Stres i kako ga prevladati

horoscope guru

Simbol je modernog doba. veliki neprijatelj zdravlja, uzrok niza psihičkih i tjelesnih tegoba. Stres ne poznaje životnu dob ili spol, s njim se suočavamo svaki dan, a zbog brojnih razloga tu bitku najčešće gubimo.

Prevladati i suzbiti stres lakše je reći nego učiniti. No onaj tko ga doista želi pobijediti, može uspjeti, barem dijelom. A da bi se to postiglo, potrebno je najprije znati što stres doista jest. odnosno što ga uzrokuje.

Nije posljedica umora

Iako se spominje svakodnevno i u bezbroj različitih situacija, o stresu još uvijek postoji veliki broj zabluda, a jedna od njih je da ga uzrokuje samo preopterećenost poslom, tjelesni umor. užurban tempo života. U
stvarnosti navedena stanja, ma koliko da su zamorna i teška, ne uzrokuju stres ako donose zadovoljstvo kao rezultat uloženog truda.

Stres je zapravo odgovor našeg organizma na neko stanje, događaj ili neke vanjske podražaje koji nas plaše, donose razočaranje, uzrokuju tjeskobu. Naše tijelo stresom odgovara na sve što doživljavamo kao negativno. Najbolji dokaz za to jest činjenica da možemo biti pod većim stresom nakon po-podneva koje provedemo u miru, dosađujući se, nego nakon dana ispunjena intenzivnim poslom koji smo obavili uspješno.

Stres je dakle nezadovoljstvo, dosada, ponavljanje i rutina, nedostatak ciljeva, izostanak poticaja koji donose rezultate, nemogućnost Izražavanja vlastitog bijesa, razočaranje nekim događajima koji nisu
pod našom kontrolom. Stres je osim toga i nesigurnost, nedostatak sposobnosti da volimo sebe, a upravo odatle potječe i nedostatak volje i snage da promijenimo uvjete u kojima živimo.

Optimistima je lakše

Svatko na stres reagira drugačije. Reakcija na vanjske podražaje, a time I podložnost stresu, ovisi o karakternim osobinama. Neki banalni događaj, poput primjerice probuše-ne automobilske gume, netko će doživjeti kao dramatičan događaj i to će postati izvor stresa, za nekoga će to biti samo mali i prolazan problem koji će riješiti.

Dakle, količina stresa kojem smo izloženi izravno je povezana s načinom na koji doživljavamo okolinu, jesmo li po naravi pesimisti ili optimisti.

Pesimisti, osobe koje su sklone negativnim mislima i negativnim predviđanjima, kad se suoče s doista teškom situacijom, reagirat će jače. a njihova reakcija Štetnija je za organizam od reakcije optimistične osobe koja se suoči s jednakom situacijom. Na osnovi tih reakcija psiholozi razlikuju dva tipa ljudi: tip A – oni koji su predodređeni za stres i koji su veće žrtve stresa, i tip B – osobe koje uspijevaju izbjeći ili prevladati stres. Znate li kojoj skupini pripadate, lakše ćete se nositi s događajima koji kod vas izazivaju stres. Odgovorite na pitanja iz testa i doznat ćete kojoj skupini pripadate. Ipak. znajte da je vrlo malo ljudi koji pripadaju samo jednoj skupini, većina nas Ima osobine i jedne i druge skupine, no osobine jedne od skupina ipak prevladavaju, a to je dovoljno da vas svrsta u skupinu A ili B.

Autor: Zdravevijesti

AstroTarot

Vrhunski tarot majstori, vidovnjaci, i astrolozi! Naši stručnjaci imaju ogromno znanje i iskustvo i pomoći će vam jasnim predviđanjima, proricanjem sudbine i savjetima za svako područje života. Bilo da je u pitanju ljubavni, poslovni, novčani, zdravstveni ili neki drugi problem mi ćemo vam pomoći jasnim uputama i savjetima! Kontaktirajte s povjerenjem naš tarot centar! Članak slobodno podjelite sa prijateljima ili na svojim stranicama (uz navođenje izvora)