Feng shui i utjecaj pravilnih i nepravilnih oblika na kvalitetu zivota

horoscope guru

Za dobar Feng Shui vrlo su važni oblici i njihova pravilnost, jer pravilnost i simetrija ukazuju na ravnotežu i harmoniju i samim tim na dobru sreću. Nepravilni oblici smatraju se nepovoljni, jer remete sklad i stvaraju štetan Chi.

Pravilni oblici u Feng Shui-u

Pravilan oblik može biti dvodimenzionalan ili trodimenzionalan, no iz koje god perspektive ga gledali uvijek je cjelovit, pravilan i povoljan. Pravilni oblici su: kvadrat – kocka, krug – valjak, pravokutnik – kvadar, osmerokutnik. Dodatak ovome predstavljaju oblici pojedinih kineskih znakova koji imaju pozitivno značenje, pa se i njihov izgled smatra povoljnim. To su primjerice grafičke riječ sreća ili kralj.

Nepravilni oblici u Feng Shui-u

Nepravilni oblici, bilo da su dvodimenzionalni ili trodimenzionalni, gledano iz različitih perspektiva imaju nepravilne linije ili im pak nedostaju kutovi. Svi valoviti oblici smatraju se nepovoljna kao i oblik križa, jer ima nedostatne kutove, tj.. udubine, oblik trokuta, koji se smatra neuravnoteženim i oblik trapeza svih vrsta iz istog razloga. Dodatak tome predstavljaju oblici pojedinih kineskih znakova s nepovoljnim značenjem poput dolje i loša sreća. Oblik stepenica također se smatra nepovoljnim, kao i oblici koji nemaju debeljuškasti trbuh, tj.. imaju udubinu u sredini. Iznimka koja potvrđuje ovo pravilo je Wu Lou, dvotrbušasta tikva koja simbolizira zdravlje i dugovječnost, te jedinstvo neba i zemlje.

Pravilnost oblika važna je za sve strukture, za oblik parcele, kuće, namještaja i ukrasa u domu.

Oblici i elementi u Feng Shui-u

Bilo da se radi o pravilnom ili nepravilnom obliku, osnovni oblici pripadaju pojedinim elementima u Feng shui teoriji. To znači da njihov oblik pogoduje nekom elementu i sektoru tog elementa ukoliko se u njemu nađe, ili pak slabi element ili sektor, ukoliko se radi o elementu koji je u reduktivna odnosu spram elementa sektora. Ovo sada zvuči pomalo apstraktno, ali da pojednostavim, poslužit ću se slijedećom podjelom.

Kvadrat – pripada elementu zemlje i uvećava element metala, stoga jača energiju metala u sjeverozapadnom i zapadnom sektoru, a uvećava energiju zemlje u jugozapadnom i sjeveroistočnom sektoru. Nepovoljan je na sjeveru.

Krug ili polukrug – pripada elementu metala i uvećava element vode, stoga je odličan za sjeverni sektor gdje jača element vode, a uvećava energiju metala u sjeverozapadnom i zapadnom sektoru. Nepovoljan je u istočnom sektoru i jugoistoku.

Pravokutnik – pripada elementu drveta i uvećava element vatre, stoga jača energiju juga, a uvećava energiju drveta u istočnom i jugoistočnom sektoru. Nepovoljan je na jugozapadu i sjeveroistoku.

Trokut – pripada elementu vatre i uvećava element zemlje, stoga je odličan za jugozapadni i sjeveroistočni sektor gdje jača element zemlje, a uvećava vatru na jugu. Nepovoljan je na sjeverozapadu, jugoistoku, istoku i zapadu.

Valovi – pripadaju elementu vode i uvećavaju element drveta, stoga su odlični za istok i jugoistok čiji element jačaju, a uvećavaju vodu na sjeveru. Nepovoljni su na jugu.

AstroTarot

Vrhunski tarot majstori, vidovnjaci, i astrolozi! Zabavite se uz naš besplatni tarot i horoskop , rune i numerologija Članak slobodno podjelite sa prijateljima ili na svojim stranicama (uz navođenje izvora)