FENG SHUI – Umjeće življenja

horoscope guru

Feng Shui je stara kineska tradicija i umjetnost življenja. Stara otprilike 4000 godina ova disciplina se bavi nevidljivom energijom koja postoji u svoj materiji i putanjama kojima ta enerigija kruži. Kroz uspostavljanje ravnoteže 5 osnovnih vrsta energija (od kojih se cijeli univerzum, prema feng shui, sastoji) u domu moguce je postici blagostanje i dobro zdravlje. Kod uredjenja doma uzimamo, dakle, u obzir 5 glavnih elemenata, kao i 8 smjerova o kojima ce kasnije biti rijeci. Feng Shui znaci “vjetar i voda “, a predstavlja nebo i zemlju. Ova stara istocnjacka filozofija stice sve više i više pristalica širom svijeta. Cilj joj je uspostavi ravnotežu medju prirodnim energetskih strujama (koje Kinezi nazivaju chi), a time se stvara harmonija i napredak.

 

Elementi u Feng Shui

Feng Shui se zalaže za uspostavljanje ravnoteže izmedju yin i yanga, dakle suprotnosti (bice više riječi o tome), kao i izmedju 5 elemenata od kojih se cijeli univerzum sastoji.

Ti elementi su : Zemlja, Metal, Voda, Drvo i Vatra.

 

Medjusobni Odnos Elemenata

U Feng Shui postoji dva različita odnosa medju elementima. Prvi je, kako slika pokazuje, kreativni ili stvarajući (petougao), a drugi destruktivni ili uništavajući (zvijezda).

Uvijek se polazi od ovih 5 elemenata i njihovo kruženje u prirodi nam pomaže da razumijemo svaku nauravnoteženost u protoku energija, ako ona postoji.

Kreativni odnos medju elementima je kada jedan elemenat podržava tj. unapredjuje drugi. Tako npr. Voda podržava Drvo, Drvo unadpredjuje Vatru (vatra se hrani drvetom), Zemlja podržava Metal, i Metal na kraju podržava Vodu.

Destruktivini odnos medju elementima je kada jedan element djeluje protiv drugog. Tako Drvo uništava Zemlju, ili Zemlja upija Vodu, a Voda gasi Vatru, koja otapa Metal, a Metal, opet, reže Drvo.

Dakle, postoji logički tok tj protok energija u prirodi.

Kada shvatimo kako ovih 5 elemenata utiču jedni na druge, možemo lakše uspostaviti balansu i harmoniju, kako medju elementima, oblicima i bojama, tako i medju svim drugim suprotnostima u našoj sredini.

A ravnoteža je ključ i preduslov napretka . . .

Bagua karta

Bagua ili paqua je vrlo važan alat u Feng Shui. Ova karta (vidi sliku) se sastoji od 9 sekcija, od kojih je jedna centar. Ostalih 8 sekcija predstavljaju svaka za sebe važne aspekte u našim životima kao što su zdravlje, ljubav, blagostanje, karijera, i t d.

Bagua se, dakle, koristi da bismo odredili gdje se tačno nalaze pomenute sekcije u našem domu.

Osim toga, neophodno je da imate plan tj. skicu Vašeg doma (kuće, stana), na koju ćete primijeniti Bagua kartu.

Bio je ovo kratak uvod u Feng Shui. U narednim postovima biće puno više detalja o ovoj fantastičnoj disciplini, koja će Vam, nadam se, otvoriti jedan sasvim novi pogled na život i svijet, baš kao što je i meni…

SHENG CHI / SHA CHI

Prema drevnoj kineskoj teoriji o Univerzumu, postoje različiti izvori energije koja se nalazi u nama i oko nas. Sheng Chi energija je zdrava, prosperitetna , sretna energija. Kad smo pozitivni i kad nam sve polazi za rukom kažemo da imamo Sheng Chi. Možemo je osjetiti kad udjemo u neku prostoriju i kad se osjećamo tako dobro da bismo tu mogli vječno ostati. Tu je svijetlo i prozračno. Kad živimo urednim životom sa puno svježeg cvijeća, zelenog rastinja, svijetlih sunčevih zraka koji struje našim prostorijama onda znamo da smo u dobroj Sheng Chi energiji.

Kad sve u našim životima ide u pogrešnom pravcu ili kad se osjećamo nesrećni i ljutiti, onda smo u energiji Sha Chi. Možda smo u društvu pogrešnih ljudi, živimo na pogrešnom mjestu, ili smo na udaru tzv. “otrovnih strijela”. Ovaj tip energije nam šteti i uzrokuje bolesti. Boravak na mjestu gdje postoje podzemne vode, takodje, uzrokuje Sha energiju. Otrovne strijele su uglovi drugih zgrada koje direktno upućuju na ulazna vrata našeg doma ili upućuju na mjesto gdje radimo cijeli dan.

Kad smo tužni i depresivni kažemo da imamo Sha Chi.

Riješite se nereda oko Vas i u Vama

Energija.. to je ključna riječ. I po mom mišljenju ne važi samo za Feng Shui nego i za cjelokupno shvatanje života i univerzuma.

Energija, to je život i sve što postoji oko nas i u nama. Neki to zovu Bogom, i njemu se klanjaju, za njih je to svetinja, nešto čega se treba plašiti.

No, ja smatram da pravilno shvatanje kretanja energija i njeno usmjeravanje u pozitivnom pravcu može donijeti dobrobit čovječanstvu bez nepotrebnog zastrašivanje.

No, vratimo se Feng Shui-u.

Interes za ovu disciplinu je strahovito porastao zadnjih godina.

Mislim da se ljudi počinju zanimati za sve ekzotične nauke, ili ono što smatraju mističnim onda kad se nalaze u kritičnom periodu u svom životu. Smrt bližnje osobe, razvod ili bilo koji drugi gubitak, neminovno vodi ka traženju nekih odgovora. Svi se mi pitamo, zašto nam se nešto dogodi i uvjeravamo druge i sebe da to nismo zaslužili.

Ali, ne vrti se svijet oko nas.

Stvari se dešavaju na mnogo krupnijem planu nego što smo mi sami. Slijed dogadjaja možda nije shvatljiv u datom trenutku, ali kad se malo udaljimo ili prostorno ili vremenski, onda počinjemo da shvatamo i da zaključujemo. Onda opraštamo sebi i drugima i nastavljamo dalje sa životom.

Feng Shui Vam može pomoći da poboljšate svoj život, bilo da ste u nekom teškom periodu ili imate nekih manjih problema ili jednostavno može da Vam pomogne u shvatanju onog “kako stvari stoje” tj. kako je svijet uredjen.

Ono od čega se obično počinje kad se prvi put susretnete sa Feng Shui jeste .. raščišćavanje. Od ladica, preko ormara, kompletnih soba, cijelog stana, kuće, računara i … na kraju Vaše lično fizičko i mentalno čišćenje. Obično dok raščišćavate Vaš životni prostor i rješavate se svih nepotrebnih stvari, vi time oslobadjate blokade i u svojoj unutrašnjosti. Osjećate se lakšim i kao da ste se oslobodili ogromnog tereta koji Vas je pritiskao.

Zašto je raščišćavanje neophodno?

Kao prvo, čak i osobe koje nikad nisu čule za Feng Shui, imaju naravno, čulo mirisa. Nagomilane stvari, zavisno od njihove prirode, vremenom stvaraju razne neprijatne mirise, a da ne govorimo o prašini i drugim popratnim pojavama. No, najbitnije je da te stvari, nagomilane duže vrijeme, stvaraju stagnirajuću negativnu energiju, koja se prenosi dalje, pa i na nas same. Čišćenje i zračenje je, dakle, potrebno, da bi se podstakle i pokrenule pozitivne energije.

Mnogi Feng Shui konsulenti su toliko uvježbali svoje sposobnosti prepoznavanja energija, tako da ih mogu osjetiti i “pročitati” svojim rukama. Krećući se po Vašem stanu oni mogu osjetiti sve što se tu dešavalo. Zidovi i namještaj upijaju sve što se dešava, a svi oni traumatski dogadjaji se urezuju najdublje i imaju, svakako, najveći uticaj na osobe koje tu žive.

Zapamtite, do sljedećeg puta, da nered i suvišne stvari, stvaraju probleme u ljudskim životima. Imate li stvari koje Vam nisu potrebne, ne čuvajte ih, poklonite ih , prodajte ili bacite. Nagomilavanje stvari je gomilanje energije na jednom mjestu i gomilanje vremena potrebnog da bi se to poslije raščistilo. A da ne govorimo o energiji utrošenoj na razmišljanje o tom što stoji i čeka da se sredi.

Priroda svake energije je kretanje, a ne stagnacija.

Počnite s raščišćavanjem i nezdrava, stagnirajuća energija će nestati.

Linkovi o Feng Shui

25 Feng Shui Tajni
Feng Shui za kucu
Feng Shui E-Books

AstroTarot

Vrhunski tarot majstori, vidovnjaci, i astrolozi! Naši stručnjaci imaju ogromno znanje i iskustvo i pomoći će vam jasnim predviđanjima, proricanjem sudbine i savjetima za svako područje života. Bilo da je u pitanju ljubavni, poslovni, novčani, zdravstveni ili neki drugi problem mi ćemo vam pomoći jasnim uputama i savjetima! Nazovite s povjerenjem naš tarot centar! HR: Pošaljite sms TAROT247 na 88 55 55 (3,72KN/sms) SR: Pošaljite sms TAROT247 na 7008 (60RSD/sms) BiH: Pošaljite sms TAROT247 na 091510720 (0,94BAM/sms) SLO: Pošaljite sms TAROT247 na 3600 (0,49EUR/sms) CG: Pošaljite sms TAROT247 na 14941 (0,70EUR/sms) MK: Pošaljite sms TAROT247 na 149330 (35,40DEN/sms) AT: Nazovite 0900/520-832 (2,16EUR/min) DE: Nazovite 0900/3113-133 (f:1,99,m:2,99e/min) CH: Nazovite 0901/034-430 (1CHF/min) ATECOing u.o. 18+ ODJAVA=STOP InfoTel:072/700-700 admin@astrotarot.com.hr Zabavite se uz nase besplatne servise Horoskop, Tarot, Rune, Numerologija, Sanjarica sanovnik Članak slobodno podjelite sa prijateljima ili na svojim stranicama (uz navođenje izvora)

One thought on “FENG SHUI – Umjeće življenja

  • 31. listopada 2008. at 6:18 am
    Permalink

    postovanje i lijepi pozdrav, cula sam od sestre za FENG-SHUI, i jako me zanima koje knjige bi mogla nabaviti jer me zanima kako da uredim garsonjeru, ima 22 kvadrata, lose se uvijek u njoj osjecam dok sam vani sve je ok, da li je neka negtivna energija neznam ali ako ce mi feng shui pomoci bila bi sretna, kako postaviti namjestaj i koje boje odabrati..molim za vas savjet sve najbolje

Comments are closed.