima, diplomacijom i istraživanjima. Upućeni su na visoke škola i usavršavanje znanja, posebno s područja društvenih znanosti. Zanima ih sve što je vezano uz strane i daleke zemlje,privlači ih pravo i zakonodavstvo, religija i filozofija, a kako vole putovati, znaju odabrati zanimanje pomorca, turističkog radnika,
diplomate, inozemnog predstavnika…
Izražen im je sportski duh i ljubav prema životinjama i prirodi,vole organizirati natjecanja, turnire te obučavati i trenirati druge.
Moda i dizajn
Strijelci drže do odijevanja i vanjskog izgleda, no na jedan ležeran, sportski način. Mogu danima biti u nekoj udobnoj i jednostavnoj odjeći, zato što se u tome najbolje osjećaju, no kada osjete potrebu da zablistaju, pojavit će se uređeni i nakićeni poput novogodišnje jelke! Nekad uistinu znaju pretjerati s ukrasima i “detaljima”, kao što su marame, rukavice, šeširi, pojasevi… Žene su sklonije eksperimentiranju od muškaraca, premda oboje znaju iznenaditi svojim prilično nesvakidašnjim izgledom. Žene će pretjerati u slaganju boja i stilova, a muškarci će nekad i previše zorno dočarati kaubojski stil ili “Indianu Jonesa”.
Sviđaju im se uzorci divljih zvijeri i pustolovni safari-stil, a i kuća im je često natrpana ukrasima koji podsjećaju na daleka putovanja i egzotične predjele. Dragi su im veliki prostori jer se u malim osjećaju zarobljeno, no kako u domu ne borave dugo, nekad neće ni pridavati veliku pozornost njegovu uređenju.
I automobil im mora biti velik, po mogućnosti terenac koji može podnijeti duga putovanja i nemoguće terene.

Jarac
je deseti znak Zodijaka, a vladavina mu započinje zimskim solsticijem. U to doba prestaju sezonski radovi, priroda kao da je umrla, no ispod ledenog pokrova stvara se plodno tlo za novo sjeme. Sve je u fazi čekanja, dok vanjska studen prisiljava na zatvaranje u toplu kuću. Zato je Jarac hladan i kontroliran, proračunat i smiren, štedljiv, strpljiv,zatvoren, tajanstven i distanciran. No, da i on povremeno sebi zna dati oduška, svjedoče i dva velike blagdana koja se slave u doba njegove vladavine. Prvi je obiteljski i sakralni – Božić, a drugi posve svjetovan i raskalašen – Nova Godina. Jarcu, dakle, pripada kraj i početak kalendarske godine; vrijeme slavlja i poklona, te vrijeme novog početka i ulaganja.
Predočen je rogatom životinjom koja može biti seoski jarac ili pak neukrotivi divojarac. I u astrologiji postoje dva tipa Jarca; jedan koji se ne miče iz poznate sredine, te drugi, koji se želi otisnuti daleko i visoko.
Vladar mu je Saturn, grčki Kronos, mitološko božanstvo koje je simbol ambicije i gubitka vlasti. U simbolici Jarca je golema ambicija i uspon prema vrhu, više nego sam opstanak. Uživa u borbi za uspjeh,dok ga očuvanje moći plaši i frustrira.

Psihološki portret

Jarac je prilično proturječan znak. Premda je pesimističan,depresivan i oprezan, uvijek hrli k uspjehu, naporno radeći da bi nešto postigao i imao. Nikad se ne predaje, a što je stariji čak je i bolji.Gomila iskustva, svoja i tuđa, uči na greškama, doškoluje se i usavršava, pa se s pravom može reći da su zrele godine za njega najbolje.Pobuđuje interes zbog svog hladnog držanja, hoda visoko uzdignute glave ne mareći mnogo za ono što se oko njega događa. No, to ne znači da ništa ne primjećuje. Prije je promatrač nego aktivni sudionik, a to mu pomaže da bolje upozna okolinu i odluči kako će se postaviti.
Vrlo je proračunat, osjećaje odlično kontrolira, a redovito se i ne uzbuđuje zbog sitnica. Nema mnogo prijatelja, a one malobrojne koje tako može nazvati zasigurno poznaje jako dugo. Ne uzima ništa tuđe, a nerado i svoje daje. Neki će ga nazvati škrcem, no on je prije štedljiv i racionalan. Kad kupuje, kupuje malo, ali dobro – samo kvalitetne i postojane stvari.
Žudi za moći, želi imati neki utjecaj i steći vrijedan kapital.Cijeni ljude koji su nešto postigli u životu, a lijenčine ga posebno iritiraju. Osobe koje imaju neki autoritet privlače ga poput magneta, a u razdoblju dok ga sam ne stekne, rado će im se priklanjati. U djetinjstvu se divi starijoj braći i sestrama, jačim vršnjacima,roditeljima, učiteljima, a kad odraste obvezatno je uz onog koji nešto znači u društvenom pogledu ili njegovoj sredini.
Ljubav
Pripadnici tog znaka djeluju hladno i drže se distancirano, nerado pokazuju emocije, a osobito ne vole pričati o svojoj intimi. Njihov hladni šarm mnoge će privući, isto kao i hinjena samouvjerenost i zagonetno ponašanje. Dugo im treba da se opuste, a posebno da se prepuste partneru. Žele imati sve pod kontrolom, strahuju od toga kakav će dojam ostaviti, hoće li biti voljeni ili pak prevareni. Pretjeruju u sumnjama, mjerama opreza i crnim slutnjama, a kad su jako zaljubljeni,vrlo su posesivni i ljubomorni. Velika zaljubljenost predstavlja im kočnicu u poslu i karijeri, premda je malo onih koji će karijeru
podrediti ljubavnom životu.
Skloni su dugim vezama, a brak im počiva više na zajedničkim interesima nego na strasti. Zbog toga i nije čudno što mnogi od njih maštaju o nekoj ludoj avanturi, koju će i ostvariti ako im se za to ukaže dobra prilika. Iako cijene vjernost i povjerenje, skloni su dvostrukom životu, najčešće s osobom koja je također vezana poput njih,da im ne bi ugrozila brak.
Posao
U poslu je Jarac temeljit i odgovoran, željan znanja i visokog položaja. Zna se prihvatiti nekog položaja i onda kad nije stručan za to, misleći da će s vremenom sve savladati. Kao upravitelj odlično se snalazi jer je dobar organizator posla i ima viziju budućeg razvoja.Zbog toga rođene u tom znaku često srećemo na položaju direktora,ravnatelja, nadzornika i sl. I onda kad nisu bolji od drugih, nametnut će se upornim radom, odlučnošću i golemom ambicijom.Premda žele držati sve konce u svojim rukama, nerado se ističu u javnosti. Vrlo su strpljivi pa mogu dugo graditi karijeru, penjući se stepenicu po stepenicu. Odgovaraju im poslovi koji zahtijevaju naporan
rad, odgovornost, usredotočenost i izdržljivost, privikavanje na teške uvjete, pa čak i izolaciju. Dobro se snalaze u građevinarstvu,rudarstvu i teškoj industriji, a privlači ih politika, arhitektura,povijest i arheologija. U sportu također postižu uspjeh zahvaljujući energiji, upornosti, izdržljivosti i kontroliranosti.
Moda i dizajn
Jarac je “siva eminencija” Zodijaka, i po ponašanju i po odijevanju. Rođeni u tom racionalnom znaku imaju rafiniran ukusa, a odjećom nerado skreću pažnju na sebe. Ne vole ničega previše, ne sviđaju im se jarke boje ni prenaglašena šminka. Vole nijanse sive i smeđe boje, a od stilova sportski i casual. Ženama se viša sviđa muška odjeća, sakoi i hlače, dok im je pretjerano isticanje ženstvenosti najčešće vulgarno. No, ako im je za karijeru bitno odijevati se na određeni način, to će i prihvatiti makar to odudaralo od njihovog stila.
Kad uređuju svoj životni prostor, prvenstveno su vođeni dubinom svog novčanika. Da mogu, kupovali bi samo vrijedne antikvitete, a po zidovima bi izvjesili umjetničke slike. Sviđaju im se i kombinacije modernog i klasičnog, urbanog i seoskog, drva i metala, no u principu je njihov ukus konzervativan i klasičan.
Kod automobila Jarcu je bitno da mu jamči sigurnu i udobnu vožnju.Voli velike automobile jer tako može ponijeti sa sobom sve što mu srce želi, kao i provjerene marke. Uvijek vodi računa da ima svu potrebnu opremu, dovoljno goriva i pouzdanog mehaničara.

Vodenjak
je jedanaesti znak Zodijaka i vlada sredinom zime. U to je doba opustošenost dosegla najveći stupanj, a skvrčeno zrno budućeg ploda skriveno je duboko ispod jalove površine. Oko njega nema nikoga tko bi pokrenuo proces oživljenja, nego je potrebna intervencija jedne drukčije sile. U tom se smislu Vodenjak povezuje s nezemaljskim bićima i kozmičkom energijom koja dolazi na Zemlju da bi potakla novi rast onda kad je sve smrznuto, mineralizirano i skamenjeno.U simboličnom smislu duh Vodolije lučonoša je novog poretka,toplijih i humanijih odnosa koji se su potrebni da se nakon stradanja krene u novi početak. U vrijeme njegove vladavine dan je sve duži pa se naslućuje i skora pobjeda svjetlosti nad tamom. Odavna se tijekom veljače slavio dolazak proljeća kao pobjeda ljudi nad mračnim silama raznim maskiranim svetkovinama koje su danas ostale u vidu karnevala i maskenbala.
Vladar mu je revolucionarni Uran, planet hirovite putanje koji je po svom otkriću povezan s napretkom znanosti i tehnologije.

Psihološki portret


Vodolije su duhovite i vedre osobe, prepune ideja i romantičnih zamisli, pomalo naivne i nevične zakulisnim igrama. Sa svima žele biti u dobrim odnosima, a kako su tolerantni i iskreni, to im često i uspijeva.
Razlikuju se ne samo od drugih znakova, već i međusobno. Staro je astrološko pravilo da nema dva ista Vodenjaka, no ipak većina pokazuje neke osobine koje su im zajedničke. Prije svega, svaki Vodenjak želi biti drukčiji. Čak i onda kad je sasvim prosječan, sebe će nastojati predstaviti na drukčiji način, a svoje misli i ideje kao originalne i neponovljive. Ima mnoštvo zamisli, no nedostaje mu smisla za praktično pa ako nema nekoga tko će mu u tome pomoći, od svih njegovih planova neće ništa ostati. Zbog toga i djeluje najbolje u okviru nekog tima,gdje se sve postiže razmjenom ideja i zajedničkim radom.To je znak kojeg krasi altruizam i koji sve sukobe želi riješiti razgovorom. Gnuša se nasilja i agresivnosti, čak je i u ljubavnim
odnosima trezven i miran. Nije ga lako isprovocirati, a glas najviše podiže kad su u pitanju međuljudski odnosi. Zainteresiran je za poboljšanje uvjeta života i povezivanje ljudi svih rasa, kultura i vjera. Prezire snobove i skorojeviće, a više od materijalnog bogatstva cijeni duhovne vrijednosti i intelektualna postignuća. Prošlost ga ne zanima, već budućnost – i to daleka. Vodenjak je futurist, biće avangarde koje je redovito jednom nogom ispred svog vremena, često neshvaćen i neprilagođen svom vremenu i društvenoj sredini.
Ljubav
Ni ženski ni muški predstavnici tog znaka nisu skloni kompliciranju kad je u pitanju ljubav. Kad im se netko sviđa, oni će mu to i pokazati. No, kako je to znak koji je i dosta hirovit, veza s njima nipošto nije jednostavna. Vodenjaku nije prirođeno prilagođavanje, niti veza s nekim tko je ljubomoran i posesivan. Teži prijateljstvu i povjerenju u vezi i u braku, a nipošto natjecanju i prikrivanju emocija.Nekonvencionalan je i nesputan, spreman na eksperimentiranje kad je seks u pitanju. Nije osobito strastven, a i previše je društven i svojeglav da bi bio “uzoran” bračni partner. Uglavnom je vedar, duhovit i tolerantan. Spreman je oprostiti partneru nevjeru, ali samo ako je posrijedi nešto prolazno ili “tjelesno”. Redovito zadnji primijeti da je nešto trulo u njegovoj vezi, pa pokušava spasiti odnos onda kad je
već kasno. No, nakon prekida nije osvetoljubiv, štoviše, u stanju je biti prijatelj i sa svojim bivšima i s njihovim novim ljubavima.Vodenjaci se ne preporučaju temperamentnim ljudima koji zahtijevaju potpunu odanost već ponajprije onima koji teže ravnopravnim odnosima u kojima će prijateljski razgovor nadvladati bijesne postupke.
Posao
Vodenjak je znak koji ima mnogo ideja i kojekakvih neobičnih zamisli, ali mu nedostaje smisla za praktično. Odgovaraju mu zanimanja u kojima će doći do izražaja njegov vizionarski duh i sposobnost improvizacije. Ne voli monotone poslove koji zahtijevaju ustaljeno radno vrijeme, no ako radi ono što voli, radit će i cijeli dan. U pravilu teško podnosi negativni pritisak na radnom mjestu, bilo da dolazi od suradnika, bilo od zahtjevnog nadređenog. Uživa u timskom radu i osjećaju da je dio nekog skladnog kolektiva, u razmjeni ideja,konstruktivnim raspravama i sl.
Često se i ne bavi profesijom za koju se školovao, nego svojim hobijem. Najbolje se snalazi u slobodnim profesijama. Voli fotografiju,umjetnost i dizajn, a posebno je talentiran za rad u računalnoj industriji, smišljanju, postavljanju i “skidanju” programa. Leže mu i poslovi s područja elektrotehnike, avijacije, astronomije i novinarstva, a nerijetko je angažiran i u politici, socijalnim ustanovama i humanitarnim organizacijama.
Moda i dizajn
Odjećom Vodenjak pokazuje kako se osjeća i što misli, a moda ga uopće ne zanima. Ima svoj stil, ne želi izgledati kao gomila na ulici,već drukčije. Pri tome nije bitno hoće li izgledati neukusno, vulgarno ili smiješno – bitno da je isprovocirao neku reakciju!
Muškarci su skloni ležernoj odjeći, a u tinejdžerskim danima i njima će odjeća služiti kao sredstvo pokazivanja mladenačkog bunta i duha avangarde. Žene na vrlo osebujan način spajaju komociju i glamur.Tako će neke od njih uz svilene večernje haljine obuti stare tenisice,dok će im frizura i boja kose biti iz nekog trećeg stila. No, znak Vodenjaka smatra se odgovornim za hipi-pokret zbog čega neki njegovi predstavnici cijeli život njeguju stil “djece cvijeća”.
Kod uređenja stana Vodenjaci preferiraju ili posve futuristički stil ili pak romantični, s gomilom raznobojnih jastuka i svijeća.Zakleti futuristi svoj će dom urediti minimalistički, u sivim i crnim tonovima, metalu, staklu i plastici, s posebnim naglaskom na audio i video tehniku.
I njihov automobil često privlači pažnju, i izgledom i unutrašnjim uređenjem. Vole “old-timere”, ali i malene automobile modernog dizajna.

Ribe
su posljednji znak Zodijaka i posljednji mjesec zime. U vrijeme njihove vladavine priroda se polako mijenja; dani postaju duži, sunčeva svjetlost ne samo sja već i grije, otapa se led… Kao što se kod otapanja leda gubi jasna granica između jednog i drugog stanja, tekućeg i krutog, tako i Ribe često žive u nekom imaginarnom svijetu. Da bi se led otopio potrebna je sunčeva energija; metaforički ta je energija kod Riba snaga srca – ljubav.
Ribe simboliziraju vodeni svijet bez jasnih granica u kojem dominiraju podsvijest, mašta i snovi. No, kako je tekućina ipak gušća od zraka, stanovnici mora i voda više osjećaju ograničenja svog svijeta nego kopnena bića. Zbog toga se znak Riba dovodi u vezu sa svim ustanovama i institucijama zatvorenog tipa, kao i stanjima koja podrazumijevaju zatočenje i manjak slobode.
Vladar Riba je Neptun, mitološki bog mora i oceana. Taj tajanstveni planet rukovodi maštom, duhom i unutrašnjim svijetom. Utjelovljuje tip osobe koja voli ploviti ne samo morima, već i zakučastim svijetom podsvijesti i snova.

Psihološki portret

Ribe slove za pasivan i promjenjiv znak koji može biti i vrlo tvrdoglav, uporan i dosljedan kad je u pitanju neki ideal ili osoba koju voli. Kao što u animalnom svijetu postoje velike i male ribe, tako i među Zodijačkim Ribama ima onih koje su vrlo opasne, kao i onih koji su takvima samo hrana!
Poput riba koje plutaju vodenim prostranstvima, i Ribe imaju gipke i meke pokrete, dok vanjski svijet doživljavaju kao zadan i ograničen.U istraživanje takvog svijeta lakše se upuštaju kad su dio neke zajednice ili grupe. No, ono što ih je u početku privlačilo – biti dio grupe, kasnije im zna predstavljati veliko ograničenje. Može se reći da cijeli život balansiraju između prihvaćanja i suprotstavljanja ograničenjima. U biti su vrlo proturječni; neka će ograničenja prihvatiti kao normalna, a nekad će se pobuniti i protiv uobičajenih obveza, kao što je to npr. odlazak na posao u isto vrijeme.
Žive u svijetu satkanom od snova i mašte, a u stvarnosti se ne snalaze najbolje. Redovito primjećuju stvari koji drugima neopaženo promiču; Ribe nisu zaokupljene detaljima, već cjelinom. Krasi ih bujna mašta, kreativnost, intuicija i vizionarski duh, a nerijetko posjeduju i neke rijetke talente i sposobnosti. Najbolje rade u atmosferi mira i uzajamnog nadahnuća, jer sve negativne utjecaje duboko proživljavaju.Izražavaju se bojama, stihovima i plesnim pokretima, no često sami ne znaju istaknuti i iskoristiti svoje sposobnosti već im treba pomoć nekog drugog.
Ljubav
Pripadnici Riba vole nesebično, a mnogi se i žrtvuju zbog ljubavi.U stanju su voljeti i onoga tko ih uopće ne primjećuje, ponekad i platonski, želeći mu sve najbolje i u vezi s nekim drugim. Za njih je ljubav više davanje nego primanje, no u životu često nailaze na one kod kojih je to obratno. Zaljubljuju se brzo i lako, a većinom intuitivno.Nije im toliko bitan vanjski izgled ni društveni značaj te osobe; oni jednostavno osjećaju da je stvorena za njih! Kad se zaljube i ostvare vezu, ne izlaze iz kreveta. Blizina voljene osobe, njeni zagrljaji,milovanja i strast, ono je što im treba više od jela i pića, premda će i koja kap vina dobro doći.Osjećaje rijetko kad kriju, no kad su nevoljeni, venu poput biljke bez vode. Nisu osvetoljubivi prema partneru koji ih je prevario, a nisu ni osobito ljubomorni. Zbog očuvanja braka pristat će na brojne ustupke. Partneru opraštaju u duhu kršćanskog milosrđa, potajno se nadajući da će ih opet voljeti kao prvog dana.
Posao
Ribe su umjetničke duše koje vole raditi onda kad imaju inspiraciju, a ne po ustaljenom radnom vremenu. Kad je u pitanju posao i odnos prema poslu, ponašaju se vrlo proturječno, najčešće u skladu sa svojim emotivnim stanjem. Ako vole posao koji rade, izgarat će na njemu, no ako ga mrze ili su odnosi u poslovnoj sredini nesređeni, onda će ga obavljati preko volje. Vrlo im je bitno da rade u duhu tolerancije pa se i događa da poslovne suradnike smatraju svojom drugom obitelji.
U izboru zanimanja veliku će ulogu odigrati i njihova samaritanska priroda, želja da pomognu drugima i da se žrtvuju. To su idealisti koji će zbog uvjerenja pristati na sve, a rado sudjeluju u poslovima i procesima od općedruštvenog značaja. Prirođeni su im poslovi u zdravstvenim i socijalnim ustanovama, kao i svim institucijama i društvima zatvorenog tipa – vojska, policija, razne udruge i organizacije, vjerske sekte. U umjetnosti najbolje se izražavaju plesom i glumom, a potom glazbom i slikanjem.
Moda i dizajn
U pravilu Ribe ne slijede modu, već se odijevaju onako kako se osjećaju. Na isti način i kupuju garderobu; ne kad im nešto uistinu treba, već kad im nešto zapne za oko. Događa im se da kupe komade odjeće koje ne mogu kombinirati ni s čim što imaju, mada većinu ni to ne zabrinjava previše. Vole slojevitu odjeću, nježne i podatne materijale, čipku, šalove, velove, umjetnički nakit, udobne cipele i široke majice. Kad su dobro raspoloženi, odjenut će se u vedre tonove,dok će u depresivnim trenucima staviti na sebe prvo što im dođe pod ruku.
Pripadnici tog znaka najradije bi živjeli na brodu, uz more ili rijeku. Vole kad im pogled luta nepreglednim prostranstvima, umjesto da se zaustavlja na par metara udaljenoj betonskoj krletki. Njihov dom u veliko mjeri odaje njihovu promjenjivu prirodu, nemaran stil i ljubav prema umjetnosti. U njemu vlada “kreativan nered”; mnoštvo mekanih jastuka, debelih tepiha i porculanskih figurica, ali i mnogo onoga što im uopće ne služi. Najveću pažnju posvećuju kupaoni i njenoj dekoraciji.
Imaju sklonost kupovanju rabljenih automobila, a nerijetko su i emotivno vezani za svoje prijevozno sredstvo, ma koliko ono derutno izgledalo.

AstroTarot

Vrhunski tarot majstori, vidovnjaci, i astrolozi! Naši stručnjaci imaju ogromno znanje i iskustvo i pomoći će vam jasnim predviđanjima, proricanjem sudbine i savjetima za svako područje života. Bilo da je u pitanju ljubavni, poslovni, novčani, zdravstveni ili neki drugi problem mi ćemo vam pomoći jasnim uputama i savjetima! Kontaktirajte s povjerenjem naš tarot centar! Članak slobodno podjelite sa prijateljima ili na svojim stranicama (uz navođenje izvora)