Uran,hiroviti genije

Planetu novog doba, čije je otkriće najavilo eru Vodolije i koju do F. V. Heršela, 1871, niko nije primetio u ledenom prostoru iza Saturna, mada se povrjemeno može videti i golim okom. Sa svojih pet satelita, Uran kroz jedan zodijački znak prođe za sedam godina, a njegov upliv je čudesno jak. Arhetipsko – astrološki prikaz kaže da donosi nesreću, mada nije uvek tako. Pripisano mu je vladarstvo nad znakom Vodolije, a vlada i drugom dekadom Škorpije i trećom dekadom Jarca. Egzaltiran je u Škorpiji (11. stepen), egzil mu je u Lavu, dok je mesto njegovog pada znak Bika.
Osobine ove planete su: nepredvidivost, uzbuđenje, nervoza, napetost, nemir, spontanost i spremnost na sve novo. Uranovski tip ličnosti odlikuje ekscentričan karakter, sa posebnim pogledima na svet. To su nezavisne i veoma originalne ličnosti, reformatori, otkrivači novih tehnologija, revolucionari, često sa idejama koje menjaju čitave sisteme i vrednosti. Hrabri i spremni da se upuste u svaki rizik. Osnovna osobina kako Urana, tako i uranovskih ličnosti jeste rušenje starog i pravljenje novog.

Uran u znacima

Položaj ove planete u znacima ukazaće na način manifestovanja individualnosti, originalnosti, slobode i nezavisnosti osobe. Kao transcendentna planeta, Uran ukazuje i na globalna dešavanja i sudbinu čitavih generacija rođenih u intervalu od sedam godina. Položaj u određenom znaku može se karakterisati kao na upliv na masovna dešavanja, dok položaj u poljima deluje mnogo jače individualno.

Uran u Ovnu naglašava inovatore i pionire, začetnike novih ideja, reformi i tehnologija koje menjaju svet. Osobama sa Uranom u ovom znaku od prioritetne važnosti je da rade samostalno i originalno. Hrabri su, snalažljivi, iskreni i otvoreni, ali i skloni ćudljivom ponašanju, individualnom ekstremizmu i fanatizmu (što zavisi od aspekata koje pravi Uran u ličnom horoskopu). Ovaj Uran stvaraa generacije koje donose promene, sklone da ruše zastarele sisteme. Inače, Uran je u znaku Ovna boravio od 1927. do 1934, a upravo rođeni tih godina menjali su svet. Ponovni ulazak Urana u znak Ovna je u avgustu 2010, i tu će boraviti do 2017. Avio tehnologija i savremeno naoružanje je doživelo svoje zlatne trenutke u periodu boravka Urana u Ovnu, što se može očekivati i u narednom periodu.

Uran u Biku daje generacije i pojedince koji unose nove sisteme vrednosti, posebno one vezane za rukovođenje novcem i imovinom. To su su najveći reformatori ekonomije, odlučne osobe sa jasno određenim ciljem, veoma praktični i originalni u sprovođenju ideje u delo. S obzirom da je ovaj znak mesto Uranovog pada, osobe su često primorane da se prilagođavaju postojećim sistemima i konzervatizmu što, uz loše aspekte, može dovesti pojedinca do ekstremne tvrdoglavosti i nepopustljivosti. Loši aspekti nagone osobu da se ide brže od mogućnosti, pa se može desiti da se obogati “preko noći”, ali se sve završi gubitkom. Ovaj Uran neretko daje genije i talentovane umetnike, slikare, muzičare…

Uran u Blizancima jesu začetnici nove misli i novih metoda komunikacije, sa originalnim idejama (nauka, literatura, obrazovanje, elektronika, računarska tehnologija, novinarstvo, televizija, telefonija). Naglašena je velika sloboda reči i misli, pa ove osobe, osim što kreiraju u tehnologiji komunikacija, kao i u auto industriji, menjaju svest i sudbinu čitavim generacijama i čovečanstvu. Loše aspektovan Uran cini nervozne karaktere, što onemogućava ostvarenje ideja. Misli postaju nepovezane, a osobe konfuzne, ekscentrične i nepraktične, sa lošim odnosima u bliskom okruženju. Česte su i nevolje na putovanjima.

Uran u Raku ukazuje na emocionalno oslobađanje. Rak je tradicionalno vezan za porodicu i državu, a Uran ovde ruši tradiciju, pa ove osobe insistiraju na nezavisnosti i oslobađanju od autoriteta koje nameće porodica i država u kojoj žive. Napuštaju dom, porodicu ili zemlju kako bi živeli slobodnije. Ove osobe su mahom i tvorci moderne arhitekture i dizajna, sa sklonošću ka korišćenju upadljivih detalja i dekoracije. Loše aspektovan Uran naglašava emotivno nastrane osobe, sa čestim gubicima u okviru porodice.

Uran u Lavu čini pojedince i generacije koje insistiraju na slobodi u ljubavii. Sve pojmove koji se odnose na seks i ljubav – ruše i menjaju iz korena. Velika ekspanzija slobodnog seksualnog života nastala je kako u periodima kada se Uran nalazio u Lavu, tako i od strane tada rođenih generacija. Ovaj Uran daje i neverovatno jaku volju i kreativnost (genijalni glumci), ali i velike vođe i govornike sa posebnim stilom. Naglašeni su egoisti, bilo da se radi o dobrim ili lošim aspektima, tvrdoglavi su i jako teški kad treba da ostvare saradnju sa drugima.

Uran u Devici daje nove metode rada i poslovanja, ali i nove metode u tehnologiji, nauci i medicini, kao i u oblastima vojske i vojne tehnologije. U ovom periodu, došlo se do mnogih pronalazaka koji su bili prava revolucija u tehnologiji (televizija, kompjuterska tehnologija). Generacije rođene u periodu boravka Urana u Device, vanserijski su unapredile industrijsku tehnologiju i nauku, i ostvarile genijalna otkrića na polju medicine. Regenerisale su civilizaciju na globalnom nivou, a od njih se tek očekuje otkriće metoda koje će obezbediti izlečenje do sada neizlečivih bolesti. Ove osobe imaju neverovatan talenat za poslovanje i sposobnost da ideje sprovedu u delo. Loši aspekti donose loše poslovanje i mnogo promena, kao i neobične zdravstvene probleme.

Uran u Vagi stvorio je nove pojmove, kako u bračnim i partnerskim, tako i u društvenim odnosima uopšte. Insistiraju na slobodi u ljubav, posebno u bračnim i partnerskim odnosima. Često dugo žive u vezama koje nisu regulisane zakonom. Vole sve vrste eksperimenata u odnosima i teško se vezuju za jednu osobu. Unose novine u zakone, a naglasak je na slobodnijem shvatanju bračnih odnosa. Prisutne su i novine kada je pravda u pitanju, želja da se zakoni promene u smeru veće demokratije i slobode. Ovakav Uran čini genijalne stvari vezane za muziku (posebno elektronsku). Loše aspektovan Uran je najnepovoljniji znak za brak – ove osobe ili ne uđu u brak, ili iz iz njega brže izađu nego što uđu, vrlo su nesigurne i nepouzdane.

Uran u Škorpiji zadužen je za transformisanje i regulisanje destrukcije koja se iskazala kroz ranije generacije. Oni koji su živeli u vreme Prvog svetskog rata, menjali su velike društvene sisteme koji su vladali do početka 20. veka (Gavrilo Princip). Generacije rođene sa Uranom u znaku Škorpije, predviđene su da stvore i dožive najveći preokret celokupne ljudske civilizacije (tako nešto su Maje predvidele za 2012). Bankarski sistemi menjaju se iz korena (što se trenutno dešava) i moraju da dožive potpuni kolaps kako bi niklo nešto sasvim novo. Pojedinci rođeni sa ovim Uranom naglašeno su samouvereni, bez tolerancije za neaktivnost i lenjost. Veoma su snalažljivi i ulaze u suštinu stvari sa neverovatnom lakoćom. Loše aspektovan Uran daje destruktivnost i nasilnost.

Uran u Strelcu najjače deluje na pojedinačno i na generacijsko menjanje i poimanje vere, religije, filozofije, obrazovanja, ali i infrastrukture koja se odnosi na turizam i saobraćaj, puteve, avio industriju i sl. Ove osobe su začetnici i pioniri novih sistema obrazovanja. Oni u religiju unose nova tumačenja, osavremenjivanje crkve, ali i institucija koje su vezane za zakon i visoko obrazovanje (svedoci smo reformi u sudstvu, crkvi i u visokom školstvu, a generacije osamdesetih rođene su sa Uranom u znaku Strelca). Ove osobe će u crkvu uključivati principe nauke, okultnog, astrologije… To su veoma radoznali ljudi željni znanja, veliki putnici i istraživači. Loši aspekti daju najveće skeptike i agnostike.

Uran u Jarcu to su najveći reformatori društvenih sistema u celini. Sećamo se 90-tih, boravka Urana u znaku Jarca i načina na koji ruši države i pravi nove. Na udaru su prvenstveno vladajuće strukture i one koje imaju moć – nestaju velike firme, industrijski giganti, a nastaju novi. Osobe sa ovakvim Uranom uvek žele da sruše postojeće stanje i obezbede bolju i sigurniju budućnost, ali je uslov ovakvih promena da se gradi na temeljima starog. Imaju velike ideje i ambicije i jako su sposobni. Ako ne ruše, skloni su da popravljaju i zastarele stvari i ideje obnavljaju, inoviraju i unose nove metode. Loše aspektovan Uran utiče na preterivanje u želji da se sve mora promeniti bez planiranja za dalje.

Uran u Vodoliji čini osobe neverovatne intuicije i naučnike genijalnih ideja. To su generacije rođene do 2000. godine i njihovo vreme tek dolazi: u stanju su da se bukvalno spoje sa kosmosom i razumeju univerzalne zakone. Gotovo da će biti moguće da materijalizuju duhovnu energiju. Imaju neverovatne talente, snažnu volju i mentalnu nezavisnost, što im omogućava da sami sve rade, od stvaranja ideje, preko donošenja odluka do konačnog stvaranja. Imaju moć da sve naučno dokažu (možda i postojanje ili nepostojanje Boga), a rade insistirajući na direktnim iskustvima i činjenicama. Često su vidoviti. Humani su i rade samo ono šta je istinski dobro za čovečanstvo. Ako se nekada desi ujedinjenje svih nacija i vera i ako se ikada ne budu pravile razlike među ljudima – začetnici toga biće ove generacije. Loši aspekti daju nerazumno tvrdoglave osobe i bolesne ekscentrike.

Uran u Ribama biće tu do naredne, 2010 godine. Daje osobe naglašene intuitivnosti, sklone nauci i istraživanju nesvesnog. Sve što je obojeno mistikom – njihova je oblast interesovanja. Ideje i rešenja stižu im iz sfere nesvesnog, neretko kroz snove. Uranova osobina da oslobađa, ovde ima za cilj da oslobodi maštu i osećajnost ovih osoba i da ih izdigne iz sveta morskih dubina na površinu. Mnoge tajne psihologije biće demistifikovane. Loši aspekti daju bolesnu maštu, iskrivljen pogled na duhovnost, sa jedne, ali i na realnost i istinu sa druge strane. Prisutna je laž, obmana i krajnja nepouzdanost.

Uran u poljima
Položaj Urana u poljima horoskopa ukazaće nam na oblasti u kojima pojedinac najviše iskazuje uranovske osobine (potreba za slobodom i nezavisnošću, originalnost, ekscentričnost). Ukazuje i gde će se dešavati iznenadni događaji i preokreti.

Uran u 1. polju daje veliku potrebu za samostalnošću, a sloboda i nezavisnost najvažnija su stvar u životu. Ovi ljudi su neobični i nesvakidašnji, često talentovani za nauku, idu daleko ispred vremena u kojem žive. Dobro aspektovan Uran naglasiće vrlo visok koeficijent inteligencije, a neretko i genijalnost. Svaka avantura im podiže adrenalin. Loši aspekti daće impulsivnost, eksplozivnost i tvrdoglavost, nebrigu o drugima i o tuđim osećanjima. Kolebljivost, nepredvidivo ponašanje, nemir, nervoza, ulaženje u rizične situacije bez razmišljanja i logike, stalne promene i nesigurnost – karakteristike su loše aspektovanog Urana. Dobri aspekti uvek će gurati pojedinca na mesta gde se prave reforme.

Uran u 2. polju znak je promenljivog finansijskog stanja, rizičnih ulaganja i trošenja. Ove osobe su u stanju da zarade i “obrnu” velike količine novca veoma brzo, ali, isto tako, u stanju su da brzo i ostanu bez njega. Dobri aspekti obezbediće stabilnost i uvek nove i neobične ideje o tome kako zaraditi i oploditi novac, kao i iznenadne dobitke, dok loši aspekti donose gubitke i dugove. Novac se stiče mahom kroz elektroniku.

Uran u 3. polju daje inteligentne osobe neobičnog uma, one koje imaju sopstveno mišljenje i stvaraoci su novih ideja i stilova, načina razmišljanja. Tvorci su tehničkih inovacija vezanih za komunikacije i izuzetno su kreativni. Obrazovani su i preferiraju grupni rad. Loši aspekti naglasiće nestalnost, nemaran i nemiran um, nelogičnost, ishitreno donošenje odluka i česte promene stava i razmišljanja (jedno misli, drugo govori, treće radi ). Oblasti ovog Urana su spisateljstvo, mediji, televizija, novinarstvo, avio industrija i astrologija.

Uran u 4. polju stavlja naglasak na dom i porodicu, ali krajnje neobično organizovane: sa potpunom slobodom delovanja i ponašanja. Ne poštuju se tradicionalna pravila i disciplina je svedena na minimum, jer osoba ne trpi pritisak koji nameće porodični život. Životni prostor odlikuje se neobičnim oblicima i tehničkom opremljenošću. Svi savremeni tokovi se prate i prihvataju. Loše aspektovan Uran doneće česte promene u kući, selidbe, promene države, iznenadna dešavanja i probleme u okviru porodice. Ove osobe obično napuštaju porodicu ili zemlju u kojoj žive.

Uran u 5. polju ukazuje na sklonost ka neobičnom odnosu prema ljubavii, i u samoj ljubavii. Kako iznenada dođe do zaljubljivanja, tako se ljubav iznenada i prekida. Ovi ljudi su nestalni i ne žele da se drže jedne osobe, niti ustaljenih modela u ljubav. Moral za njih ne igra značajnu ulogu i stalno su u potrazi za novim uzbuđenjima, vezama i zadovoljstvima. Loše aspektovan Uran nosi prostituisanje, raskide, nezadovoljstva u ljubavii i život pretrpan amoralnošću. Sreća se menja preko noći, a prisutni su i jaki materijalni gubici. Ove osobe često imaju probleme vezane za mogućnost imanja dece, kao i sa samom decom. Česti su i abortusi, pobačaji, vanbračne veze i vanbračna deca. Dobri aspekti naglasiće suprotno – izuzetno talentovanu decu, a i sam vlasnik horoskopa možda će biti talentovan za glumu ili muziku.

Uran u 6. polju ukazaće na osobe koje usavršavaju i osavremenjuju uslove za rad, a neretko su i pristalice neobičnih vidova i metoda lečenja. Često nađu u elektronici i kompjuterskoj tehnologiji, a mogu biti i samostalni preduzetnici. Ne trpe pritisak i kontrolu. Uran u dobrim aspektima daje neobične talente za matematiku, a česta je i nadarenost za vojne nauke, kao i politička angažovanost (sindikati). Veoma su prijatni za druženje i saradnju. Kod loših aspekata postaju razdražljivi, nervozni i skloni rušenju dobrih poslovnih odnosa, dobijaju otkate ili teško dolaze do zaposlenja. Loše aspektovan Uran donosi velike zdravstvene probleme koji dolaze potpuno nenadano.

Uran u 7. polju je najnepovoljniji položaj za brak, bilo da se radi o dobrim ili lošim aspektima. Osoba teži na nevezivanju, pa, i ako se nađe u braku, insistira na potpuno slobodnim odnosima. U najvećem broju slučajeva, loše aspektovan Uran donosi razvod. Do braka obično dođe potpuno neočekivano i često na najneobičnijim mestima i pod neobičnim okolnostima. Bračni partner je veoma čudnih sklonosti i stila života. I drugi odnosi ne spadaju u dugotrajne. Brzo se sprijateljuju i istom brzinom prekidaju odnose ili ortakluke. Kod loših aspekata, zagarantovane su brakorazvodne parnice, ali i ostale sudske ili zakonske nevolje. Osoba je nesposobna za saradnju, a česta promena ćudi ili stavova, mišljenja i ponašanja – kod drugih čini odbojnost.

Uran u 8. polju stavlja naglasak na sve što je misteriozno, sa težnjom da se prodre u tu oblast i da se sazna istina. Ovakav Uran čest je kod atomskih fizičara, ali i kod onih koji se bave ezoterijskim i okultnim. Dobri aspekti daju osobe sa posebnim razumevanjem i uvidom u funkcionisanje i zakone prirode i samog univerzuma. U zavisnosti od toga da li se radi o dobrim ili lošim aspektima, donosi sreću ili nesreću i gubitke u oblastima novčanih transakcija. Osmo polje je i polje smrti, pa se ona često dešava vrlo iznenada i najčešće nesrećnim slučajem (ako je Uran loše aspektovan od vladara osmog polja). Seks je često izvor prihoda, a treba biti oprezan i po pitanju zdravlja, jer postoji mogućnost problema sa donjim abdomenom i veneričnim bolestima.

Uran u 9. polju daje naglašenu inteligenciju i potencijale da se u oblasti obrazovanja, religije ili filozofije uvedu nove metode, nove ideje, nova pravila i da se poboljša saznajno. Sloboda ovih osoba da istražuju izvan konzervativnih i tradicionalnih postulata je velika. To je jedan od najboljih položaja za astrologiju. Ove osobe su sklone avanturi i uvek spremne da se otisnu u svetove saznajnog, ali i u strane zemlje. Polja interesovanja vrlo su široka i protežu se od istraživanja vere, religije i kulture, preko arheologije do astronomije i arheologije i interesovanja za budućnost. Dobri aspekti daće i dobre zakonodavce i sudije, kao i dobre političare i diplomate i sve one koji menjaju društvene poretke. Njihove ideje vode u bolji, humaniji i napredniji život i utiču na buđenje više svesti. Loše aspektovan Uran daje politički ili verski fanatizam, velike sudske probleme, kao i nesreće na putovanjima.

Uran u 10. polju često dovodi do toga da osoba bira neobičnu profesiju. Obično su na vrhu, vođe i pokretači u oblastima nauke i, kod dobrih aspekata stiču zavidnu reputaciju. Mogu biti vrhunski matematičari, električari, astronomi, ali i astrolozi. U kojoj god oblasti da se nađu, imaju sklonost da unose nove metode, menjajući stare i zastarele. Ako je Uran u lošim aspektima, tada vidimo pobunjenike i rušioce sistema i vlasti. Njihov nagon svakako ide ka destrukciji bez logike. Sreća im uvek okreće leđa u ključnom trenutku i dolazi do pada sa položaja i gubljenja reputacije, bez nade i izgleda da se ponovo postigne uspeh.

Uran u 11. polju je jedan od naslobodnijih i najnekonzervativnijih položaja. Osobe su potpuno oslobođene straha od iznošenja suvih i čistih istina, otvorene su i kosmopolitski orijentisane. Tradicija ili utvrđeni sistemi vrednosti gotovo im ništa ne znače i samo je pitanje aspekata da li će poštovati ili ne ustaljena pravila. Povezani su sa širim društvenim dešavanjima, bave se humanitarnim ili socijalnim poslovima. Veze i odnose od ljubavnih, preko prijateljskih i bračnih, grade na nekonvencionalnim osnovama i principima. Retko pristaju da se vežu za samo jednu osobu. Pobornici su demokratije i demokratskih sistema, tolerancije i humanosti. Kod loših aspekata, to je nestabilna ličnost, bez mogućnosti da ostvari kvalitetne odnose, a prijatelji mogi biti uzrok velikih nevolja. Prisutna je neodgovornost, nepoverljivost i nepouzdanost. Kad “led počne da puca”, niti će im neko pružiti ruku – niti će oni nekom priskočiti u pomoć.

Uran u 12. polju znači oslobađanje nesvesnog i mogućnost da se stvari koje se dešavaju u nesvesnom iznesu na svetlo dana. Izuzetni su kao psiholozi i psihoterapeuti, često se bave istraživanjem mističnog. Prisutni su i u alternativnim oblastima medicine, interesuje ih hipnoza, joga i meditacija. U slučaju dobro aspektovanog Urana, ovo su istinski vidovite osobe. Dobro se pokazuju u svim oblastima gde se radi tajno ili skriveno, i gde je potrebno poverenje. Loši aspekti daće šarlatane i ljude sklone iluziji (lažne magove, vidovnjake, iscelitelje i sl), a često i psihičke probleme.

AstroTarot

Vrhunski tarot majstori, vidovnjaci, i astrolozi! Zabavite se uz naš besplatni tarot i horoskop , rune i numerologija Članak slobodno podjelite sa prijateljima ili na svojim stranicama (uz navođenje izvora)